Νέα | Εξοικονομώ

Ανανεωμένα Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Τα νέα «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις και νοικοκυριά έρχονται ανανεωμένα και με μεγάλες προσδοκίες σε σύγκριση με τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης του παρελθόντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» αρχικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ έχουν εξασφαλιστεί επιπλέον 100 εκατ. ευρώ. Το «Εξοικονομώ 2023» για τα νοικοκυριά αναμένεται να ακολουθήσει τα χνάρια του προηγούμενου κύκλου, ο οποίος προχωρά με μεγαλύτερη επιτυχία σε σχέση με το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» που είχε προηγηθεί.

Όπως ανέφερε σε σχετική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιώργος Στασινός, ο οδηγός για το νέο «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις είναι σχεδόν έτοιμος και αναμένεται να βγει σύντομα, ενώ το νέο «Εξοικονομώ» προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να αρχίσει να τρέχει μέχρι τις εκλογές.

Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ο προϋπολογισμός του προέβλεπε σε πρώτη φάση 100 εκατ. ευρώ για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών και 100 εκατ. ευρώ για τον Κλάδο του Τουρισμού, αλλά το συνολικό ποσό αναμένεται να αυξηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στο νέο πρόγραμμα για τα νοικοκυριά, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, κριτήριο υπαγωγής στη δράση θα είναι, σύμφωνα με όσα έχουν προαναγγελθεί, οι βαθμοημέρες (ακραίες καιρικές συνθήκες ανά περιοχή), ενώ στόχος είναι να ενισχυθούν τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και οι παλαιότερες κατοικίες. Όπως και στον προηγούμενο κύκλο (για τον οποίο τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διανεμηθούν προκαταβολές), αναμένεται να διατηρηθεί ο στόχος για εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% για κάθε κατοικία και για την άνοδο τριών ενεργειακών κλάσεων μετά τις παρεμβάσεις του προγράμματος.

Μάλιστα, κάνοντας έναν απολογισμό για την πορεία των μέχρι τώρα κύκλων του Εξοικονομώ, ο πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι ο προηγούμενος κύκλος πάει πολύ καλά, έχουν εκδοθεί περί τις 80.000 ηλεκτρονικές ταυτότητες και μέσα στον Απρίλιο θα έχει ξεπεράσει σε απορρόφηση το Εξοικονομώ-Αυτονομώ, το πρόγραμμα δηλαδή που είχε προηγηθεί και το οποίο είχε παρουσιάσει και παρουσιάζει ακόμη πολλά προβλήματα, τα οποία εντοπίζονταν κυρίως σε καθυστερήσεις από την πλευρά των τραπεζών, όπως σημείωσε ο κ. Στασινός.

Σημειώνεται ότι εκτός των επιδοτούμενων προγραμμάτων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, σειρά παίρνει και το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αρχίσει επίσης να τρέχει στο επόμενο διάστημα. Προβλέπει επιδοτήσεις μέχρι 90% για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και 30% για εργασίες ανακαίνισης. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά πρόσωπα 18 έως 39 ετών, δηλαδή άτομα που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005 με εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία (μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία).

Άλλα επιδοτούμενα προγράμματα

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα τρέξουν, σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και άλλα δύο επιδοτούμενα προγράμματα τα οποία δεν εντάσσονται αμιγώς στον κύκλο των «Εξοικονομώ», το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», ύψους 100 εκατ. ευρώ, από το οποίο θα επωφεληθούν 120.000 νοικοκυριά και πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», ύψους 200 εκατ. ευρώ, με επιδοτήσεις, έως 75% για νοικοκυριά και 60% για αγρότες.

Με όλες αυτές τις παρεμβάσεις ο προϋπολογισμός επιδότησης των προγραμμάτων ανέρχεται στα 1,2 δισ ευρώ και όπως επεσήμανε ο κ. Σκρέκας, αυτά τα χρήματα, θα κινητοποιήσουν επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ.

Πηγή: insider.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.