Νέα | Βουλή

Αναγκαία η επίσπευση της αξιολόγησης φακέλων του «Εξοικονομώ» από το ΥΠΕΝ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Σε ερώτηση αναφορικά με την αναγκαία η επίσπευση της αξιολόγησης των φακέλων των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» καλείται να απαντήσει ο Υπουργός ΥΠΕΝ κ. Σκρέκας.

Συγκεκριμένα, με ερώτηση του προς τον Υπουργό, ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ κ. Δημοσχάκης, επισημαίνει τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες αξιολόγησης φακέλων του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ». Παράλληλα, τονίζει και τα προβλήματα που προκύπτουν από τις καθυστερήσεις. Προβλήματα που αφορούν τον επαγγελματικό κόσμο που δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο (π.χ οικοδόμοι, έμποροι οικοδομικών υλικών, τεχνίτες, εργατικό προσωπικό, προμηθευτές συστημάτων σκίασης κ.ά.).

Επιπλέον, ο βουλευτής υπογραμμίζει το πρόβλημα που έχει προκύψει από τη γενική αύξηση των οικοδομικών υλικών. Eιδικά δε σε σύγκριση με τις τιμές που ίσχυαν το καλοκαίρι του προηγούμενου έτους, που εγκρίθηκαν οι αιτήσεις των ωφελούμενων του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο της ερώτησης του βουλευτή:

Θέμα: Αναγκαία η επίσπευση της αξιολόγησης των φακέλων των συμμετεχόντων στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2020»

Το πρόγραμμα του Εξοικονομώ 2020 του Υπουργείου Περιβάλλοντος, βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης των υποβληθέντων και εγκεκριμένων προτάσεων των ενδιαφερομένων.

Ωστόσο, η διαδικασία της αξιολόγησης των φακέλων των συμμετεχόντων έχει αλλάξει. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα προγράμματα του Εξοικονομώ, στο τρέχον η εκάστοτε πρόταση αξιολογείται σε τέσσερα (4) διαφορετικά στάδια προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η διαδικασία της αξιολόγησης να μην προχωρά με σύντομες διαδικασίες. Κάτι τέτοιο διαφαίνεται από τον μικρό αριθμό των υποβληθέντων φακέλων που έχουν μέχρι στιγμής εξεταστεί, ολοκληρωθεί και αποπληρωθεί.

Λόγω της επερχόμενης χρονικής καθυστέρησης, προκύπτουν μεγάλα προβλήματα στον επαγγελματικό κόσμο που δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο. Π.χ οικοδόμοι, έμποροι οικοδομικών υλικών, τεχνίτες, εργατικό προσωπικό, προμηθευτές συστημάτων σκίασης κ.ά.

Αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος υποχρεώσεων στην αγορά, η οποία αναγκάζεται να αυτοχρηματοδοτήσει το σύνολο των ενεργειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της εκάστοτε παρέμβασης. Για παράδειγμα, απόδοση Φ.Π.Α., απόδοση ασφαλιστικών εισφορών, κ.α.. Το ελληνικό δημόσιο δεν προβαίνει στην καταβολή των οφειλόμενων ποσών σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Τα μελλοντικά προβλήματα

Ταυτόχρονα, επέρχεται ένα πρόσθετο βάρος στα Προγράμματα του “Εξοικονομώ” των επόμενων ετών. Δημιουργείται κορεσμός στην αγορά, με συνέπεια η δρομολόγηση του επόμενου προγράμματος να μην είναι εφικτή.

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους συμμετέχοντες του προγράμματος είναι η γενική αύξηση των οικοδομικών υλικών. Φτάνει το ύψος στο 60%-70%, συγκριτικά με τις τιμές που ίσχυαν το καλοκαίρι του προηγούμενου έτους, που εγκρίθηκαν οι αιτήσεις τους.

Ως εκ τούτου, το κοστολόγιο των εργασιών, όπως αυτό είχε υπολογιστεί, έχει σημειώσει κατακόρυφη αύξηση. Επιτάσσεται να καλυφθεί αυτή η διαφορά του κόστους από το πρόγραμμα και να υπάρξει σχετική πρόβλεψη και στα αντίστοιχα προγράμματα των επόμενων ετών.

Με το ζήτημα αυτό, είναι αντιμέτωποι και οι κάτοικοι του Ν.Έβρου. Κυρίως του Κ & Β Τμήματος αυτού. Αδυνατούν να ανταποκριθούν στις χρηματικές απαιτήσεις, είτε ως ιδιώτες κατασκευαστές είτε ως εργάτες, καθώς επωμίζονται το οικονομικό βάρος.

Οι ως άνω λόγοι, καθιστούν σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει σχετική μέριμνα, ώστε οι προβλεπόμενες διαδικασίες της αξιολόγησης και της εκταμίευσης να προχωρούν γρήγορα. Και ο επαγγελματικός κλάδος με την σειρά του να ανταποκρίνεται με συνέπεια στα απαιτούμενα έξοδα αποτρέποντας την συσσώρευση χρέους στην αγορά.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ανωτέρω ερωτάσθε:

  1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες επίσπευσης των διαδικασιών αξιολόγησης και ολοκλήρωσης των υποβληθέντων φακέλων; Και να γίνεται η αποπληρωμή σε εύλογο χρονικό διάστημα;
  2. Υπάρχει σχεδιασμός για την κάλυψη του κόστους που προκύπτει από την κατακόρυφη αύξηση των τιμών των οικοδομικών υλικών; Ή μέρος αυτών;
  3. Υπάρχει σχεδιασμός από την πλευρά της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των υποχρεώσεων έναντι του κράτους που ανακύπτουν, ώστε να μην αναλαμβάνουν οι συμμετέχοντας τα χρέη που δεν τους αναλογούν;

Πηγή: b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.