Νέα | εξοικονομώ

Το «Εξοικονομώ 2021» σε αριθμούς – Χρονοδιάγραμμα Υπαγωγών & Εκταμιεύσεις

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Σήμερα Παρασκευή 15 Απριλίου ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων μονοκατοικιών και μεμονωμένων διαμερισμάτων στο «Εξοικονομώ 2021», δίνοντας τη σκυτάλη στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων πολυκατοικιών, η οποία ξεκινά τη Μ. Δευτέρα, 18/04.

Ουσιαστικά, η σημερινή λήξη αφορά στις εκκρεμούσες αιτήσεις, οι οποίες δεν κατάφεραν να ολοκληρωθούν εμπρόθεσμα, αναγκάζοντας το ΥΠΕΝ στην απόφαση επανέναρξης της πλατφόρμας για τις ανολοκλήρωτες αιτήσεις.

Μέχρι τις 15 Μαρτίου, οι αιτήσεις που είχαν ολοκληρωθεί στο σύστημα ήταν 86.178 ενώ οι ανολοκλήρωτες αιτήσεις έφταναν τις 22.575. Όπως σημείωσε και ο κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος, Ειδικός Σύμβουλος ΥΠΕΝ για το «Εξοικονομώ» στην τοποθέτησή του στο τεχνικό webinar που διοργάνωσε το Ελληνικό Παράρτημα της ASHRAE με θέμα «Εξοικονομώ 2021 – Υλοποίηση», μεγάλο μέρος των αιτήσεων που εκκρεμούσαν, δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν, για διάφορους λόγους (π.χ. δοκιμαστικές αιτήσεις που δεν διαγράφησαν, αιτήσεις που δε μπόρεσαν να λύσουν ζητήματα δικαιολογητικών κλπ).

Η οριστικοποίηση μερικών επιπλέον χιλιάδων αιτήσεων στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος, δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά την εικόνα που έχει δημιουργηθεί από τις ολοκληρωμένες 86.178 αιτήσεις της 15ης Μαρτίου. Έτσι, ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε μεταξύ άλλων, γραφήματα και πίνακες που συγκρίνουν το «Εξοικονομώ 2021» με παλαιότερα προγράμματα, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Σύγκριση μέσου όρου κόστους παρεμβάσεων μεταξύ Εξοικονομώ 2021 & Εξοικονομώ-Αυτονομώ:

Σύγκριση μέσου όρου επιδότησης μεταξύ Εξοικονομώ 2021 & Εξοικονομώ-Αυτονομώ:

Σύγκριση ποσοστού αιτήσεων στη χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία μεταξύ Εξοικονομώ 2021 & Εξοικονομώ-Αυτονομώ:

Σύγκριση κόστους ανά εξοικονομούμενη kWh μεταξύ όλων των κύκλων του Εξοικονομώ:

Σύγκριση επιδότησης ανά εξοικονομούμενη kWh μεταξύ όλων των κύκλων του Εξοικονομώ:

Δείτε παρακάτω πίνακα με τα στατιστικά του «Εξοικονομώ 2021» ανά εισοδηματική κατηγορία καθώς επίσης και σύγκριση μεταξύ των δύο τελευταίων κύκλων, «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» και «Εξοικονομώ 2021»:

Από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον κ. Παπαδόπουλο, ήταν το γράφημα που δείχνει το χρονοδιάγραμμα της πορείας των αιτήσεων, από την υποβολή μέχρι και την τελική υπαγωγή. Έτσι, μετά τον έλεγχο της αρχικής λίστας που θα προκύψει από τις αιτήσεις, θα μεσολαβήσει χρονικό διάστημα 2μηνών για την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, έτσι ώστε στη συνέχεια να προκύψει η προσωρινή λίστα ωφελούμενων, οι επιλαχούσες και οι ακυρωθείσες αιτήσεις.

Στη συνέχεια, μπορούν εντός δεκαημέρου να υποβληθούν ενστάσεις από κάθε ενδιαφερόμενο /θιγόμενο, η εξέταση των οποίων θα οδηγήσει στην οριστική λίστα των αιτήσεων που θα εγκριθούν, εκείνων που θα παραμείνουν ως επιλαχούσες και εκείνων που θα ακυρωθούν. Μετά την έκδοση της οριστικής λίστας με τις εγκεκριμένες αιτήσεις ακολουθεί η επιλογή χρηματοδοτικού σχήματος (ίδια κεφάλαια, δάνειο κλπ) και ακολουθεί η υπαγωγή η οποία ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση των έργων.

Από το παραπάνω χρονοδιάγραμμα, εύκολα συμπεραίνει κανείς πως πριν τον Ιούλιο είναι ανέφικτο να φτάσουμε στο στάδιο των υπαγωγών. Δείτε παρακάτω το ενοποιημένο χρονοδιάγραμμα:

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις που τέθηκαν από μηχανικούς αναφορικά με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» με τις χρονοβόρες ελεγκτικές διαδικασίες της ΕΑΤ και τις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών και το ενδεχόμενο επανεμφάνισης των ίδιων προβλημάτων στο «Εξοικονομώ 2021», ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε πως ο έλεγχος που πλέον θα πραγματοποιείται από το ΤΕΕ θα είναι πολύ πιο σύντομος, ενώ το γραφειοκρατικό – διαδικαστικό πρόβλημα εξόφλησης από πολλές και διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης που όντως υπάρχει στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», δε θα υπάρχει στο «Εξοικονομώ 2021», στο οποίο, όπως πρόσθεσε, παρέχεται επιπλέον και η δυνατότητα χρήσης προκαταβολής της επιχορήγησης, με τις προϋποθέσεις που ορίζονται από τον οδηγό του προγράμματος.

Πηγή: b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.