Νέα | ενεργειακή αναβάθμιση

ΤΕΕ/ΤΔΕ για «Εξοικονομώ 2021»: Υποβολή ημιτελών αιτήσεων με τμηματική καταχώρηση ΠΕΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Τη σταδιακή καταχώρηση των υπολειπόμενων πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης ανά Περιφέρεια έτσι ώστε να μειωθεί ο υπολογιστικός φόρτος της πλατφόρμας του buildingcert και να μπορούν να ολοκληρώσουν όλοι απρόσκοπτα την αίτησή τουυς στο πληροφοριακό σύστημα του «Εξοικονομώ 2021» προτείνει το ΤΕΕ/ΤΔΕ.

Επιπλέον, το ΤΕΕ/ΤΔΕ, πέρα από το «Εξοικονομώ 2021», ζητά να υπάρξει ειδική μέριμνα για τον μήνα Μάρτιο, ο οποίος συνήθως είναι μήνας αυξημένης δραστηριότητας σε μισθώσεις ακινήτων, έτσι ώστε αυτές να μπορούν να πραγματοποιηθούν στην βάση της ΑΑΔΕ χωρίς καταχώρηση και επαλήθευση εγκυρότητας του ενεργειακού πιστοποιητικού, αλλά με την υποχρέωση καταχώρησής του μέσα σε χρονικό διάστημα 30 ημερών.

Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο της επιστολής του ΤΕΕ/ΤΔΕ για το «Εξοικονομώ 2021»:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούνται εκ νέου έντονα προβλήματα στην πλατφόρμα έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών. Ιδιαίτερα δε από τις 10/3/2022 είναι ουσιαστικά αδύνατη η πρόσβαση στο σύστημα ενεργειακών πιστοποιητικών (buildingcert) τόσο για την έκδοση νέων, όσο και για τον έλεγχο εγκυρότητας είδη εκδοθέντων που είναι απαιτητά για μια σειρά επαχθών δικαιοπραξιών (μισθώσεις, μεταβιβάσεις).

Μάλιστα η όποια έκδοση ή επιβεβαίωση ενεργειακού πιστοποιητικού πραγματοποιείται, γίνεται μόνο κατά τύχη και μετά από αλλεπάλληλες συνεχείς προσπάθειες και όχι με τρόπο ικανό να επιτρέψει στον οποιοδήποτε να εργαστεί.

Το δημοφιλές πρόγραμμα Εξοικονομώ απαιτεί την έκδοση ή και τροποποίηση δεκάδων χιλιάδων ενεργειακών πιστοποιητικών. Αυτή η αιχμή ζήτησης εξαντλεί όλες τις πεπερασμένες δυνατότητες της πλατφόρμας, πάρα την αναβάθμιση που πραγματοποιήθηκε.

Επιπλέον, έχουν διαπιστωθεί από συναδέλφους ιδιαίτερα προβλήματα και καθυστερήσεις στη λήψη στοιχείων ΠΕΑ στην πλατφόρμα του «Εξοικονομώ 2021» από το buildingcert. Αυτό καθιστά ιδιαίτερα προβληματική την υποβολή ώριμων προτάσεων. Για λόγους καθαρά τεχνικούς, καθ’όλη την διάρκεια του 24ώρου.

Κύριε Υπουργέ,

εκτιμώντας ότι γνωρίζετε τα προαναφερθέντα προβλήματα, ως ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας σας προτείνουμε:

  • Μετά την καταληκτική ημερομηνία λήξης των υποβολών, να λάβει χώρα τροποποίηση του Οδηγού του Προγράμματος. Στόχος να μπορέσουν να υποβληθούν οι “ανοιχτές” αιτήσεις που βρίσκονται μέσα στο σύστημα. Αυτές που δεν μπόρεσαν να οριστικοποιηθούν λόγω των ιδιαίτερα έντονων προβλημάτων δυσλειτουργίας της πλατφόρμας του buildingcert.
  • Οι νέες καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής για τις “ανοιχτές” αιτήσεις να μην είναι κοινές για το σύνολο της χώρας, αλλά να διαφοροποιούνται ανά ομάδες περιφερειών, ώστε να μειωθεί ο υπολογιστικός φόρτος της πλατφόρμας του buildingcert και να μπορούν να υποβάλουν όλοι απρόσκοπτα την αίτησή τους στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021».

Να σημειωθεί ότι οι μικρές καθυστερήσεις που θα προκύψουν από την ανωτέρω προτεινόμενη τροποποίηση στην ολοκλήρωση της ανταγωνιστικής διαδικασίας αξιολόγησης είναι προφανώς μικρότερης σημασίας συγκριτικά με τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην αγορά μεταξύ μηχανικών και πολιτών. Αλλά και στην αξιοπιστία του προγράμματος η οποία τόσο έχει πληγεί στους προηγούμενους κύκλους.

Είναι διαχρονικά διαπιστωμένη η σφοδρή επιθυμία των πολιτών να υποβάλουν αίτηση στο πρόγραμμα. Το ενδιαφέρον έχει ενταθεί ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα από το αυξημένο κόστος ενέργειας. Τα όποια, πλέον, προβλήματα παρουσιάζονται στο πρόγραμμα του «Εξοικονομώ 2021», προέρχονται αποκλειστικά από την ιδιαίτερα προβληματική λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων που προαναφέρθηκαν.  

Τέλος, σας επισημαίνουμε ότι πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τον μήνα Μάρτιο. Συνήθως είναι μήνας αυξημένης δραστηριότητας σε μισθώσεις ακινήτων. Αυτές να μπορούν να πραγματοποιηθούν στην βάση της ΑΑΔΕ χωρίς καταχώρηση και επαλήθευση εγκυρότητας του ενεργειακού πιστοποιητικού, αλλά με την υποχρέωση καταχώρησής του μέσα σε χρονικό διάστημα 30 ημερών.

Παρακαλούμε όπως κάνετε αποδεκτό το αίτημά μας.

Με εκτίμηση,

ο Πρόεδρος του ΤΕΕ / Τμήμα Δυτικής Ελλάδας

Βασίλειος Ν. Αϊβαλής

Msc. Μηχανολόγος &Αεροναυπηγός Μηχανικός».

Πηγή: b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.