Νέα | εξοικονομώ

«Εξοικονομώ 2021»: Αυξάνονται οι δικαιούχοι και ο προϋπολογισμός

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021» διευρύνεται και οι δικαιούχοι αυξάνονται, μία απόφαση που πήραν τα συναρμόδεια υπουργεία λόγω της ενεργειακής κρίσης που πλήττει τα νοικοκυριά, αλλά και την ανάγκης για ενεργειακή αναβάθμιση.

Στόχος είναι να επιδοτηθεί μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων από αυτόν που προβλεπόταν αρχικά. Μάλιστα, οι δικαιούχοι δεν αποκλείεται να διπλασιαστούν.

Πάνω από 100.000 οι αιτήσεις για το «Εξοικονομώ 2021»

Σύμφωνα με τα στοιχεία, υποβλήθηκαν πάνω από 100.000 αιτήσεις από νοικοκυριά. Έτσι, ξεπεράστηκε κατά πολύ ο στόχος που είχε τεθεί για αναβάθμιση 50.000 κατοικιών. Παράλληλα, υπερκαλύφθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος ύψους 632 εκατ. ευρώ.

Τα κονδύλια προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αποδεσμεύσει για αυτόν τον σκοπό υψηλότερους πόρους από τον συνολικό προϋπολογισμό ύψους 1,265 δισ. ευρώ που είχε προβλεφθεί για την τετραετία 2021-2024. Στόχος είναι να ικανοποιήσει μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων. Η απορρόφηση περισσότερων κονδυλίων τη δεδομένη χρονική στιγμή, που είναι απόλυτη προτεραιότητα λόγω των δυσμενών συνθηκών που έχουν προκληθεί από την ενεργειακή κρίση, θα οδηγήσει σε λιγότερα κονδύλια στις επόμενες φάσεις του «Εξοικονομώ 2021».

Στη χώρα μας, το 83,82% των κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980 έχουν πολύ μικρή ενεργειακή αποδοτικότητα. Τα πιο ενεργοβόρα κτίρια κατοικιών είναι οι μονοκατοικίες. Το συνολικό ελληνικό κτιριακό απόθεμα κατοικιών έχει πολλά περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου μειώνει την κατανάλωση ενέργειας για ψύξη και θέρμανση ακόμη και κατά 70%. Άρα και μικρότερο κόστος που είναι το μεγάλο ζητούμενο. Ιδίως σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες που τα νοικοκυριά επιβαρύνονται υπέρμετρα.

Κατά συνέπεια, η αναγκαιότητα ανακαίνισης του κτιριακού τομέα στην Ελλάδα είναι απαραίτητη. Έτσι, επιτυγχάνονται ταυτόχρονα σημαντικά ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας. Εξοικονόμηση κόστους για τους πολίτες και βελτίωση των καθημερινών συνθηκών διαβίωσης.

Εκταμίευση για το «Εξοικονομώ 2021»

Σημειώνεται ότι στο νέο «Εξοικονομώ 2021», για να υπάρξει εκταμίευση των χρημάτων του προγράμματος για τις επιλέξιμες δαπάνες, θα πρέπει να βεβαιώνεται ότι μέσα από τις επιλέξιμες παρεμβάσεις υπήρξε αύξηση της ενεργειακής κλάσης κατά τουλάχιστον τρεις βαθμίδες. Μέτρο που αποδεικνύει ότι το πρόγραμμα απευθύνεται πιο στοχευμένα σε κατοικίες παλαιότερες και σε ιδιοκτήτες χαμηλότερων εισοδημάτων.

Ως ένα από τα βασικά κριτήρια πρόκρισης των αιτήσεων για χρηματοδότηση έχει οριστεί η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας,. Πάντα, βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων (σε ποσοστό 50%). Καθώς και το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα (σε ποσοστό 15%).

Πηγή: imerisia.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.