Νέα | ενεργειακή αναβάθμιση

Περισσότερα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας υπό την πίεση της ενεργειακής κρίσης

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

«Χώρο» σε περισσότερα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας δίνει η κυβέρνηση, υπό την «απειλή» της ενεργειακής κρίσης.

Με συντονισμένες δράσεις, το ΥΠΕΝ προτεραιοποιεί τη θωράκιση των νοικοκυριών και αξιοποιεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που έχει προκύψει, φέρνοντας στο προσκήνιο δράσεις οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για το μέλλον.

Όπως είχε προαναγγείλει τον Ιούνιο από το βήμα συνεδρίου του ΤΕΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» εντάσσονται πλέον και όλοι οι επιλαχόντες. Πρόκειται για επιπλέον 47.433 αιτούντες. Ο συνολικός αριθμός των νοικοκυριών που θα αξιοποιήσουν την επιδότηση, φτάνει στα 87.578. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 1,2 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, σχεδόν όλοι όσοι έχουν υποβάλει αίτηση και πληρούν τα κριτήρια που θέτει το νέο Εξοικονομώ θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Και αυτό γιατί διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός για τα νοικοκυριά. Παράλληλα, κινητοποιεί πολύ περισσότερους πόρους στην αγορά.

Το πρόγραμμα το οποίο έχει καθιερωθεί και τρέχει ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια, αποτελεί βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής και ελληνικής πολιτικής στο πλαίσιο των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας, αλλά και των νέων αναγκών που έχει αναδείξει η ενεργειακή κρίση.

Όπως είναι γνωστό, η ΕΕ έχει προτείνει νέα πρότυπα ελάχιστης ενεργειακής απόδοσης. Αυτά απαιτούν την αναβάθμιση του 15% του κτιριακού αποθέματος κάθε κράτους μέλους με τη χειρότερη απόδοση από τον βαθμό G του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε τουλάχιστον F. Πρόκειται για στόχους που πρέπει να εφαρμοστούν έως το 2030 στα κτίρια κατοικιών. Σε κτίρια άλλων χρήσεων έως το 2027.

Τόσο το «Εξοικονομώ 2021», όσο και τα άλλα αντίστοιχα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για τα δημόσια κτίρια και τις επενδύσεις εντάσσονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0.. Αυτό θα χρηματοδοτήσει ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 12,7 δις ευρώ. Πρόκειται για ποσόν που θα κληθούν να μοχλεύσουν οι τράπεζες για έργα που εμπίπτουν σε πέντε επιλέξιμους τομείς: Πράσινη Μετάβαση, Ψηφιοποίηση, Έρευνα και Ανάπτυξη, Εξωστρέφεια – Εξαγωγές και Αύξηση Μέσου Μεγέθους Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την επόμενη πενταετία η κυβέρνηση σκοπεύει να κινητοποιήσει πάνω από 4 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων.

Πηγή: insider.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.