Νέα | Βουλή

Κοινοβουλευτική ερώτηση για τους επιλαχόντες του «Εξοικονομώ 2021»

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Αφού ανακοινώθηκαν οι αρχικοί πίνακες του «Εξοικονομώ 2021», ο βουλευτής Πέλλας ΝΔ Διονύσης Σταμενίτης κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό κ. Σκρέκα με θέμα τόσο την αύξηση στο κονδύλι του προγράμματος, όσο και στους επιλαχόντες, ώστε να ενταχθούν περισσότεροι πολίτες.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής στην ερώτηση του, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το ΥΠΕΝ, αποδεικνύεται το τεράστιο ενδιαφέρον των πολιτών. Αυτό έχει ως επακόλουθο οι επιλαχόντες στο «Εξοικονομώ 2021» να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Δεδομένου του βασικού στόχου του προγράμματος, πού είναι ο δραστικός και μόνιμος περιορισμός του κόστους της ενέργειας για τα νοικοκυριά, ο κ. Σταμενίτης επισημαίνει την αναγκαιότητα ένταξης στο πρόγραμμα όσων περισσότερων ενδιαφερομένων γίνεται.

Βάσει όλων των παραπάνω, ο βουλευτής Πέλλας ζητά από τον Υπουργό να τον ενημερώσει αν βρίσκεται στο σχεδιασμό της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η αύξηση του προς διάθεση κονδυλίου του προγράμματος για την εξυπηρέτηση του παραπάνω στόχου.

Το κείμενο της ερώτησης για το «Εξοικονομώ 2021» και τους επιλαχόντες

Θέμα: «Αύξηση του κονδυλίου για το Εξοικονομώ 2021 με σκοπό την ένταξη μεγαλύτερου αριθμού επιλαχόντων».

Με την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων μονοκατοικιών και μεμονωμένων διαμερισμάτων και την ανακοίνωση των αρχικών πινάκων κατάταξης του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021» αναδείχθηκε η εντυπωσιακή συμμετοχή των πολιτών που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τους πόρους του προγράμματος προκειμένου να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.

Τα στοιχεία δε που αναφέρονται στο επίσημο δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ φανερώνουν το εντυπωσιακά μεγάλο ενδιαφέρον. Τα στοιχεία συγκρίνουν τις προηγούμενες δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης της περασμένης δεκαετίας.

Ειδικότερα:

  • Εξοικονομώ 1 (2011) – 8.102 δικαιούχοι.
  • Εξοικονομώ 2 (2012) – 36.971 δικαιούχοι.
  • Εξοικονομώ 3 (2018) – 37.305 δικαιούχοι.
  • Εξοικονομώ 4 (2019) – 20.975 δικαιούχοι.
  • Εξοικονομώ 5 (2020) – 36.364 δικαιούχοι.

Ενώ για το εξοικονομώ 6 (2021) υποβλήθηκαν 87.578 αιτήσεις. Από αυτές, οι 40.145 κατατάσσονται ως «καταρχήν επιλέξιμες». Οι 47.433 ως «επιλαχούσες».

Το ζήτημα που τίθεται εν προκειμένω είναι ότι το τεράστιο ενδιαφέρον δημιούργησε έναν μεγάλο αριθμό επιλαχόντων. Είναι απαραίτητο να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν.

Επειδή, ο βασικός στόχος του προγράμματος είναι ο περιορισμός του κόστους της ενέργειας. Επομένως είναι σημαντικό να εντάξουμε όσους περισσότερους ενδιαφερόμενους γίνεται.

Επειδή, το νέο πρόγραμμα θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Έτσι, θα συμβάλλει στις πολιτικές για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Επειδή, η πρόσφατη ενεργειακή κρίση αλλά και τα γεγονότα του πολέμου στην Ουκρανία ανέδειξαν την ανάγκη για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο και μόνιμο περιορισμό του κόστους ενέργειας για τα νοικοκυριά.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός,

1. Βρίσκεται στο σχεδιασμό της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η διερεύνηση των δυνατοτήτων για αύξηση του προς διάθεση κονδυλίου με στόχο την ένταξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού επιλαχόντων;

Πηγή: b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.