Νέα | ενεργειακή αναβάθμιση

Επάρκεια πόρων και διαφάνεια για το Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ διασφαλίζει η κυβέρνηση

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Τη διαβεβαίωση ότι υπάρχει επάρκεια κονδυλίων για να καλυφθούν τα ωφελούμενα νοικοκυριά από το πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ, με διασφάλιση και επιπλέον πόρων εφόσον υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον υπαγωγής, έδωσε ο υπουργός ΠΕΝ, Γ. Σταθάκης.

Οι πόροι που έχουν διασφαλιστεί καλύπτουν αριθμό υπερδιπλάσιο εκείνου που έως τώρα διαφαίνεται, δηλαδή επαρκούν για την χρηματοδότηση τουλάχιστον 40.000 ωφελούμενων, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί περίπου 17.000 Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), τα οποία αποτελούν προαπαιτούμενο για ένταξη στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον υπουργό παράλληλα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, εφόσον υπάρξει υπέρβαση (45.000-50.000 κλπ), δηλαδή το ενδιαφέρον αποδειχθεί μεγαλύτερο -κάτι που προς το παρόν δεν προκύπτει- να διατεθούν επιπλέον πόροι προκειμένου να καλυφθούν όλα τα νοικοκυριά.

Ο ίδιος επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια να μην μείνει κόσμος εκτός, κι επαναληφθεί η “τραγωδία” του πρώτου προγράμματος το οποίο χαρακτήρισε σκανδαλώδες, αφού εγκρίθηκαν 50.000 νοικοκυριά, όταν οι πόροι επαρκούσαν για 15.000 “που επιλέχθηκαν με διαβλητές διαδικασίες”. Στη συνέχεια, με πόρους που εξασφάλισε η παρούσα κυβέρνηση καλύφθηκαν επιπλέον 20.000 ωφελούμενοι, όμως τελικά έμειναν εκτός 15.000 νοικοκυριά.

Όπως τόνισε, στο νέο πρόγραμμα έχουμε υιοθετήσει ένα σύστημα απολύτως ηλεκτρονικό, άρα δεν υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση και έχουμε διασφαλίσει επαρκείς πόρους, επομένως “δεν θα μείνει κανένας εκτός”.

Σε σχέση με το “πάγωμα” και τη νέα έναρξη του ηλεκτρονικού συστήματος για την υποβολή αιτήσεων, από τις 19 Μαρτίου, εξήγησε ότι η πλατφόρμα είχε ετοιμαστεί να δεχθεί ένα φυσιολογικό αριθμό νοικοκυριών, με βάση περίπου τον αριθμό των ΠΕΑ που εκδόθηκαν, ωστόσο 9 με 11 το πρωί της Τρίτης, δέχθηκε 1,5 εκατ. εισόδους. Μάλιστα, εντοπίστηκαν 60 κόμβοι που έστελναν με αυτόματο σύστημα 5.000 εισόδους διαδοχικά, δηλαδή 300.000 και το ΥΠΕΝ έχει ζητήσει από τον ΟΤΕ να εντοπίσει τους κόμβους αυτούς.

Μετά το μεσημέρι της ίδιας μέρας κι αφού εξομαλύνθηκε το σύστημα διαπιστώθηκε ότι βρίσκονταν μέσα στο σύστημα 4.000 άτομα και 1.500 είχαν προχωρήσει ελαφρώς τη διαδικασία. Όμως, λόγω της ταλαιπωρίας που υπέστησαν αποφασίστηκε, σύμφωνα με τον υπουργό, η ασφαλής μέθοδος να “σπάσει” το πρόγραμμα σε τρεις γεωγραφικές ζώνες και να γίνει διαδοχικά ανά εβδομάδα το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα.

 

Πηγή: bigbusiness.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.