Νέα | ενέργεια

Δύο ελληνικές προτάσεις για την ενέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Δύο προτάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ενέργεια και την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους των πολιτών της Ευρώπης παρουσιάζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο συμβούλιο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε και σε τρόπους στήριξης της βιομηχανίας.

Ο κ. Σκρέκας, λίγο πριν την έναρξη του συμβουλίου, εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για «επίτευξη συμφωνίας στον κανονισμό της Κομισιόν που αφορά στη μείωση της κατανάλωσης αερίου και την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο με τρόπο που θα καλύπτει τις ανάγκες της Ε.Ε. και τις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών».

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς ο Έλληνας υπουργός έκανε γνωστά τα εξής: «Σήμερα θα συζητήσουμε την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα αποζημιώνει τις βιομηχανίες για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου», είπε σχετικά με την πρόταση για τις βιομηχανίες.

Πρόσθεσε επίσης: «Θα παρουσιάσουμε κι έναν νέο πανευρωπαϊκό μηχανισμό που θα υπολογίζει το πραγματικό κόστος ρεύματος αποσυνδέοντας το αέριο από την ηλεκτρική ενέργειας. Ο μηχανισμός αυτός υπολογίζει το πραγματικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και διασφαλίζει υποφερτές τιμές για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις».

Δείτε εδώ τις δηλώσεις του Κώστα Σκρέκα για τις δύο ελληνικές προτάσεις για την ενέργεια.

Το πρόβλημα με το φυσικό αέριο μέσα στις προτάσεις για την ενέργεια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την περασμένη εβδομάδα μείωση 15% της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου από τον Αύγουστο, προκειμένου να ξεπεραστεί η πτώση των ρωσικών παραδόσεων και να μην υπάρξει σοβαρή κρίση τον χειμώνα. Από την Ρωσία προερχόταν ως την περσινή χρονιά περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ.

Το σχέδιο των Βρυξελλών που θα συζητηθεί σήμερα από τα κράτη μέλη προβλέπει ότι κάθε χώρα θα «πρέπει να κάνει το καλύτερο δυνατό» για να μειώσει μεταξύ του Αυγούστου του 2022 και του Μαρτίου του 2023 την κατανάλωσή της φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 15% σε σχέση με τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών κατά την ίδια περίοδο».

Σε περίπτωση «κινδύνου σοβαρής έλλειψης», μηχανισμός συναγερμού θα καθιστά «δεσμευτική» για τους 27 τη μείωση του 15%.

Οι διπλωμάτες των 27 εργάστηκαν πάνω στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την τροποποίησαν σε βάθος με την ελπίδα επίτευξης συμφωνίας σήμερα των κρατών μελών, σύμφωνα με εκδοχή του κειμένου στο οποίο είχε πρόσβαση το AFP.

H πρόταση αυτή προβλέπει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κι όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίζει για ενδεχόμενη εφαρμογή δεσμευτικών στόχων.

Εξάλλου ο στόχος αυτός του 15% θα προσαρμόζεται στην ιδιαίτερη κατάσταση κάθε χώρας χάρη σε μια σειρά εξαιρέσεων, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τα επίπεδα αποθήκευσης που έχουν επιτευχθεί και τη δυνατότητα εξαγωγής του εξοικονομούμενου αερίου σε άλλες χώρες.

«Οι χώρες μέλη αντιμετωπίζουν διαφορετικά ζητήματα, αλλά εν τέλει αναμένω ότι θα έχουμε μια πολιτική συμφωνία», δήλωσε σήμερα η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον προσερχόμενη στην σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Πηγή: euro2day.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.