Νέα | ενεργειακή αναβάθμιση

“ELENA”: Οι Δήμοι της Κρήτης που αναβαθμίζονται ενεργειακά

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Προγραμματική σύμβαση για την ωρίμανση έργων ενεργειακής αναβάθμισης σε 13 Δήμους της Κρήτης και την 7η ΥΠΕ υπέγραψε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής αρμόδιος σε θέματα ενέργειας. Η σύμβαση υπεγράφη στο πλαίσιο του έργου «INTegrated sustainable energy ACTions and projects in Crete (INTERACT in Crete)» του προγράμματος ELENA.

Μέσα από την Πρωτοβουλία ELENA (European Local ENergy Assistance), που υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την ΕΕ, η Περιφέρεια Κρήτης στοχεύει στην υποστήριξη των τοπικών δημόσιων αρχών για την ωρίμανση ενεργειακών έργων, την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών μηχανισμών και την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης της Κρήτης, που αποτελεί βασική της προτεραιότητα.

Η προγραμματική σύμβαση έχει προϋπολογισμό 812.000 ευρώ. Χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Περιφέρεια Κρήτης παράλληλα εστιάζει στην προετοιμασία και ωρίμανση έργων βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας και εξοικονόμησης ενέργειας, ώστε οι φορείς να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίησή τους.

Στην σημερινή υπογραφή της σύμβασης στη Περιφέρεια από τον Αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή, παρόντες ήταν επίσης οι Δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι εκπροσωπώντας τον εκάστοτε Δήμο.

«Υπογράφουμε σήμερα την προγραμματική σύμβαση με τους Δήμους και τους δημόσιους φορείς του νησιού για την ωρίμανση ενεργειακών έργων, ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την ενεργειακή μετάβαση της Κρήτης. Στόχος μας είναι μια αποδοτική ενεργειακά Κρήτη με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα σε κτίρια, εγκαταστάσεις και υποδομές και προς αυτή την κατεύθυνση αξιοποιούμε τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, συντονίζουμε και υποστηρίζουμε τους φορείς του νησιού για ένα κοινό στόχο, ένα κοινό όραμα» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής.

Βελτίωση ενεργειακής απόδοσης

Στο πλαίσιο του έργου Interact in Crete, η Περιφέρεια Κρήτης και οι συμβαλλόμενοι Δήμοι θα βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση των εγκαταστάσεων οδοφωτισμού αρμοδιότητάς τους. Θα  τις αντικαταστήσουν με τεχνολογία LED για σημαντική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του φωτισμού και της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της Κρήτης.

Βασικός άξονας του έργου Interact in Crete αποτελεί η αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης δημοσίων κτιρίων. Έμφαση δίνεται στις νοσοκομειακές μονάδες και τα Κέντρα Υγείας σε όλη την Κρήτη, τα οποία στη διάρκεια της πανδημίας λειτουργούν υπέρ των ορίων τους. Χαρακτηρίζονται από υψηλή κατανάλωση ενέργειας, χαμηλή ενεργειακή κλάση, σημαντικές εκπομπές ρύπων και, ως εκ τούτου, πολλές δυνατότητες ενεργειακής εξοικονόμησης.

Με γνώμονα την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη του νησιού, θα μελετηθεί η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων για τον ενεργειακό και εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (net metering, virtual net-metering) καιτην εγκατάσταση ολοκληρωμένων φωτοβολταϊκών πάνελ. Στόχος είναι η ενίσχυση της αυτοκατανάλωσης για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των συμβαλλόμενων Δήμων και των ΤΟΕΒ. Πρόκειται να γίνει χρήση των υπάρχοντων εργαλείων αδειοδότησης και χρηματοδότησης.

Συμμετέχοντες Δήμοι στο πρόγραμμα:

 • Δήμος Αρχανών Αστερουσίων

 • Δήμος Ηρακλείου

 • Δήμος Φαιστού

 • Δήμος Χερσονήσου

 • Δήμος Σητείας

 • Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου

 • Δήμος Αμαρίου

 • Δήμος Ανωγείων

 • Δήμος Μυλοποτάμου

 • Δήμος Αποκορώνου

 • Δήμος Πλατανιά

 • Δήμος Σφακίων

 • Δήμος Χανίων

Πηγή: b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

 1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
 2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
 3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
 4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
 5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.