Νέα | εκτός σχεδίου

ΥΠΕΝ: Ανοίγει ο δρόμος για την εκτός σχεδίου δόμηση

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Mέσα στην επόμενη τριετία προβλέπεται με απόφαση του ΥΠΕΝ να εκπονηθούν από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, οι μελέτες για την καταγραφή και αναγνώριση οδών που θα συμπεριλάβουν το υπάρχον οδικό δίκτυο ανά δημοτική ενότητα, προκειμένου στη συνέχεια να αναγνωριστούν και να χαρακτηριστούν ως «κοινόχρηστο δημοτικό οδικό δίκτυο» ανοίγοντας το δρόμο για την εκτός σχεδίου δόμηση.

Με άλλη απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 20 Μαΐου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, και υπογράφουν ο υπουργός και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και Νίκος Ταγαράς, θεσπίζονται οι λεπτομέρειες για την εκπόνηση των μελετών οριοθέτησης οικισμών προ του 1923 ή κάτω των 2.000 κατοίκων και ορίζουν ως αναθέτουσα αρχή επίσης το ΤΕΕ.

Σήμερα, για να χτίσει κάποιος σε εκτός σχεδίου περιοχή χρειάζεται το οικόπεδο να έχει «πρόσωπο» σε δρόμο νομίμως υφιστάμενο.  Σύμφωνα μάλιστα με τη νομολογία του ΣτΕ, το οδικό δίκτυο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού. Αντίθετα, σήμερα πολλοί δρόμοι που  έχουν κατασκευαστεί από τους δήμους (ή από ιδιώτες που τους έχουν παραχωρήσει στους δήμους κατά κυριότητα) είναι ασφαλτοστρωμένοι, διαθέτουν  δίκτυα κοινής ωφέλειας αλλά δεν έχουν αναγνωριστεί ως κοινόχρηστοι.

Οι συγκεκριμένοι δρόμοι, σύμφωνα με το ΣτΕ, θεωρούνται ιδιωτικοί και τα οικόπεδα που βρίσκονται κατά μήκος τους δεν μπορούν να οικοδομηθούν, κάτι που έρχεται να επιλύσει η παρούσα ρύθμιση.

Πώς θα γίνει η ανάθεση των μελετών

Για την ανάθεση των μελετών, το υπουργείο θα συντάσσει τα τεύχη των διαγωνισμών, στη συνέχεια  θα γνωμοδοτεί το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.)  και κατόπιν τα τεύχη θα διαβιβάζονται στο ΤΕΕ, για την προκήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί  έως της 30 Ιουνίου 2025.

Με τα ίδια χρηματοδοτικά εργαλεία (ΠΔΕ) θα προχωρήσει και η διαδικασία εκπόνησης μελετών οριοθέτησης οικισμών προ του 1923 ή κάτω των 2.000 κατοίκων στο Πήλιο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του είχε ακυρώσει τις παράτυπες οριοθετήσεις οικισμών του Πηλίου και είχε ζητήσει από τη Διοίκηση ορθή οριοθέτηση και ρύθμιση του πολεοδομικού τους καθεστώτος με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ). Στους οικισμούς του Πηλίου, για δεκαετίες με αποφάσεις Νομαρχών, υπήρξαν μαζικές οριοθετήσεις, με αποτέλεσμα να διευρυνθούν τα όρια των οικισμών και να συμπεριλάβουν μεγάλες εκτάσεις αγροτικής γης, οι οποίες εν συνεχεία κατατμήθηκαν σε οικόπεδα για να καλύψουν οικιστικές και τουριστικές ανάγκες.

Πηγή: newmoney.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.