Νέα | Βουλή

Να «ξεπαγώσουν» οι εκταμιεύσεις του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Για τις εκταμιεύσεις του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», αλλά και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα οικοδομικά υλικά, αναφέρονται 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας απαντήσεις από τους υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Το κείμενο της ερώτησης για τις εκταμιεύσεις του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»:

«Η πράσινη μετάβαση και η κλιματική ουδετερότητα αποτελούν μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία των παραπάνω απαιτητικών στόχων. Το πρόγραμμα ”Εξοικονομώ-Αυτονομώ” αποτελεί ένα από τα πλέον γνωστά και ευρέως διαδεδομένα προγράμματα στη χώρα μας, το οποίο έχει δώσει τη δυνατότητα ενεργειακής αναβάθμισης πληθώρας κατοικιών στην χώρα μας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ, ενώ δικαιούχος του προγράμματος και διαχειριστής του ταμείου είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Παρά την δεδομένη χρησιμότητα του προγράμματος για την ελληνική κοινωνία, η Κυβέρνηση το αντιμετωπίζει με προχειρότητα προκαλώντας πολλαπλά προβλήματα σε ιδιοκτήτες και μηχανικούς. Εδώ και αρκετούς μήνες παρατηρούνται χαρακτηριστικές καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις του προγράμματος ”Εξοικονομώ-Αυτονομώ” από το ΕΤΕΑΝ. Μάλιστα σε πολλά από αυτά, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες. Έχουν κατατεθεί οι πλήρεις φάκελοι που απαιτούνται για τις εκταμιεύσεις. Ενώ οι μηχανικοί έχουν φορολογηθεί και αποδώσει τον προβλεπόμενο ΦΠΑ.

Σύμφωνα όμως με τον οδηγό του προγράμματος οι εκταμιεύσεις οφείλουν να πραγματοποιούνται εντός δύο μηνών από την οριστική υποβολή του φακέλου. Το παραπάνω χρονοδιάγραμμα δεν τηρείται και παρατηρούνται καθυστερήσεις που ξεπερνούν ακόμα και τους έξι μήνες. Σε απάντηση της ερώτησης 996/08-11-2021 που είχαμε καταθέσει, με το ΑΠ.243910/22-11-2021 έγγραφο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, αναφέρεται ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται σε ελλείψεις των φακέλων.

Οι καταγγελίες των μηχανικών

Σύμφωνα όμως με καταγγελίες μηχανικών, οι αρμόδιες υπηρεσίες αντί να δηλώσουν από τον πρώτο έλεγχο πιθανές ελλείψεις των φακέλων, αυτό συμβαίνει σταδιακά, δημιουργώντας μια διαδικασία η οποία μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, οι ελλείψεις που σημειώνονται δεν υφίστανται.

Παράλληλα, στην απάντηση της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΣ, με αριθ. Πρωτ. 126803/23-11-2021, αναφέρεται ότι είχαν εγκριθεί και υπαχθεί στο πρόγραμμα 37.500 αιτήσεις ύψους 805εκ. €, είχαν υποβληθεί 2.556 αιτήσεις ολοκλήρωσης ενώ σε στάδιο πληρωμής ήταν 233 αιτήσεις. Ο αριθμός των αιτήσεων που είχαν ήδη πληρωθεί ήταν μόλις 80 και ύψους 1,25εκ. €.

Όμως 4 μήνες αργότερα στις 22/03/2022, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ισχυρίστηκε στη Βουλή ότι «Για 200 περίπου αιτήσεις εξ αυτών (σημείωση: εκ των 37.706 οι οποίες έχουν υπαχθεί στο Πρόγραμμα), έχει ήδη πραγματοποιηθεί μεταφορά πόρων για την πληρωμή των κινήτρων άμεσης ενίσχυσης συνολικού ύψους 343 εκατομμυρίων. Η πληρωμή προβλέπεται να γίνει εντός της ερχόμενης εβδομάδας». Δηλαδή στις 23/11/2021 είχαμε 233 αιτήσεις έτοιμες προς εκταμίευση. 80 είχαν ήδη πληρωθεί. Ενώ στις 22/3/2022 ο αριθμός που πρόκειται να πληρωθούν εντός εβδομάδας -στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και όσες ήδη έχουν πληρωθεί-, ήταν μόλις 200 αιτήσεις.

Οι αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά και τα προβλήματα για την οικοδομή

Επιπλέον, εδώ και σχεδόν ένα χρόνο ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με αυξήσεις σε πρώτες ύλες και στις μεταφορές. Αυτές έχουν εκτινάξει τις τιμές των δομικών υλικών. Για το θέμα μάλιστα είχαμε καταθέσει την υπ. αριθμόν 7137/9-6-2021 ερώτηση. Η άρνηση της Κυβέρνησης να λάβει ουσιαστικά μέτρα αναχαίτισης της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας και στον κατασκευαστικό κλάδο, έχει οδηγήσει πολλά τεχνικά έργα σε αδυναμία υλοποίησης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόγραμμα ”Εξοικονομώ-Αυτονομώ”. Όμως, και το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021». Οι τιμές έχουν κλειδώσει πολλούς μήνες πριν και δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές τιμές της αγοράς. Η τιμολόγηση των υλικών και των εργασιών για το πρόγραμμα είναι θεσμοθετημένες από την Πολιτεία. Δεν έχουν αναθεωρηθεί βάσει των νέων συνθηκών. Έτσι, εγκλωβίζουν τους κατασκευαστές. Αυτοί, σε πολλές περιπτώσεις, αδυνατούν να ολοκληρώσουν το έργο. Συχνά το ολοκληρώνουν σε τιμές ακόμα και κάτω του κόστους.

Επειδή, τα προγράμματα ”Εξοικονομώ” αποτελούν εμβληματικά προγράμματα τα οποία δύναται να συμβάλουν στην πράσινη μετάβαση και την κλιματική ουδετερότητα.

Επειδή, πολλοί συμπολίτες μας έχουν αξιοποιήσει τα συγκεκριμένα προγράμματα στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.

Επειδή, οι κατασκευαστές είναι εγκλωβισμένοι από τις αυξήσεις των τιμών στα δομικά υλικά.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:           

  1. Πόσες αιτήσεις βρίσκονται σήμερα σε εκκρεμότητα και σε ποιο στάδιο; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των εκταμιεύσεων;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις για το πρόγραμμα ”Εξοικονομώ-Αυτονομώ”;
  3. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που παρατηρείται με τις αυξήσεις στα δομικά υλικά με άμεσες συνέπειες στα προγράμματα ”Εξοικονομώ”;».

Πηγή: b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.