Νέα | ενεργειακή αναβάθμιση

Διαβατήρια Ανακαίνισης Κτιρίων: Ριζική Ανακαίνιση βήμα-βήμα για ένα Καλύτερο Σπίτι

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Πρόκειται για μία εν δυνάμει εξέλιξη των γνωστών Πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων, εγγράφων που καταγράφουν την ενεργειακή κατανάλωση ενός κτηρίου και το κατατάσσουν σε μια ενεργειακή κατηγορία. Στην Ελλάδα, δυστυχώς το ΠΕΑ έχει μόνο τυπικό χαρακτήρα και αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς έχει καταστεί υποχρεωτικό για τις μισθώσεις και μεταβιβάσεις.

Ωστόσο η χρησιμότητα ενός ΠΕΑ είναι μεγάλη. Σε μια πρόσφατη μελέτη του, το ινστιτούτο  BPIE (Buildings  Performance Institute Europe) προτείνει την εξέλιξη των Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε Διαβατήρια Ανακαίνισης Κτιρίων. Αναπτύσσονται ήδη πρωτοβουλίες στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο για τα Διαβατήρια Ανακαίνισης Κτιρίων, τα οποία θεωρούνται ως τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) 2.0, αλλά και ως τα τέλεια εργαλεία που οδηγούν σε καλύτερη απόδοση κτιρίων και σε πιο άνετα σπίτια.

Στην έκθεση του ΒΡΙΕ συμπεριλαμβάνονται τρία παραδείγματα εφαρμογής των Διαβατηρίων Ανακαίνισης Κτιρίων στη βελγική περιφέρεια της Φλάνδρας («Woningpas»), τη Γαλλία («Passeport Efficacité Énergétique») και τη Γερμανία («Individueller Sanierungsfahrplan»).

Η έκθεση αναπτύσσεται σε 3 τμήματα:

Στο 1ο τμήμα εξετάζεται η ιδέα του Διαβατηρίου Ανακαίνισης Κτιρίων και γίνεται παρουσίαση της δομής με βάση τις  τρείς περιπτωσιολογικές μελέτες.

Στο 2ο τμήμα γίνεται παρουσίαση των τριών κύριων πρωτοβουλιών:

α) το “Ιndividueller Sanierungsfahrplan” στη Γερμανία,

β) το Φλαμανδικό «Woningpas« και

γ) το «Passeport Efficacité Énergétique« στη Γαλλία.

Τέλος, στο 3ο τμήμα, περιγράφεται μια σειρά συστάσεων για την εισαγωγή των διαβατηρίων ανακαίνισης κτιρίων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Διαβατήριο Ανακαίνισης Κτιρίων, ως εξέλιξη του ΠΕΑ,  επικεντρώνεται στο συνδυασμό επιτόπιων τεχνικών ενεργειακών ελέγχων αλλά και των απαιτήσεων ελάχιστης ενεργειακής κατανάλωσης που έχουν οριστεί (εκπομπή καυσαερίων, κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος κτλ),  σε διάλογο πάντα με τους ιδιοκτήτες των κτιρίων.

Το αποτέλεσμα αυτού του συνδυασμού είναι ένας φιλικός προς τον ιδιοκτήτη μακροπρόθεσμος χάρτης πορείας ριζικής ανακαίνισης που οι ιδιοκτήτες κτιρίων μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να σχεδιάσουν τη ριζική ανακαίνιση του κτιρίου τους βήμα προς βήμα, με τα αντίστοιχα οικονομοτενικά στοιχεία για κάθε επιμέρους παρέμβαση, μέχρι να φτάσουν, εφόσον το επιθυμούν, στον τελικό στόχο. Τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) 2.0  θα συγκεντρώνουν όλες τις σχετικές πληροφορίες του κτιρίου και οι ιδιοκτήτες θα έχουν έτσι μια πλήρη εικόνα καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής του κτιρίου, όπου μεταξύ άλλων θα υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τα επίπεδα άνεσης, (π.χ ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα κ.α) αλλά και ενδεχόμενη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

 

Για πρόσβαση στη έκθεση  του BPIE πατήστε εδώ.

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.