Νέα | κτίρια nZEB

Από το 2022 τα κτήρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Τις προτάσεις των μηχανικών ώστε να μην ισχύσει από εφέτος η υποχρέωση της κατασκευής όλων των νέων κτηρίων με τις προδιαγραφές ενεργειακής κατηγορίας Α και Α+ αποφάσισε να υιοθετήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Η κρίσιμη απόφαση ελήφθη προκειμένου να μην παγώσουν οι κατασκευαστικές δραστηριότητες και γι΄ αυτό το Υπουργείο συνυπέγραψε το μνημόνιο συνεργασίας με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), με στόχο αφενός τη στήριξη του κατασκευαστικού κλάδου, ο οποίος δέχθηκε άλλο ένα χτύπημα από την πανδημία του κορονοϊού.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη απόφαση πάει πιο πίσω τις δεσμεύσεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργειας και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Κι αυτό διότι η προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια καταλαμβάνει κεντρικό ρόλο στο ΕΣΕΚ, με δεδομένο ότι το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας και πάνω  από το 30% των εκπομπών ρύπων προέρχεται από τα κτήρια.

Σε κάθε περίπτωση οι δύο πλευρές αποφάσισαν την τροποποίηση των Τεχνικών Οδηγιών ΤΕΕ στο πλαίσιο του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Έτσι, οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν το 2019 (προεγκρίσεις), θα ακολουθήσουν τις προϊσχύουσες διατάξεις του 2019, δηλαδή θα μπορούν να χτίζουν με ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής κλάσης Β. Για αυτές που θα εκδοθούν το 2020  και αφορούν είτε νέες κατοικίες, είτε προσθήκες σε υφιστάμενα κτήρια, προβλέπεται υποχρέωση κατάθεσης Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης (ΜΕΑ) για ενεργειακή κατηγορία Β+. Το ίδιο καθεστώς ισχύει και για αυτές που θα κατατεθούν το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Από 1ης Ιουνίου 2021 και εφεξής,  η ΜΕΑ για νέα κτίρια θα πρέπει να τεκμηριώνει την κατάταξή τους στην ενεργειακή κατηγορία Α όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία και όπως έχει δεσμευτεί η Ελληνική κυβέρνηση στο ΕΣΕΚ. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι να δοθεί στον κατασκευαστικό κλάδο η δυνατότητα να προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε από το 2022 τα νέα κτίρια να είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους στόχους του ΕΣΕΚ είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του 12-15% των κτηρίων έως το 2030 και εκτιμάται ότι το νέο πλαίσιο συνεργασίας κινείται προς την κατεύθυνση αυτή.

Παράλληλα, επικαιροποιούνται έως το τέλος του έτους  με ευθύνη του ΤΕΕ οι Τεχνικές Προδιαγραφές για ΑΠΕ, Βιοκλιματικά, Φωτοτεχνία, Θέρμανση και Κλιματισμό και Αξιολόγηση Ενεργειακών Επενδύσεων, ώστε να ευθυγραμμίζονται με τον ΚΕΝΑΚ.

Ενισχύεται το πλαίσιο για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις

Ακόμη, ενισχύεται το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ενεργειακές επιθεωρήσεις και την έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ). Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται  σύστημα πιστοποίησης των Ενεργειακών Επιθεωρητών (που εκδίδουν τα ΠΕΑ), μέσω εξετάσεων στο Τεχνικό Επιμελητήριο, αλλά και αξιολόγηση του τρόπου πληρωμής τους.

Θα συσταθεί επίσης ελεγκτικός μηχανισμός για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές, μέσω της δημιουργίας Ανεξάρτητου Μητρώου Ελεγκτών των ΠΕΑ που θα εκδίδονται, κατ’ αναλογία με την διαδικασία και λειτουργία των ελεγκτών δόμησης. Εάν διαπιστωθεί στο πλαίσιο των ελέγχων ότι οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές ασκούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, θα προβλέπονται συγκεκριμένες κυρώσεις. Και οι Ενεργειακοί Ελεγκτές θα πιστοποιούνται από το ΤΕΕ, όπως και οι επιθεωρητές.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός χαρακτήρισε πολύ θετικό ότι ακόμα και τώρα, που αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή κρίση, «η Πολιτεία ανταποκρίνεται στις προτάσεις του θεσμοθετημένου τεχνικού της συμβούλου και λαμβάνει μέτρα που μπορούν να αποδώσουν οφέλη για να επανεκκινήσει η οικονομία».

Όσο για το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια του δημόσιου τομέα, αναμενόταν να ξεκινήσει έως το τέλος Ιουνίου, αλλά τα νέα δεδομένα λόγω πανδημίας, τοποθετούν τον προγραμματισμό για αργότερα.

Πηγή: michanikos-online.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.