Νέα | αντικειμενικές αξίες

Αναβάλλεται για τον Ιανουάριο του 2021 η αύξηση των αντικειμενικών αξιών

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Προς αναβολή για το 2021 οδεύει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, λόγω των σημαντικών παρενεργειών της επιδημίας του κορονοϊού, που σημαίνει ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες τιμές.

Αιτία είναι οι ραγδαίες εξελίξεις στην κτηματαγορά αλλά και στην οικονομία γενικότερα, λόγω της επιδημίας, καθώς ενόψει της επερχόμενης επιβράδυνσης της ανάπτυξης ή και της επιστροφής της οικονομίας σε ύφεση, οι τιμές των ακινήτων συμπιέζονται αισθητά.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ είχε ζωντανέψει η αγορά των ακινήτων και υπήρχε αύξηση της ζήτησης για νέα και παλιά διαμερίσματα, αυτή κόπηκε «με το μαχαίρι», σε μόλις ένα μήνα, που ενέσκηψε και στην Ελλάδα η επιδημία.

Με το πάγωμα του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα και την αβεβαιότητα που επικρατεί, οι αγοραπωλησίες ακινήτων, φυσικά, δεν αποτελούν προτεραιότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρείται κάθετη πτώση των τιμών και επαναφορά τους στα επίπεδα προ του 2018 όταν δεν είχε ξεκινήσει η ανάκαμψη των τιμών.

Το μπέρδεμα με τις αντικειμενικές

Με τις αντικειμενικές η υπόθεση εξελίσσεται σε τραγέλαφο. Οι ιδιώτες εκτιμητές που είχε προσλάβει το ΥΠΟΙΚ παρέδωσαν τις πρώτες εισηγήσεις τους, για το 50% των ζωνών όλης της χώρας, στις 21 Φεβρουαρίου.

Μέχρι τις 17 Μαρτίου (χθες) επρόκειτο να υποβάλλουν στο υπουργείο Οικονομικών και τις εισηγήσεις τους για το υπόλοιπο 50% των ζωνών, ώστε στη συνέχεια, να τις επεξεργαστούν οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ και να βγουν οι τελικοί πίνακες.

Παρατηρείται όμως ότι οι εισηγήσεις για πρώτες μισές ζώνες, προβλέπουν αυξήσεις –για ορισμένες περιοχές- μέχρι και 20%, οι οποίες σήμερα δεν ισχύουν καθώς η κτηματαγορά (όπως όλη η οικονομική δραστηριότητα) έχει βουλιάξει.

Απαιτείται συνεπώς νέα αποτίμηση, προκειμένου να προκύψουν οι πραγματικές αγοραίες τιμές των ακινήτων.
Το υπουργείο Οικονομικών αιφνιδιαζόμενο από τις καταιγιστικές εξελίξεις της επιδημίας, προέβη χθες στην παράταση της προθεσμίας υποβολής των εισηγήσεων για το β΄ μέρος των περιοχών, μέχρι τις 10 Απριλίου.

Αν δεν γίνει καμία παρέμβαση, αυτό που θα αποτυπωθεί στις νέες αντικειμενικές τιμές, θα είναι οι μισές να είναι στα ύψη και οι άλλες μισές να είναι μειωμένες.

Στο πλαίσιο αυτό, και ανεξάρτητα από την παράταση που δόθηκε για τις εισηγήσεις των εκτιμητών, το ΥΠΟΙΚ θα ζητήσει από τους θεσμούς στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, να αναβληθεί η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον προσεχή Μάιο – Ιούνιο.

Θα ζητήσει συγκεκριμένα αναβολή μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία λόγω του κορονοϊού και αφού αποκρυσταλλωθούν οι τιμές των ακινήτων στην αγορά.

Επειδή όμως, δεν προβλέπεται να επανέρχεται άμεσα η οικονομική ζωή σε κανονικούς ρυθμούς, αυτό που θα ζητήσει το ΥΠΟΙΚ θα είναι η αναβολή της αναπροσαρμογής μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2020 και οι νέες αντικειμενικές να εφαρμοστούν από την 1-1-2021.

Αυτό σημαίνει ότι και ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις τελευταίες αντικειμενικές αξίες, που είχαν αναπροσαρμοστεί τον Ιούνιο του 2018, ενώ θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι τωρινές τιμές-εφορίας στις μεταβιβάσεις των ακινήτων.

Πηγή: sofokleousin.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.