Νέα | αδήλωτα τετραγωνικά

Ακίνητα: Νέος χρήσιμος οδηγός για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Έναν νέο χρήσιμο οδηγό με 11 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων εξέδωσε η εφημερίδα του “Ελεύθερου Τύπου”.Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει έως τις 30 Ιουνίου του 2020 να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για τα αδήλωτα τετραγωνικά των οικημάτων τους.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει η αγρονόμος – τοπογράφος –μηχανικός, Γραμματή Μπακλατσή στην εφημερίδα του “Ελεύθερου Τύπου”, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Έκλεισα τον ημιυπαίθριο χώρο. Τον δηλώνω

Αν υπάρχουν κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι πρέπει να προστίθενται στους κύριους χώρους του κτίσματος.

2. Πρέπει να διορθώσω και το Κτηματολόγιο

Παρόλο που τα γραφεία κτηματογράφησης ενημερώνουν τους πολίτες ότι δεν απαιτείται η διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων των κτισμάτων καλό είναι να κάνετε συμπληρωματική δήλωση στο Κτηματολόγιο γιατί σε λίγο καιρό θα συνδεθεί η βάση δεδομένων του Κτηματολογίου με το Ε9. Επομένως μετά τη διόρθωση του Ε9 και τη διόρθωση των πραγματικών τετραγωνικών στον δήμο θα πρέπει να υποβάλετε συμπληρωματική δήλωση-διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων. Αυτό θα σας απαλλάξει από τυχόν προβλήματα στο μέλλον από τη διασταύρωση των στοιχείων των ακινήτων.

3. Πώς συνδέεται η δήλωση των τετραγωνικών με το “Εξοικονομώ”

Για να είναι επιλέξιμη μια κατοικία –διαμέρισμα στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ΄οίκον”θα πρέπει να είναι καθ’ όλα νόμιμη. Για αυτόν τον λόγο με την αίτηση ο κάθε ενδιαφερόμενος καταθέτει μαζί με άλλα δικαιολογητικά τα εξής:

  • Οικοδομική άδεια για κτίριο που κάνετε αίτηση επιδότηση στο Εξοικονόμηση κατ΄οίκον ή οποιοδήποτε άλλο σχετικό έγγραφο που να το νομιμοποιεί.
  • Λογαριασμός της ΔΕΗ (ή άλλου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας).
  • Αντίγραφο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9.
  • Δήλωση ακινήτου στο Κτηματολόγιο.

Σε περίπτωση που δια πιστωθεί ότι δεν ταυτίζονται τα αναγρόφενα στοιχεία μεταξύ τους ή υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές που δεν τακτοποιήθηκαν, τότε θα χάσετε την επιδότηση.

4.Τι γίνεται με τις αποθήκες και τις θέσεις πάρκινγκ στις πολυκατοικίες που έχουν αποκλειστική χρήση συγκεκριμένοι ένοικοι αλλά φωτίζονται από το κοινόχρηστο ρεύμα

Αν πρόκειται για κλειστούς βοηθητικούς χώρους, που συνιστούν ανεξάρτητη, διαιρεμένη ιδιοκτησία , οφείλονται τέλη και φόρος και πρέπει να υποβληθεί δήλωση διότι μόνο για τις επιφάνειες που θεωρούνται κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών δεν εισπράττεται ΤΑΠ. Το ίδιο ισχύει και για τις ανοιχτές θέσεις στάθμευσης , εκτός από αυτές με δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης σε κοινόχρηστο χώρο, για τις οποίες δεν οφείλεται ΤΑΠ.

5.Δηλώνω και τον “αέρα”

Ναι, ο αέρας που αναφέρεται στο συμβόλαιο μιας οριζόντιας σύστασης ως δικαίωμα υψούν δηλώνεται ως μη ηλεκτροδοτούμενο.

6.Τι ισχύει με τις πιλοτές

Οι πιλοτές θα πρέπει να δηλώνονται ως ανοιχτά πάρκινγκ δηλαδή επιφάνεια του ακινήτου αν είναι ιδιωτικές, ενώ δεν δηλώνονται αν είναι κοινόχρηστοι χώροι.

7.Δηλώνω το καθαρό εμβαδόν του κτίσματος ή το συνολικό με τοίχους και μπαλκόνια

Σε περίπτωση δήλωσης κτισμάτων χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας πρέπει να αναγράφεται η μικτή επιφάνεια αυτών ( εξωτερικοί τοίχοι, κλιμακοστάσια, πλατύσκαλα κλπ.

8.Πληρώνουν ΤΑΠ και τα αδόμητα οικόπεδα

Σύμφωνα με τον νόμο , η μη υποβολή δήλωσης ΤΑΠ από τους ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου και εντός οικισμού και τους ιδιοκτήτες κτισμάτων εκτός σχεδίου οπουδήποτε σε όλη την χώρα συνεπάγεται χρηματικό πρόστιμο διπλάσιο του οφειλόμενου τέλους που αντιστοιχεί στο ακίνητο. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να καταχωρίσουν στην πλατφόρμα τα ακίνητα αυτά με τα σωστά εμβαδά τους ακόμη και αν τα είχαν κάποτε δηλώσει,ώστε αφενός να διαγραφεί κάθε οφειλή τους μέχρι τις 31/12 /2019 και αφετέρου οι δήμοι να μπορούν να τους στείλουν στο εξής ετήσιες ειδοποιήσεις καταβολής του ΤΑΠ χωρίς το διπλάσιο πρόστιμο.

9. Εκτός από τα οικόπεδα δηλώνουμε και τα χωράφια

Όχι. Η δήλωση αφορά τα δομημένα και αδόμητα οικόπεδα αλλά όχι τα αγροτεμάχια , αρκεί να μην έχουν κάποιο κτίσμα (κατοικία ή αποθήκη).

10. Ποιος υποβάλλει δήλωση σε περίπτωση συνιδιοκτησίας

Δεν χρειάζεται να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων την πραγματική επιφάνεια του στο οποίο έχουν δικαιώματα (πλήρης κυριότητα , ψιλή κυριότητα ή επικαρπία). Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη.

11. Πρέπει να δηλωθεί και το καλύβι στο χωράφι που δεν έχει ρεύμα

Ναι θα πρέπει να δηλωθεί η επιφάνεια και των εκτός σχεδίου κτισμάτων στα αγροτεμάχια.

Πηγή: enikonomia.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.