Νέα | εξοικονομώ αυτονομώ

Αίτημα αύξησης χρηματοδότησης του προγράμματος Εξοικονομώ-Αυτονομώ από 35 βουλευτές

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης κατέθεσαν 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και θέμα της την αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», για την Περιφέρεια Κρήτης.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημειώνουν:

 • Για την Περιφέρεια Κρήτης ο Προϋπολογισμός Επιχορήγησης ανέρχεται στα 31 εκ. ευρώ.
 • Δεδομένης της προηγούμενης εμπειρίας μας στην Περιφέρειά μας, κατά την εκτέλεση του προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ οίκον ΙΙ», διαπιστώνουμε ότι το ποσό του προϋπολογισμού επιχορήγησης, είναι τέτοιο που δε μπορεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των δικαιούχων.
 • υπήρξε πολύ μεγάλη συμμετοχή στο πρόγραμμα και άμεση εξάντληση των διατιθέμενων πόρων, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις πολλών ενδιαφερόμενων, αν και κατέθεσαν πλήρεις φακέλους με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, να μείνουν σε εκκρεμότητα, λόγω της έλλειψης πόρων για να προχωρήσουν.
 • Όσοι τελικά έμειναν εκτός του προγράμματος εκτιμούμε ότι θα καταθέσουν εκ νέου τα δικαιολογητικά τους για να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Ρωτούν, λοιπόν, τους Υπουργούς:

Προτίθενται να αυξήσουν τον προϋπολογισμό επιχορήγησης στην Περιφέρεια Κρήτης, αλλά και για τις υπόλοιπες Περιφέρειες που ήδη υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον;
Σε ποιες άλλες ενέργειες θα προβούν ώστε να μην μείνουν εκκρεμείς αιτήσεις με πλήρεις φακέλους αυτή τη φορά;

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
-Περιβάλλοντος και Ενέργειας
-Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: «Αύξηση χρηματοδότησης του προγράμματος Εξοικονομώ – Αυτονομώ, για την Περιφέρεια Κρήτης.»

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανάρτησε στην ιστοσελίδα του (www.ypeka.gr) το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», το οποίο αφορά επιδοτήσεις εργασιών για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και για την ενεργειακή αυτονόμηση της κατοικίας. Η υποβολή αιτήσεων για τους ενδιαφερόμενους ξεκινά στις 30/11/20 από τις Περιφέρειες Κρήτης, Β. και Ν. Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, πέρα από τις επιλέξιμες κατοικίες, την περιγραφή των δικαιούχων, το χρονοδιάγραμμα των αιτήσεων, δημοσιεύτηκε και πίνακας του προϋπολογισμού του προγράμματος ανά Περιφέρεια. Για την Περιφέρεια Κρήτης ο Προϋπολογισμός Επιχορήγησης ανέρχεται στα 31 εκ. ευρώ.

Δεδομένης της προηγούμενης εμπειρίας μας στην Περιφέρειά μας, κατά την εκτέλεση του προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ οίκον ΙΙ», διαπιστώνουμε ότι το ποσό του προϋπολογισμού επιχορήγησης, είναι τέτοιο που δε μπορεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των δικαιούχων. Και αυτό γιατί υπήρξε πολύ μεγάλη συμμετοχή στο πρόγραμμα και άμεση εξάντληση των διατιθέμενων πόρων, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις πολλών ενδιαφερόμενων, αν και κατέθεσαν πλήρεις φακέλους με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, να μείνουν σε εκκρεμότητα, λόγω της έλλειψης πόρων για να προχωρήσουν.

Όσοι τελικά έμειναν εκτός του προγράμματος εκτιμούμε ότι θα καταθέσουν εκ νέου τα δικαιολογητικά τους για να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».
Υπενθυμίζουμε ότι σε απάντηση της Κοινοβουλευτικής Αναφοράς µε αρ. πρωτ. 2465/31-7-2020 των βουλευτών Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο αρμόδιος Υπουργός μας ενημέρωσε ότι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», θα έχει αυξημένα ποσοστά χρηματοδότησης, όχι όμως και αύξηση των διατιθέμενων πόρων για τις Περιφέρειες, αν και ήταν γνωστή η μεγάλη συμμετοχή και το πρόβλημα των εκκρεμών αιτήσεων.

Επειδή, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε έως τώρα, η συμμετοχή στο Πρόγραμμα αναμένεται να είναι μεγάλη

Επειδή, στη προδημοσίευση του Προγράμματος αναφέρεται ότι θα παραμείνει ανοιχτό έως και την εξάντληση πόρων, όχι όμως και της εξέτασης όλων των αιτήσεων, με κίνδυνο πάλι κάποιοι να μην πετύχουν την ένταξή τους

Επειδή, η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών είναι πολύ σημαντική για το περιβάλλον και την οικονομία σε ενεργειακούς πόρους

Ερωτώνται ο κ.κ. Υπουργοί

 1. Προτίθενται να αυξήσουν τον προϋπολογισμό επιχορήγησης στην Περιφέρεια Κρήτης, αλλά και για τις υπόλοιπες Περιφέρειες που ήδη υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον;
 2. Σε ποιες άλλες ενέργειες θα προβούν ώστε να μην μείνουν εκκρεμείς αιτήσεις με πλήρεις φακέλους αυτή τη φορά;

Πηγή: b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

 1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
 2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
 3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
 4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
 5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.