Νέα | αδήλωτα τετραγωνικά

Παράταση και νομιμοποίηση στη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Παράταση έως τις 30 Ιουνίου έχουν οι ιδιοκτήτες για να γνωστοποιήσουν στους Δήμους τα αδήλωτα τετραγωνικά και να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στις δηλωμένες επιφάνειες, δηλαδή να γίνει νομιμοποίηση για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με το newmoney.gr, η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει σενάρια για τη συνέχιση του μέτρου, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Και αυτό διότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν αφορά μόνο όσους ιδιοκτήτες ακινήτων το «ξέχασαν» και τρέχουν τελευταία στιγμή να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Κυβέρνηση και ΚΕΔΕ αποδέχονται το επιχείρημα της ΠΟΜΙΔΑ ότι πολλοί δεν γνωρίζουν καν ότι έχει καταχωρηθεί λάθος η επιφάνεια των ακινήτων τους και το ανακαλύπτουν τυχαία με αφορμή κάποια μεταβίβαση, κληρονομιά ή γονική παροχή.

Κυβερνητικοί παράγοντες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί αρχικά μια νέα παράταση της ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών στα ακίνητα (καθώς άργησε να ενεργοποιηθεί) και μελλοντικά να μονιμοποιηθεί το μέτρο. Προκειμένου να μην αδικηθούν όσοι έσπευσαν να ενταχθούν στις προηγούμενες ρυθμίσεις ο μόνιμος μηχανισμός μπορεί να έχει πιο δυσχερείς όρους.

Αδήλωτα τετραγωνικά: Τα πλεονεκτήματα από την παράταση και νομιμοποίηση

Η ουσία είναι, πάντως, πως όσοι ενταχθούν στη μόνιμη ρύθμιση και αποκαλύψουν τις αδήλωτες επιφάνειες των ακινήτων τους θα γλιτώσουν από πρόστιμα και προσαυξήσεις έως και 200% επί των οφειλομένων τελών 12ετίας, που προβλέπει η νομοθεσία.

Για την ώρα, πάντως, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ θα κλείσει στις 30 Ιουνίου 2022. Όσοι έχουν εκκρεμότητες με τους δήμους θα πρέπει να φροντίσουν να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις. Με την υποβολή της δήλωσης οι πολίτες απαλλάσσονται πλήρως από αναδρομικά δημοτικά τέλη και πρόστιμα που φθάνουν μέχρι και 200% και επιβαρύνονται μόνο με προσαύξηση 20% στα οφειλόμενα τέλη της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσης.

Η ευνοϊκή ρύθμιση εφαρμόζεται και για τους πολίτες που υπέβαλαν δηλώσεις στους δήμους, κατά το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου έως και τις 23 Μαρτίου 2022 και κλήθηκαν να πληρώσουν αναδρομικά δημοτικά τέλη και πρόστιμα έως και 14 ετών. Όσοι ιδιοκτήτες έχουν ήδη πληρώσει τα ποσά που τους χρέωσαν αναδρομικά οι δήμοι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους αφού προηγουμένως υποβάλλουν σχετική αίτηση. Συγκεκριμένα, θα τους επιστραφούν τα ποσά πέραν της οφειλής που προκύπτει από την ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών που βρίσκεται σε ισχύ.

Πριν την υποβολή δήλωσης για τα αδήλωτα τετραγωνικά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων στους δήμους λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr.

2. Όσοι υποβάλουν δηλώσεις και αποκαλύψουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους στους δήμους, όπως αυτός είναι ήδη δηλωμένος στο Ε9 της Εφορίας θα απαλλαγούν πλήρως από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, προστίμων και προσαυξήσεων (που φθάνουν μέχρι και το 200%) για χρονικές περιόδους πριν από το 2020.

3. Η υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών συνοδεύεται με προσαύξηση 20% στα οφειλόμενα τέλη της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσης.

4. Δεν χρειάζεται να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία). Αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη.

5. Κάθε δήλωση γίνεται ανά αριθμό παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο. Επιλέγοντας ακίνητο με αριθμό παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωσή και όσα ακίνητα έχετε στον Δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.

6. Ο λογαριασμός των αδήλωτων τετραγωνικών μπορεί να εξοφληθεί σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης πλην της τελευταίας δόσης τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.