Νέα | αδήλωτα τετραγωνικά

Αδήλωτα τετραγωνικά: Νέα ρύθμιση για διαγραφή προστίμων

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Μία νέα ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά φέρνει το υπουργείο μέσα από τη διαγραφή προστίμων. Πρόκειται για ρύθμιση στην οποία θα ενταχθούν χιλιάδες πολίτες που καλούνται να πληρώσουν αυτή τη στιγμή αναδρομικά δημοτικά τέλη έως και 14 ετών.

Στο… τραπέζι έχει «πέσει» το ενδεχόμενο που αφορά τη διαγραφή προστίμων για όσους έκαναν τη ρύθμιση σε αυτό το διάστημα, αλλά δεν έχουν πληρώσει ακόμα την οφειλή για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Παράλληλα, θα πρέπει να εξεταστεί και η περίπτωση των πολιτών που έχουν ήδη πληρώσει τα πρόστιμα.

Πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν στα «ΝΕΑ» πως η ρύθμιση κρίνεται επιβεβλημένη. Κι αυτό γιατί δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα περιθώριο παρερμηνείας του άρθρου 18 του πρόσφατου νόμου 4915/22. Αυτό προβλέπει την παράταση – έως τις 30 Ιουνίου 2022 – για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που καθυστέρησαν ή δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την προηγούμενη σχετική ευνοϊκή ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά του υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ. Η προθεσμία έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, πρόκειται για μία ρύθμιση που έχει ήδη απτά αποτελέσματα. Αφενός αυξάνει τα έσοδα των δήμων σε μόνιμη βάση για τα επόμενα χρόνια. Αφετέρου απαλλάσσει τους δημότες από σημαντικά πρόσθετα βάρη.

Ρύθμιση για αδήλωτα τετραγωνικά: Τι λένε στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών

Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών τονίζουν πως στόχος είναι να μη διαταραχθεί η διαδικασία. Παράλληλα, όσο το δυνατόν περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων να μπορούν να ωφεληθούν από τη σχετική ρύθμιση. Χωρίς να δημιουργούνται περιπτώσεις πολλαπλών ταχυτήτων, αλλά και χωρίς να «τιμωρούνται» οι συνεπείς πολίτες οι οποίοι είχαν ανταποκριθεί κατά την πρώτη περίοδο ανοίγματος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Επισημαίνεται ότι η ρύθμιση προβλέπει μία προσαύξηση της τάξεως του 20% μόνο για την περίοδο από την 1η/1/2020 και μετά. Τη στιγμή που – εάν δεν εφαρμοζόταν η διάταξη – το πρόστιμο για τους πολίτες θα ήταν πολλαπλάσιο.

Πάντως, για το θέμα με τους χιλιάδες «εγκλωβισμένους» στο νομικό κενό της ρύθμισης για τα αδήλωτα τετραγωνικά είχε ενημερώσει με επιστολή της τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Από την πλευρά της, η ΚΕΔΕ επισημαίνει πως οι δήμοι επιθυμούν μόνιμη ρύθμιση.

«Είναι ασύμφορο και χρονοβόρο να ανοιγοκλείνει η πλατφόρμα της ρύθμισης. Ακόμη και για τις μηχανογραφικές εταιρείες. Γι’ αυτό και ζητούμε ως ΚΕΔΕ να υπάρξει μόνιμη ρύθμιση. Η κλιμάκωση προστίμων να γίνεται ανά εξάμηνο», δηλώνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.