Νέα | Εξοικονομώ

600.000 ιδιοκτησίες στο 1ο βήμα του νέου «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Με πρώτο «σκαλοπάτι» το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ, το οποίο ανοίγει τις ψηφιακές του πύλες στις 2 Νοεμβρίου αρχίζει να ξεδιπλώνεται το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 600.000 ιδιοκτήτες κατοικιών έως το 2030. Ο στόχος είναι να διατίθενται ετησίως περί το ένα δισ. ευρώ, στο πλαίσιο προγραμμάτων εξοικονόμησης πιο …χαλαρών ως προς τις προθεσμίες υποβολής προτάσεων.

Πηγές χρηματοδότησης των προγραμμάτων της επόμενης δεκαετίας αποτελεί το πακέτο των 750 δισ. ευρώ, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το ΕΣΠΑ κλπ. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι έως το 2030 να έχει περιοριστεί η τελική κατανάλωση ενέργειας στις κατοικίες κατά περίπου 10%, άρα και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (κατά 71%) σε σχέση με το έτος βάσης (2005).

Όσον αφορά στο νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» (για το οποίο ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί ο σχετικός οδηγός, ο οποίος αναμένεται έως τα τέλη Σεπτεμβρίου), σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και τα όσα έχουν διαρρεύσει ως πληροφορίες, πέρα από τις κλασικές παρεμβάσεις που αφορούν στην αντικατάσταση κουφωμάτων, στη θερμομόνωση, στην τοποθέτηση ηλιακών συσσωρευτών θα επιδοτεί επίσης και:

  • Φωτοβολταϊκά συστήματα ώστε τα νοικοκυριά εκμεταλλευόμενα και το net metering (ενεργειακός συμψηφισμός) να μπορούν να περιορίσουν το κόστους του ρεύματος ή ακόμη και να αυτονομηθούν ενεργειακά.
  • Συσσωρευτές για αποθήκευση ενέργειας, δηλαδή μπαταρίες, ώστε να μπορεί να αποθηκεύεται η περίσσεια ενέργειας και να τη χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά τις βραδινές ώρες ή τις ώρες που έχει συννεφιά και τα φωτοβολταϊκά δεν μπορούν να παράγουν.
  • Φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων.
  • Συστήματα έξυπνης διαχείρισης ενέργειας προκειμένου να ελέγχεται – ακόμη και από απόσταση μέσω έξυπνων συσκευών – η ψύξη, η θέρμανση κ.λπ.

Οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα

Οι επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα μπορεί να φτάσουν και το 85% των δαπανών που απαιτούνται για τις οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις εξοικονόμησης. Ωστόσο, πέρα από τα φτωχά νοικοκυριά ευνοούνται και τα υψηλά εισοδήματα, τα οποίο θα μπορούν πλέον να επιδοτηθούν για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης καθώς θα δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις ακόμα και οικογένειες με εισόδημα 120.000 ευρώ. Όμως τα ποσοστά επιδότησης για τα ευκατάστατα έως και πλούσια νοικοκυριά πέφτει κλιμακωτά έως και το 35%.

Μια κατοικία ( μονοκατοικία, πολυκατοικία ή διαμέρισμα) για να υπαχθεί στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία (βάσει του Ε1 του προσώπου που τη χρησιμοποιεί), να μην είναι παράνομη, ούτε να έχει αυθαιρεσίες ή αυθαίρετες χρήσεις και να ανήκει (βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης -ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ. Ειδικά για τα διαμερίσματα και τις μονοκατοικίες των ενεργειακών κατηγοριών Η και Ζ θα προστίθεται ένα επιπλέον 10% επιδότησης, εφόσον επιτευχθεί ο …άθλος της ενεργειακής τους αναβάθμισης σε ενεργειακή κατηγορία Β’.

Επίσης, στο νέο πρόγραμμα θα μπορούν να υπαχθούν και δύο κατοικίες ανά ΑΦΜ, αρκεί και οι δύο να χρησιμοποιούνται από τον ιδιοκτήτη ή τον ενοικιαστή τους ως πρώτη κατοικία. Ως ανώτατο ύψος δαπανών που μπορεί να επιδοτηθεί έχει οριστεί το ποσό των 50.000 ανά κατοικία συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ ή τις 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ (δηλαδή για δύο κατοικίες). Στις πολυκατοικίες, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός για παρεμβάσεις στους κοινόχρηστους χώρους μπορεί να φτάσει τις 80.000 ευρώ. Το νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» καλύπτει και τις δαπάνες που αφορούν την αμοιβή του ενεργειακού επιθεωρητή, του συμβούλου έργου, καθώς και τυχόν κόστη για τις αναγκαίες μελέτες. Στη περίπτωση που για την κάλυψη του ποσού που αναλογεί στο νοικοκυριό επιλεγεί τραπεζικός δανεισμός, τότε αυτός θα είναι άτοκος.

Πέρα από την ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, συμβάλλοντας, ως έναν βαθμό, στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, τα προγράμματα εξοικονόμησης αναμένεται να κινητοποιήσουν μεγάλες επενδύσεις, στηρίζοντας τον κατασκευαστικό κλάδο ο οποίος έχει πληγεί από τη δεκαετή οικονομική κρίση. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, οι δράσεις εξοικονόμησης αναμένεται ότι θα δημιουργήσουν κατά την τρέχουσα δεκαετία περί τις 22.000 νέες θέσεις εργασίας.

Πηγή: insider.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.