Νέα | εξοικονομώ

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Στο 60% με 65% οι επιδοτήσεις του νέου κύκλου

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Στο 65% πρόκειται να φτάσουν οι επιδοτήσεις για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Πρόκειται για μία από τις βασικές αλλαγές που «κλειδώνουν». Το προσχέδιο του Οδηγού Εφαρμογής αναμένεται μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Τέσσερις είναι οι βασικές τροποποιήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν τα «ΝΕΑ». Πρόκειται για αλλαγές που δρομολογούνται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.

Οι 4 βασικές τροποποιήσεις:

 1. Το ύψος των επιδοτήσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών αναμένεται να είναι χαμηλότερο. Τα υψηλότερα ποσοστά ενίσχυσης θα αγγίζουν το 60 με 65%, ενώ στο τελευταίο πρόγραμμα έφταναν και το 90%. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «ψαλίδισμα» των ποσοστών γίνεται προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι.
 2. Ο στόχος για την υπαγωγή κατοικιών στο νέο κύκλο του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» είναι να ανέλθει στις 50.000. Πρόκειται για πρώτη φορά που ο πήχης της διάθεσης των ενισχύσεων ανεβαίνει σε αυτά τα επίπεδα. Στις προηγούμενες δράσεις του «Εξοικονομώ» υπάγονταν περί τις 25.000 με 36.000 κατοικίες.
 3. Δικαιούχοι θα είναι μόνο οι ιδιοκτήτες κατοικιών που μένουν σε αυτές. Είτε είναι διαμερίσματα είτε είναι μονοκατοικίες.
 4. Ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» δεν θα κατανεμηθεί ανά περιφέρεια αλλά ανά περιφερειακή ενότητα (νομός). Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει δικαιότερη συμμετοχή στο πρόγραμμα και συγκεκριμένα την ένταξη κατοικιών από όλες τις περιφερειακές ενότητες.

Την ίδια ώρα, δεν αποκλείεται η πλατφόρμα να δεχτεί αιτήσεις και πέραν του Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πλατφόρμα ενδέχεται να ανοίξει ακόμη και το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.

Ο προϋπολογισμός του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα ανέρχεται στο 1 δις ευρώ.

Τα κριτήρια για την αξιολόγηση

Η ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει ήδη εξαγγείλει πως στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ –  Αυτονομώ» θα δοθεί προτεραιότητα στα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Παράλληλα, θα αξιολογηθούν οι αιτήσεις για κτίρια μεγάλης ηλικίας,, ενώ καθιερώνεται και ένα μοντέλο που θα χωρίζει τη χώρα ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες.

Ο λόγος για το σύστημα των βαθμοημερών που εφαρμόζεται και για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Ιδιαίτερη μνεία θα δοθεί στις κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με ακραίες καιρικές συνθήκες, δηλαδή με πολλές ημέρες ψύχους ή υπερβολικής ζέστης.

Ο συνδυασμός των παραπάνω κριτηρίων, σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», θα «ξεκλειδώνει» τόσο τη συμμετοχή στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», όσο και το ύψος της επιδότησης.

Οι επιδοτούμενες δαπάνες

Οι εργασίες οι οποίες θα επιχορηγούνται και υποδεικνύονται από τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές για κάθε κατοικία, είναι:

 • Τα κουφώματα/συστήματα σκίασης/αερισμός
 • Η θερμομόνωση
 • Τα συστήματα θέρμανσης – ψύξης
 • Τα συστήματα ζεστού νερού χρήσης
 • Εγκατάσταση νέου Φωτοβολταϊκού (Φ/Β) σταθμού αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με ενεργειακό συμψηφισμό
 • Εγκατάσταση τοπικού συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (ηλεκτρικοί συσσωρευτές), που παράγεται από Φ/Β
 • Εγκατάσταση «έξυπνων» οικιακών σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητου οχήματος
 • Εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης (smart home), τα οποία συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

 1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
 2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
 3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
 4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
 5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.