Νέα | συστήματα θέρμανσης

Οι καυστήρες πετρελαίου καταργούνται από το 2023 – Με τι αντικαθιστούνται

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Από το 2023 καταργούνται οι καυστήρες πετρελαίου, με τα συστήματα θέρμανσης να γίνονται πιο πράσινα και ενεργειακά αυτόνομα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «από το 2023 σε όλα τα νέα σπίτια που θα κατασκευάζονται, θα απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου εκεί που υπάρχει επαρκές δίκτυο φυσικού αερίου».

Ο ενεργειακός επιθεωρητής Γ’ Τάξης Ευάγγελος Πάνος μίλησε στην imerisia.gr για το τι σημαίνει πως αντικαθιστούνται οι λέβητες πετρελαίου στα νεόδμητα σπίτια και τι επιλογές θα έχουν οι πολίτες για τη θέρμανσή τους.

«Για να απαντήσουμε τα ανωτέρω ερωτήματα, μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει τα τελευταία 3-4 χρόνια με τα προγράμματα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον που «τρέχουν» κάθε χρόνο, με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κατοικιών. Τα προγράμματα αυτά επιχορηγούν την αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης (κυρίως κεντρική θέρμανση με σύστημα καυστήρα – λέβητα πετρελαίου) με νέα συστήματα θέρμανσης ενεργειακά πιο αποδοτικά και φιλικά στο περιβάλλον».

Και συνεχίζει λέγοντας πως: «Τα συστήματα αυτά επίσης εξασφαλίζουν και το επιθυμητό επίπεδο θερμικής άνεσης για τους ενοίκους των κατοικιών. Θερμική άνεση είναι ο βαθμός ικανοποίησης στην αντίληψη των ανθρώπων σχετικά με τις συνθήκες που βιώνουν στο θερμικό τους περιβάλλον. Είναι δηλαδή ένας δείκτης που εκφράζει το πόσο καλά νοιώθει κάποιος βρισκόμενος σε ένα δεδομένο θερμικό περιβάλλον και πόσο ικανοποιημένος είναι από αυτό ώστε να μην επιθυμεί την αλλαγή του».

Τα συστήματα θέρμανσης που προτείνονται αντί για καυστήρες πετρελαίου

  • Σύστημα θέρμανσης με επίτοιχο λέβητα Φυσικού Αερίου (αρκεί να υπάρχει δίκτυο ΕΔΑ)
  • Σύστημα θέρμανσης με επίτοιχο λέβητα Υγραερίου
  • Σύστημα με αντλία θερμότητας (κλασική, γεωθερμική κλπ)
  • Σύστημα με λέβητα βιομάζας
  • Ενεργειακό τζάκι

Τι αλλάζει από 1η Ιουνίου

Παράλληλα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι από 1η Ιουνίου 2021 και εφεξής, η Μελέτη Ενεργειακής Απόδοση για νέα κτίρια θα πρέπει να τεκμηριώνει την κατάταξή τους στην ενεργειακή κατηγορία Α. Αυτό προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία και όπως έχει δεσμευτεί η Ελληνική κυβέρνηση στο ΕΣΕΚ. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι να δοθεί στον κατασκευαστικό κλάδο η δυνατότητα να προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε από το 2022 τα νέα κτίρια να είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Πάνο, για τις νέες κατοικίες από το 2023 και μετά, η επιλογή του συστήματος θέρμανσης θα βασίζεται στα συστήματα που αναφέρονται παραπάνω. Με την προϋπόθεση όμως ότι θα καλύπτουν και τις απαιτήσεις της νέας νομοθεσίας για την ενεργειακή απόδοση των νέων κτιρίων.

  • Τα συστήματα που προτείνονται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι:
  • Σύστημα με επίτοιχο λέβητα Φ.Α. (εάν υπάρχει διαθέσιμο δίκτυο)
    Αντλία θερμότητας

Οι λέβητες Φ.Α. μπορούν να συνδυαστούν με τις παρακάτω τερματικές μονάδες:

  • Θερμαντικά σώματα τύπου πάνελ
  • Ενδοδαπέδια θέρμανση

Οι αντλίες θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας μπορούν να συνδυαστούν με τις παρακάτω τερματικές μονάδες:

  • Θερμαντικά σώματα τύπου πάνελ
  • Ενδοδαπέδια θέρμανση
  • Fan Coil

Οι αντλίες θερμότητας επίσης με την χρήση των fan coil ως τερματικές μονάδες μπορούν να συνδυάσουν ψύξη – θέρμανση του χώρου με το ίδιο ακριβώς σύστημα. Με την ενδοδαπέδια μπορούν να συνδυάσουν θέρμανση – δροσισμό. Ως σύστημα είναι στην αιχμή της τεχνολογίας με χαμηλότερη κατανάλωση από όλα τα άλλα συστήματα θέρμανσης. Έχει, ωστόσο, υψηλότερο κόστος αγοράς.

Επομένως εκτός από το γεγονός ότι η Αντλία Θερμότητας έχει το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας, αλλά υψηλότερο κόστος εγκατάστασης, στα θετικά του συστήματος είναι ότι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης – ψύξης – ζεστών νερών χρήσης μιας κατοικίας. Μπορεί επίσης να μειωθεί ακόμη παραπάνω το ετήσιο κόστος λειτουργίας της με την εγκατάσταση ενός Φ/Β συστήματος στην στέγη της κατοικίας που θα κάνει ενεργειακό συμψηφισμό. Παράλληλα, επιτυγχάνονται άψογες συνθήκες θερμικής άνεσης με παράλληλη χρήση των συστημάτων αυτοματισμών που διαθέτουν.

«Συνοψίζοντας, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι μπορεί η αρχική εντύπωση που προκάλεσαν οι συγκεκριμένες δηλώσεις να προκάλεσαν την έκπληξη των περισσότερων πολιτών και ειδικά των ενδιαφερόμενων για κατασκευή νέας κατοικίας από το 2023 και μετά. Πρακτικά όμως, η αλλαγή αυτή έρχεται σε συνδυασμό με πολλές άλλες παραμέτρους και συνθήκες. Π.χ. η αλλαγή του ΚΕΝΑΚ και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για εξοικονόμηση ενέργειας. Ή η βελτίωση και ανάπτυξη νέων τεχνολογικών προϊόντων στα συστήματα ψύξης – θερμανσης και η ανάγκη μείωσης του ετήσιου κόστους – δαπάνης για την ψύξη – θέρμανση των κατοικιών.

Με οδηγό τα παραπάνω έχουμε πλέον την πολυτέλεια να επιλέξουμε νέα συστήματα θέρμανσης αποδοτικότερα με μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας. Θα καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες μας στα νέα κτίρια. Θα μειώσουν τις εκπομπές CO2. Θα μετατρέψουν σταδιακά τα κτίριά μας σε πράσινες – ενεργειακά αυτόνομες κατοικίες» επισημαίνει ο Πάνος.

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.