Νέα | εξοικονομώ

«Εξοικονομώ»: 6μηνη παράταση στις προθεσμίες υλοποίησης έργων λόγω πανδημίας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Την εξάμηνη παράταση των προθεσμιών υποβολής δικαιολογητικών για την ολοκλήρωση έργων του «Εξοικονομώ» προανήγγειλε μεταξύ άλλων η Γ.Γ. Ενέργειας του ΥΠΕΝ, κα Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά την εισήγησή της σε συνέδριο που πραγματοποίησε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, αναλύοντας την πορεία των κύκλων του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον II», η κ. Σδούκου επισήμανε πως στον Β’ κύκλο το ποσοστό απορρόφησης των πόρων μέχρι στιγμής είναι σχεδόν 50% (11.360 εκταμιεύσεις από 21.600 υπαγωγές), κυρίως λόγω της χρονικής συγκυρίας της πανδημίας. Γι’ αυτό το λόγο, ανακοίνωσε πως θα δοθεί εξάμηνη παράταση στην υποβολή των δικαιολογητικών ολοκλήρωσης των έργων του συγκεκριμένου κύκλου, η προθεσμία της οποίας κανονικά λήγει σήμερα, 30/06.

Εξέλιξη των 3 κύκλων του «Εξοικονομώ ΙΙ»

Αναφορικά με την εξέλιξη των 3 κύκλων του «Εξοικονομώ II» (Α’ κύκλος, Β’ Κύκλος & «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»), η κα Σδούκου υπογράμμισε πως με την ολοκλήρωση τους θα έχουν διατεθεί συνολικά 1.821.300.000 ευρώ, έχοντας αναβαθμίσει περίπου 100.000 κατοικίες (Α’ κύκλος: 38.000 κατοικίες, Β’ κύκλος: 24.600 κατοικίες και «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: 39.272 κατοικίες) και έχοντας εξοικονομήσει συνολικά 2,799 δισ. kWh.

Η απορρόφηση των πόρων του Α’ κύκλου έφτασε το 92%, αφήνοντας έξω σύμφωνα με την κ. Σδούκου μόνο κάποιες μεμονωμένες και προβληματικές περιπτώσεις ενώ η απορρόφηση των πόρων του Β’ κύκλου όπως προαναφέρθηκε, είναι μέχρι στιγμής περίπου 50%.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που αφορούν στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», η κα Σδούκου ανέφερε πως έχουν ήδη υπαχθεί 33.288 αιτήσεις και αναμένεται με νέα συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής το προσεχές χρονικό διάστημα, να ενταχθούν μερικές χιλιάδες ακόμα.

Η συνολική ωφέλιμη επιφάνεια των κατοικιών που αναβαθμίζεται, ξεπερνά τα 3,5 εκ. τ.μ. ενώ στατιστικά, ο μέσος όρος του ποσοστού επιδότησης είναι 75%, καταγράφοντας αύξηση 30% σε σύγκριση με τον Β’ κύκλο του προγράμματος. Επιπλέον, η πλειοψηφία των κατοικιών που εντάχθησαν στο πρόγραμμα δήλωσαν αρχική ενεργειακή κατηγορία Ζ’ ή Η’.

Ταχύτατη απόσβεση έργου

Ένα εντυπωσιακό στοιχείο που αφορά στην απόσβεση των έργων του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» έδωσε η κα Σδούκου, όπως αναφέρει το b2green.gr. Συγκεκριμένα, η απόσβεση των έργων αναμένεται μεσοσταθμικά στα 10,3 έτη αλλά σε ότι αφορά την ιδία συμμετοχή των ιδιοκτήτων, αυτή υπολογίστηκε μεσοσταθμικά σε λίγο περισσότερο από 2 έτη!

Τέλος, σχετικά με τις παρεμβάσεις, η Γενική Γραμματέας ανέφερε πως η αντικατάσταση κουφωμάτων και η θερμομόνωση ήταν οι πιο ακριβές παρεμβάσεις, ενώ το ζεστό νερό χρήσης ήταν η πιο αποδοτική επένδυση βάσει συσχετισμού κόστους και εξοικονόμησης ενέργειας.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά της στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», η κ. Σδούκου ανέφερε και κάποια από τα αρνητικά του προγράμματος, όπως το περιορισμένο πλήθος των πολυκατοικιών (περίπου 1.000 αιτήσεις), το κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας στην υποβολή των αιτήσεων και το γεγονός ότι αν και το 61,8% των αιτήσεων του Β’ κύκλου και του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» προερχόταν από τις 2 χαμηλότερες εισοδηματικά κατηγορίες, από την απόλυτα χαμηλότερη (1η κατηγορία) προερχόταν μόλις το 10,8%.

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.