Νέα | ενεργειακή αναβάθμιση

“Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ”: Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Τις επιλέξιμες παρεμβάσεις στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», παρουσίασε αναλυτικά σε σχετική εκδήλωση στην Καλαμάτα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ, Κώστας Γαλιάτσος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Γαλιάτσο, οι παρεμβάσεις που θα μπορούν να κάνουν οι ωφελούμενοι του νέου προγράμματος στην κατοικία τους, θα είναι:

Κατηγορίες/Υποκατηγορίες παρεμβάσεων

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων και συστημάτων σκίασης

Α. Συρόμενα ή επάλληλα

Β. Ανοιγόμενα

Γ. Μόνο υαλοπίνακες

Δ. Εξωτερικά σταθερά συστήματα σκίασης και εξώφυλλα

  • Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής

Α. Εξωτερική θερμομόνωση δώματος και πιλοτής

Β. Εξωτερική θερμομόνωση λοιπού κελύφους

Γ. Εσωτερική θερμομόνωση

  • Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης

Α. Κεντρικό σύστημα θέρμανσης

Β. Ατομικός (επιτοίχιος) καυστήρας – λέβητας

Γ. Διατάξεις αυτομάτου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης

Δ. Σύστημα με κύρια χρήση ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ

Ε. Ηλιακά συστήματα για παροχή ζεστού νερού χρήσης

Τα ανώτατα όρια των επιλέξιμων δαπανών ανά ειδικότερη παρέμβαση (υποκατηγορία παρέμβασης) θα καθοριστούν στον Οδηγό Εφαρμογής του προγράμματος.

Αυτά προβλέπονται για τα δάνεια

Τα χαρακτηριστικά του δανείου, εφόσον ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί χρηματοδότηση από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, είναι τα εξής:

«Το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου οι αιτήσεις»

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Euro2day.gr, στην τελική τους φάση, βρίσκονται οι διαδικασίες για την προκήρυξη του νέου προγράμματος. Σύμφωνα με στελέχη του ΕΤΕΑΝ που επικαλείται το δημοσίευμα, έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδα θα έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις συνεργασίας με τις 10 εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ενώ έως τα τέλη του μήνα θα έχει διαμορφωθεί ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματος και θα έχει «στηθεί» η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

Συνεπώς, συνεχίζει το δημοσίευμα, βάσει του χρονοδιαγράμματος, το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, το πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμο για την υποδοχή των αιτήσεων.

Οι επιλέξιμες κατοικίες

Μια κατοικία είναι επιλέξιμη εφ’ όσον α) είναι κύρια β) υφίσταται νόμιμα γ) έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), το οποίο απαραιτήτως θα πρέπει να έχει εκδοθεί με το νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ), σε κατηγορία μικρότερη ή ίση της Δ και δ) δεν είναι κατεδαφιστέα. Εάν το ΠΕΑ έχει εκδοθεί με βάση τον προηγούμενο ΚΕΝΑΚ, δεν θα γίνεται αποδεκτό.

Μία επιπλέον πρόνοια του νέου προγράμματος, είναι η δυνατότητα υπαγωγής και των κενών διαμερισμάτων – κατοικιών κατά το φορολογικό έτος (σ.σ. εκκαθαρισμένη δήλωση) που υποβάλλεται η αίτηση. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι χρησιμοποιούταν ως κύρια κατοικία σε ένα από τα δύο προηγούμενα έτη.

Σημειώνεται ότι αίτηση μπορεί να υποβάλλει όποιο φυσικό πρόσωπο έχει δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία.

Στην περίπτωση που η κατοικία είναι νεοαποκτηθείσα, οι ενδιαφερόμενοι προς υπαγωγή στο πρόγραμμα, θα πρέπει πρώτα να έχουν καταχωρήσει τα στοιχεία στο Ε9 και μετά να υποβάλλουν αίτηση. Με την αίτηση θα πρέπει να επισυναφθεί ο τίτλος ιδιοκτησίας και το πιστοποιητικό μεταγραφής από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή πιστοποιητικό καταχώρησης του στα κτηματολογικά φύλλα του οικείου Κτηματολογικού Γραφείου.

Οι επιλέξιμες πολυκατοικίες

Για να υπαχθεί μια πολυκατοικία στο πρόγραμμα, θα πρέπει:

– Το κτήριο θα πρέπει να χρησιμοποιείται κυρίως ως κατοικία.

– Ο εκπρόσωπος της πολυκατοικίας κατόπιν απόφαση της γενικής συνέλευσης, να υποβάλει αίτηση (με αυτή συνδέονται όλες οι επιμέρους αιτήσεις από καθένα από τους ιδιοκτήτες που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα)

– Να υποβληθεί ένα ΠΕΑ για το σύνολο της πολυκατοικίας.

– Να συμπεριληφθούν οι κοινόχρηστες παρεμβάσεις.

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που δεν εντάσσονται ή δε θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, υποχρεούνται να συμμετέχουν με δικά τους έξοδα στην υλοποίηση των απαραίτητων κοινόχρηστων παρεμβάσεων.

Ο ιδιοκτήτης κατοικίας που θα υπαχθεί στο πρόγραμμα, ή ο εκπρόσωπος σε περίπτωση πολυκατοικίας, θα πρέπει να έχει υλοποιήσει τις παρεμβάσεις και να επισυνάψει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο πληροφοριακό σύστημα μέσα σε χρονικό διάστημα 9 μηνών (μαζί με τη δήλωση πιστοποίησης για ολοκλήρωση του έργου) από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής στο πρόγραμμα.

 

Πηγή: greenagenda.gr

 

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.