Νέα | Δημόσιο

Επιτάχυνση στα «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Πιέσεις να συντομεύσει ο χρόνος προκήρυξης των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις και τα δημόσια κτίρια ασκεί η ενεργειακή κρίση καθιστώντας τις δύο δράσεις υψηλή προτεραιότητα για τα επενδυτικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ήδη μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου -και με καθυστέρηση ενός μηνός- αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το «Εξοικονομώ 2021» για τα νοικοκυριά. Τα δύο αντίστοιχα προγράμματα για τις επιχειρήσεις και τα κτίρια του ευρύτερου δημόσιου τομέα αναμένονται στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Πιέσεις να συντομεύσει ο χρόνος προκήρυξης των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις και τα δημόσια κτίρια ασκεί η ενεργειακή κρίση. Καθιστά τις δύο δράσεις υψηλής προτεραιότητας για τα επενδυτικά σχέδια. Αυτά θα χρηματοδοτηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα προγράμματα εντάσσονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0. τα οποία θα χρηματοδοτήσουν ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 12,7 δις ευρώ. Ποσόν που θα κληθούν να μοχλεύσουν οι τράπεζες για έργα που εμπίπτουν σε πέντε επιλέξιμους τομείς: Πράσινη Μετάβαση, Ψηφιοποίηση, Έρευνα και Ανάπτυξη, Εξωστρέφεια – Εξαγωγές και Αύξηση Μέσου Μεγέθους Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις μεγάλες επιδοτήσεις, όπως είναι τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για τις επιχειρήσεις και το δημόσιο, τα αρμόδια υπουργεία (Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας) καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες για να προηγηθούν οι συγκεκριμένες δράσεις. Στόχος να προκηρυχθούν ακόμη και νωρίτερα από το προβλεπόμενο, προκειμένου να θωρακιστούν δημόσιο και επιχειρήσεις «μια ώρα αρχύτερα» έναντι του υψηλού ενεργειακού κόστους (και περιβαλλοντικού αποτυπώματος).

Οι παρεμβάσεις και οι επιδοτήσεις

Στόχος και των τριών προγραμμάτων είναι να αναβαθμιστούν ενεργειακά 600.000 κτίρια έως το 2030. Το «Εξοικονομώ 2021» για τα νοικοκυριά έχει προϋπολογισμό 632 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνεται στα πρώτα 5 προγράμματα που θα «τρέξουν» από το Ελλάδα 2.0. Με γνώμονα να υπάρξουν άμεσα μεγάλες απορροφήσεις, αλλά και μεγάλη επίδραση στην οικονομία.

Το πρόγραμμα εξοικονόμησης για επιχειρήσεις συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατομμυρίων ευρώ έχει στόχο έχει να αναβαθμίσει ενεργειακά 9.700 επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, θα καλύπτει ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων. Ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών. Συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών. Εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κλπ. Δικαίωμα για επιδότηση θα έχουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις όπως είναι φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, μικροβιοτέχνες κλπ.

Το πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια και για έργα οδοφωτισμού θα έχει προϋπολογισμό ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Σε συνδυασμό με το πρόγραμμα «Ηλέκτρα», το οποίο επίσης αφορά στο κτιριακό απόθεμα της δημόσιας διοίκησης, θα φτάσει τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Ενδεικτικό της προτεραιότητας που δίνει η κυβέρνηση στις παρεμβάσεις εξοικονόμησης είναι το γεγονός ότι το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται και παράπλευρα εργαλεία.

Όπως ανέφερε πρόσφατα κατά τη συνέντευξη Τύπου για τον Κλιματικό Νόμο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας:

«πέρα από τα “Εξοικονομώ” και πέρα από τις επιδοτήσεις, είναι αλήθεια ότι σκεφτόμαστε και σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε εργαλεία, όταν θα περιοριστούν οι πηγές χρηματοδότησης που έχουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε αρκετά χρήματα. Αυτά μπορούν να επενδυθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών. Όταν και εφόσον δούμε ότι χρειαστεί να αυξηθούν οι επενδύσεις για την αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης ή ψύξης ή για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών, τότε ήδη θα έχουμε σχεδιάσει κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα δώσουν τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν σε αυτές τις επενδύσεις και τελικά να αποκομίσουν οικονομικό όφελος. Να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια».

Πηγή: insider.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.