Νέα | Κτηματολόγιο

Δημιουργείται Δημόσιο Κτηματολόγιο – Έρχεται ρύθμιση για τα καταπατημένα ακίνητα

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Με βασικό εργαλείο εντοπισμού και καταγραφής των ακινήτων του Δημοσίου το Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας, το Υπουργείο Οικονομικών βάζει στόχο να δημιουργήσει το Δημόσιο Κτηματολόγιο.

Η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2022 προαναγγέλλει τη ρύθμιση για τα καταπατημένα δημόσια ακίνητα. Εκεί αναφέρεται χαρακτηριστικά το Δημόσιο Κτηματολόγιο και ότι «η τακτοποίηση των κατεχομένων Δημόσιων και Ανταλλαξίμων Κτημάτων, αναμένεται να εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα για τον Κρατικό Προϋπολογισμό και αποτελεί λύση αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας με πολλαπλή στόχευση:

  • την εξάλειψη κοινωνικών αδικιών ιστορικά τεκμηριωμένων, συγκρούσεων και διεκδικήσεων κάθε μορφής, που εκδηλώνονται κάθε φορά που η Πολιτεία προσπαθεί να προστατεύσει με συγκεκριμένα μέτρα, αλλά με χρονική υστέρηση, την περιουσία της,
  • την εισροή σημαντικών εσόδων στον Κρατικό Προϋπολογισμό και την αποτελεσματική προστασία της κοινόχρηστης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και της περιουσίας που θα αποκαλυφθεί με την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου και
  • την απελευθέρωση των αρμόδιων διοικητικών υπηρεσιών και των δικαστηρίων από σημαντικό αριθμό δικών, εξόδων και γραφειοκρατικών διαδικασιών».

Οριστικοί τίτλοι ιδιοκτησίας

Η ρύθμιση που θα βρεθεί στο τραπέζι του Υπουργείου Οικονομικών έχει ως επίκεντρο συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις. Στόχος να δοθεί το δικαίωμα στους κατόχους να εξαγοράσουν από το κράτος τις δαφικές εκτάσεις που καταπάτησαν, έναντι τμήματος που θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με ποσοστό έκπτωσης. Θα κλιμακώνεται ανάλογα τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης και το είδος του ακινήτου.

Το τίμημα θα είναι χαμηλό για τους πολίτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμίας. Για ευπαθείς ομάδες, όπως πολύτεκνοι και ανάπηροι, και για περιπτώσεις που επί του καταπατημένου ακινήτου έχει ανεγερθεί πρώτη κατοικία.

Το τίμημα ανάλογα με το ύψος του θα εξοφλείται σε δόσεις.

Καταγραφή και αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας

Για την καταγραφή και αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, το επόμενο έτος θα «τρέξουν» τα ακόλουθα έργα:

  • Εντοπισμός και ακριβής προσδιορισμός ακίνητης περιουσίας ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Με τη σύμπραξη εξειδικευμένων τμημάτων Ελληνικών Πανεπιστημίων, σχεδιάζεται ο ακριβής γεωχωρικός προσδιορισμός των ορίων δημόσιων ακινήτων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ή ιδιαίτερης οικονομικής ή πολιτιστικής σημασίας. Αυτά δεν ήταν τεχνικά εφικτό μέχρι σήμερα να οριοθετηθούν με τα υπάρχοντα μέσα (π.χ. Καλντέρα νήσου Θήρας). Ο ακριβής γεωχωρικός προσδιορισμός τέτοιων ακινήτων αναμένεται να επιφέρει σημαντικά οφέλη για το Δημόσιο.
  • Αξιοποίηση γεωχωρικών δεδομένων για συνεχή καταχώριση των χωρικών μεταβολών των δημόσιων κτημάτων (λόγω ρυμοτομικών αλλαγών, απαλλοτριώσεων, καταπατήσεων κ.α.), των ακτών (λόγω διαβρώσεων, τεχνικών έργων κ.α.) και των κοινόχρηστων ζωνών αιγιαλού.
  • Στέγαση δημόσιων υπηρεσιών με εξορθολογισμό και εξοικονόμηση δαπανών. Θα διενεργηθούν νέοι διαγωνισμοί στέγασης. Αλλά και επαναληπτικοί διαγωνισμοί όσων κατέστησαν άγονοι. Σκοπός η δραστική μείωση των σχετικών λειτουργικών δαπανών και η προσαρμογή στους νέους Κανονισμούς και απαιτήσεις (ενεργειακής απόδοσης, ασφάλειας κ.λπ.).
  • Ταχεία εκκαθάριση των σχολαζουσών κληρονομιών.
  • Έλεγχοι για τα ιδρύματα και κληροδοτήματα. Έτσι, θα διασφαλίζεται η αποτελεσματική υλοποίηση του κοινωνικού έργου και η εκπλήρωση του σκοπού που έχουν αναλάβει. Καθώς και η επίτευξη της μέγιστης δυνατής δημοσιότητας στις χορηγούμενες από τα ιδρύματα υποτροφίες.
  • Συνέχιση και βελτίωση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας. Με επικαιροποίηση και απλούστευση του νομοθετικού πλαισίου και με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για να διασφαλίζεται η προστασία του Αιγιαλού και της Παραλίας και να προωθείται και να διευκολύνεται η αναπτυξιακή πολιτική της χώρας.
  • Επανεξέταση του Κώδικα Απαλλοτριώσεων με γνώμονα την απλοποίηση των διαδικασιών και την εναρμόνιση με τις κοινοτικές δεσμεύσεις της χώρας.

Πηγή: ot.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.