Νέα | οικοδομικές άδειες

Ψηφιοποίηση οικοδομικών αδειών: Εντός Ιανουρίου η προκήρυξη

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Εντός Ιανουαρίου αναμένεται να προκηρυχθεί ο δεύτερος μεγάλος διαγωνισμός για την ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών, ύψους 225 εκατ. ευρώ. Ενώ συμπεριλαμβάνεται και το δικαίωμα προαίρεσης που αφορά στη μετατροπή περίπου 390.000.000 σελίδων οικοδομικών αδειών.

Σήμερα, σύμφωνα με το powergame.gr, κατατίθενται σήμερα οι προσφορές στον πρώτο διαγωνισμό που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 300 εκατ. ευρώ. Αφορά την ψηφιοπποίηση των 600.000.000 σελίδων που διατηρούνται στο Σύστημα Μεταγραφών και Υποθηκών των 390 Υποθηκοφυλακείων της χώρας. Ενσωματώνονται πλέον στο Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Από τα σχήματα που θα διεκδικήσουν σήμερα το διαγωνισμό του κτηματολογίου θα διαπιστωθούν και οι συμμαχίες στην αγορά τεχνολογίας (και όχι μόνο αφού στους διαγωνισμούς θα συμμετάσχουν και κατασκευαστικοί όμιλοι) για τα επόμενα έργα ψηφιοποίησης. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως σήμερα θα κατατεθούν πέντε ή έξι προσφορές από κοινοπραξίες στις οποίες θα ηγούνται οι ΟΤΕ, VodafoneΕλλάδος, WindHellas, Unisystems και IntrasoftInternational. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν και πληροφορίες για ένα πιθανό έκτο σχήμα υπό την Μυτιληναίος εκτός και αν η τελευταία ενταχθεί σε κάποια άλλη κοινοπραξία. Ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλώσει και η Intrakat.

Σύμφωνα με το τεύχος δημοπράτησης, το έργο ψηφιοποίησης των εγγράφων του Κτηματολογίου θα ανατεθεί σε πέντε αναδόχους μέσω αντίστοιχων συμβάσεων – πλαίσιο. Το Ελληνικό Κτηματολόγιο θα υπογράψει με τους πέντε αναδόχους και στη συνέχεια θα αναθέτει εκτελεστικές συμβάσεις.

Η προκήρυξη για την ψηφιοποίηση οικοδομικών αδειών

Ο διαγωνισμός για την ψηφιοποίηση των αρχείων των οικοδομικών αδειών που βρίσκονται σήμερα στις πολεοδομίες ολόκληρης της χώρας θα προκηρυχθεί ακόμα και εντός του μήνα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 226 εκατ. ευρώ. Μαζί με το δικαίωμα προαίρεσης για επέκταση του φυσικού αντικειμένου. Αν, φυσικά, καταστεί ανάγκη. Η ψηφιοποίηση αφορά την περίοδο μέχρι το Νοέμβριο του 2018. Από τότε όλες οι οικοδομικές άδειες εκδίδονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Όλα τα σχέδια, μελέτες δικαιολογητικά και διοικητικές πράξεις τηρούνται ψηφιακά στο σύστημα e-Άδειες. Πάροχος αυτού του συστήματος είναι το ΤΕΕ.

Το επιμελητήριο έχει αναλάβει να προχωρήσει και το διαγωνισμό για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη. Η σύμβαση αυτή υπεγράφη πρόσφατα με την κοινοπραξία ΟΤΕ – IntrasoftInternational.

Το φυσικό αρχείο των πολεοδομιών «περιλαμβάνει μεγάλο πλήθος φακέλων. Η φύλαξή τους, η αναζήτηση εγγράφων από πολίτες και μηχανικούς κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια ανά έτος.  Με το νέο έργο επιδιώκεται «η ψηφιοποίηση, ψηφιακή καταχώρηση, αρχειοθέτηση και γεωκωδικοποίηση, των φακέλων των αδειών δόμησης. Όλα αυτά υπάρχουν στις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων όλης της χώρας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας από την απογραφή του 2011, τα κτίρια στους Δήμους όλων των Περιφερειών της Ελληνικής Επικράτειας, ανέρχονται σε 4.100.000 περίπου. Επομένως αναμένεται ο αριθμός των κτιρίων και των πολεοδομικών αδειών προς ψηφιοποίηση να είναι περίπου 3.500.000. Δεδομένου ότι, όπως προαναφέρθηκε, θα γίνει μέρος της στο πλαίσιο του έργου του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη.

Στο τεύχος του διαγωνισμού όπως είχε βγει σε διαβούλευση προέβλεπε ανώτερο κόστος για κάθε μία σελίδα μεγέθους Α0 τα 2,2 ευρώ (χωρίς το ΦΠΑ) και για κάθε σελίδα μεγέθους Α3 τα 0,6 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.