Νέα | ενεργειακή αναβάθμιση

Υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων έως το 2032

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Το αργότερο έως τα τέλη του 2032 θα πρέπει να έχει γίνει η ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ακινήτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο επίσημος στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι η ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 600.000 ακινήτων μέχρι το 2030, εφόσον υλοποιηθούν με επιτυχία όλα τα προγράμματα «Εξοικονομώ». Αυτό σημαίνει ότι περίπου 300.000 ιδιοκτήτες θα επωμιστούν ολοκληρωτικά το κόστος για να φέρνουν τα ακίνητά τους στα ενεργειακά στάνταρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να σημειωθεί ότι πάνω από το 55% των πολυκατοικιών και τω ν μονοκατοικιών στην Ελλάδα έχει κατασκευαστεί πριν από το 1980. Η πλειονότητα αυτών έχει χαμηλή ενεργειακή απόδοση. Πρόκειται για ενεργειακές κλάσεις Ζή Η.

Η νέα οδηγία της Ε.Ε. αφορά ακριβώς σε αυτά τα ακίνητα που βρίσκονται στις κατώτατες ενεργειακές βαθμίδες. Μέχρι το 2032 οι ιδιοκτήτες τους , ανάλογα με την κατηγορία κάθε ακινήτου (εάν είναι κατάστημα, διαμέρισμα κ.λπ.), θα πρέπει να τα έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά κατά μία βαθμίδα.

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχουν οριστεί ποινές για τους ιδιοκτήτες που δεν επιθυμούν την ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου τους. Με παρέμβαση του προέδρου της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Παραδιά, δεν περιελήφθη όρος που θα απαγόρευσε τη μίσθωση ή πώληση κτιρίων και διαμερισμάτων που δεν θα έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά.

Σύμφωνα με το protothema.gr, το νόμισμα έχει δύο όψεις.

Ένα ενεργειακά αναβαθμισμένο ακίνητο θα έχει μεγαλύτερη μεταπωλητική αξία σε σύγκριση με κάποιο άλλο. Ο μισθωτής ή ο ενοικιαστής σίγουρα θα πληρώσει περισσότερα. Όμως, θα αποσβέσει γρήγορα το ποσό που δαπάνησε μέσω της μείωσης του ενεργειακού κόστους. Από την άλλη όμως το κόστος αναβάθμισης δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Δύσκολα θα μπορεί να καλυφτεί από όσους βρεθούν εκτός επιδοτήσεων.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Ε.Ε., έως το 2030 όλα τα νέα κτίρια (έως το 2027 αν η χρήσιμη επιφάνειά τους υπερβαίνει τα 2.000 τ.μ.) και τα δημόσια κτίρια έως το 2027, θα πρέπει να είναι μηδενικής εκπομπής ρύπων. Υποχρέωση για ενεργειακή αναβάθμιση έχουν πλέον όλα τα κτίρια που κατατάσσονται στις δύο χαμηλότερες ενεργειακές βαθμίδες, ιδιοχρησιμοποιούμενα ή ενοικιαζόμενα.

Το σχέδιο της οδηγίας διακρίνει τρεις κατηγορίες κτιρίων:

α) Κτίρια και κτιριακές μονάδες ιδιοκτησίας δημόσιων φορέων.

β) Κτίρια και κτιριακές μονάδες μη κατοικιών, πλην αυτών που ανήκουν σε δημόσιους φορείς.

γ) Κτίρια και κτιριακές μονάδες κατοικιών.

Τα οικιστικά κτίρια και κτιριακές μονάδες, καθώς και αυτά που ανήκουν σε δημόσιους φορείς, πρέπει να επιτυγχάνουν:

  • Μετά την 1η Ιανουαρίου 2027, τουλάχιστον κατηγορία ενεργειακής απόδοσης F.
  • Μετά την 1η Ιανουαρίου 2030, τουλάχιστον κατηγορία ενεργειακής απόδοσης Ε.

Τα κτίρια κατοικιών και οι κτιριακές μονάδες πρέπει να επιτυγχάνουν το αργότερο:

  • Μετά την 1η Ιανουαρίου 2030, τουλάχιστον κατηγορία ενεργειακής απόδοσης F.
  • Μετά την 1η Ιανουαρίου 2033, τουλάχιστον κατηγορία ενεργειακής απόδοσης Ε.

Με βάση τα ανωτέρω, τα καταστήματα, γραφεία και λοιπά μη οικιστικά κτίρια που κατατάσσονται στην κατώτατη βαθμίδα (G) θα πρέπει να αναβαθμιστούν μέχρι τις 31.12.2026 τουλάχιστον στη βαθμίδα Ε. Ενώ οι κατοικίες μέχρι τις 31.12.2029. Ολα αυτά υπολογίζονται μεσοσταθμικά στο 15% του κτιριακού αποθέματος.

Επίσης, τα κτίρια καταστημάτων και γραφείων κ.λπ. που κατατάσσονται στην επόμενη βαθμίδα (F) θα πρέπει να αναβαθμιστούν μέχρι και 31.12.2029. Τα οικιστικά κτίρια μέχρι 31.12.2032, στη βαθμίδα Ε. Ολα αυτά υπολογίζονται επίσης σε 15% του κτιριακού αποθέματος.

Συνολικά, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, το 30% του κτιριακού δυναμικού που κατατάσσεται στις δύο χαμηλότερες ενεργειακές βαθμίδες θα πρέπει να έχει αναβαθμιστεί στη βαθμίδα Ε μέχρι τις 31.12.2032. Πάνω από ένα εκατομμύριο κτίρια για την Ελλάδα, που διαθέτει 3.650.000. Αυτό ωστόσο θεωρείται από την ΠΟΜΙΔΑ αδύνατον. Με δεδομένο ότι η μεταφορά των ρυθμίσεων αυτών στις εθνικές νομοθεσίες θα απαιτήσει πολλά χρόνια.

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.