Νέα | Εξοικονομώ

ΥΠΕΝ: Διαγωνισμοί για χρηματοδότηση του «Εξοικονομώ» σε επιχειρήσεις

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Νέους διαγωνισμούς για την οικονομική ενίσχυση δράσεων ενεργειακής εξοικονόμησης του προγράμματος «Εξοικονομώ» σχεδιάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Το καινούριο αυτό μοντέλο περιλαμβάνεται σε σχετική ρύθμιση του νομοσχεδίου για την ενεργειακή απόδοση το οποίο αναμένεται να φέρει η ηγεσία του ΥΠΕΝ στη Βουλή εντός Απριλίου.

Σύμφωνα με το b2green.gr, το μοντέλο αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες, μέσα από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» προβλέποντας τη διενέργεια ανταγωνιστικών διαδικασιών για τη χρηματοδότηση τω σχετικών παρεμβάσεων.

Από όσες εταιρείες θα λαμβάνουν μέρος σε μία τέτοια ανταγωνιστική διαδικασία, για να διεκδικήσουν τα έργα, θα προκρίνεται εκείνη που υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά, δηλαδή εκείνη που ζητά μικρότερη οικονομική ενίσχυση από όλους τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, για να πετύχει την ίδια με αυτούς εξοικονόμηση ενέργειας.

Ανάλογοι διαγωνισμοί διενεργούνται σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, καθώς εξασφαλίζουν πως η δημόσια δαπάνη θα έχει τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα ως προς τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ωφελουμένων.

Όπως είχε αναφέρει σε συνέδριο στα τέλη του περασμένου έτους η Γ. Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, προαναγγέλλοντας τη θέσπιση του εν λόγω μοντέλου και στη χώρα μας, η διεθνής εμπειρία δείχνει πως οι δημοπρασίες μειώνουν σημαντικά το κόστος των παρεμβάσεων. Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται και μόχλευση κεφαλαίων.

Πιλοτικός διαγωνισμός 30 εκατ. €

«Κλειδί» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων αποτελεί η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, σύμφωνα με την κ. Σδούκου. Στο ίδιο συνέδριο, η Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών προανήγγειλε την έναρξη εφαρμογής μοντέλου για την πραγματοποίηση ανταγωνιστικής διαδικασίας με αρχικό προϋπολογισμό ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Αυτή η διαδικασία θα περιλαμβάνει όλες τις επιχειρήσεις του βιομηχανικού και τριτογενή τομέα.

Εφόσον, λοιπόν, κατατεθεί και υπερψηφιστεί το σχέδιο νόμου από τους Έλληνες βουλευτές, θα ανοίξει ο δρόμος για τον πρώτο πιλοτικό διαγωνισμό βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.

Η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 «σχετικά με την τροποποίηση της οδηγίας 2012/27/ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση», το οποίο πρόκειται να κατατεθεί εντός του μήνα στο Κοινοβούλιο.

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.