Νέα | εξοικονομώ

Το «άλμα» στο κόστος για τα υλικά κατασκευής & το «Νέο Εξοικονομώ»

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ


Το μειωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον τους τελευταίους μήνες έχει βάλει «φρένο» στην οικοδομική δραστηριότητα. Η πανδημία αλλά και η άνοδος των τιμών στα υλικά κατασκευής, έχουν αυξήσει το κόστος κατά 20% με 30%. Αυτό μεταφράζεται σε επιπλέον επιβάρυνση 200 με 300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος, Δημήτρης Καψιμάλης, το προηγούμενο διάστημα εκδόθηκαν αρκετές οικοδομικές άδειες. Μάλιστα επιτεύχθη η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή μέχρι το τέλος του 2022. Ωστόσο ήρθε η πανδημία και σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση των τιμών στα υλικά κατασκευής, μπήκε «φρένο” στην ανέγερση νέων οικοδομών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τις τρέχουσες τιμές το κόστος κατασκευής ανά τετραγωνικό μέτρο αυξάνεται ακόμα και 30%. Αυτό σημαίνει ότι για ένα διαμέρισμα των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με τις τελευταίες ανατιμήσεις, η τιμή πώλησης θα ανέλθει στα 1.300 ευρώ το τ.μ.

Αιχμές για την αύξηση των τιμών

Τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος όσο και άλλοι φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι πίσω από τις αυξήσεις – «φωτιά» στα υλικά κατασκευής εντοπίζουν επιχειρηματικά κίνητρα αύξησης του τζίρου και της δικής τους κερδοφορίας τους. Επισημαίνουν ότι είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Αντιπροσωπίας ΤΕΕ, Νίκος Μήλης, η αλματώδης αύξηση των τιμών των υλικών κατασκευής έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην κατασκευαστική δραστηριότητα. Η αύξηση του κόστους κατασκευής φτάνει το 30% περίπου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιοι επικαλούνται αυξημένα ναύλα και ανεβάζουν τις τιμές. Προσπαθούν έτσι να δικαιολογήσουν ανατιμήσεις που καταγράφονται από τις αρχές του έτους. Όταν μάλιστα ο κατασκευαστικός κλάδος ήταν σε ακινησία και οι βασικές ύλες ήταν αποθηκευμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα, όπως τονίζει, «πολλοί πίσω από τις αυξήσεις-φωτιά στα οικοδομικά υλικά, οι οποίες είναι πολύ δύσκολο να δικαιολογηθούν, εντοπίζουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα με στόχο την αύξηση του τζίρου και της κερδοφορίας τους».

«Αυτό έχει δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στην αγορά, καθώς καταγράφεται περιορισμός της ζήτησης στην αγορά ακινήτων, με αποτέλεσμα να χάνεται ο παραδοσιακός μέσος αγοραστής», επισημαίνει ο κ. Μήλης.

«Οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών, που έχουν οδηγήσει σε αύξηση του κόστους κατασκευής, σε συνδυασμό με την απουσία του τραπεζικού συστήματος από τη χρηματοδότηση αγοράς κατοικιών, οδηγούν σε ανθελληνισμό της ελληνικής αγοράς γης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα επίσημα στοιχεία «μιλούν» για τα υλικά κατασκευής

Την εκρηκτική άνοδο στο κόστος των οικοδομικών υλικών επιβεβαιώνουν και τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (EΛΣΤΑΤ).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον φετινό Αύγουστο οι τιμές στα οικοδομικά υλικά σημείωσαν νέα αύξηση 4,6%.

Οι αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες των υλικών, και ειδικότερα σε:

πετρέλαιο κίνησης-diesel (20,6%), σωλήνες χαλκού (16,4%), σίδηρο οπλισμού (16,3%), αγωγούς χάλκινους (12,1%), θερμαντικά σώματα (7,5%), κιγκλιδώματα ανοξείδωτα (5%), τούβλα (4,7%), σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (4,4%), πλαστικούς σωλήνες (4,1%), ντουλάπες ξύλινες (3,5%), μηχανισμούς γκαραζόπορτας (3,1%), κουφώματα αλουμινίου (2,7%), πλαστικό, ακρυλικό, νερού (2,6%), πόρτες εσωτερικές (2,3%), ξυλεία οικοδομών (2,2%), υαλοπίνακες ασφαλείας (2%), παράθυρα ξύλινα (1,9%), μαρμαρόπλακες (1,9%), παρκέτα (1,5%), εντοιχισμένα ντουλάπια (1,5%) και έτοιμο σκυρόδεμα (0,5%).

Την ίδια στιγμή, σχεδόν διψήφια αύξηση εμφανίζουν οι τιμές πώλησης ακινήτων στην Αθήνα (Βόρεια Προάστια) στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021. Δηλαδή περί το 10% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Spitogatos, για το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2021 οι τιμές των ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας σημείωσαν αύξηση 4,2% και 9,9% στα Βόρεια Προάστια. Την ώρα που οι τιμές διαμορφώνονται στα 2.491 ευρώ ανά τ.μ., από 2.267 ευρώ ανά τ.μ. έναν χρόνο πριν.

Υψηλές αυξήσεις, κατά 9,3%, καταγράφονται και στα Δυτικά Προάστια. Η μέση τιμή του τετραγωνικού να διαμορφώνεται στα 1.444 ευρώ ανά τ.μ., από 1.322 ευρώ το τετραγωνικό πέρυσι.

Τα υλικά κατασκευής αυξάνουν την επιδότηση στο «Νέο Εξοικονομώ»

Σε αύξηση της επιδότησης του νέου «Εξοικονομώ» προχωρά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Και αυτό λόγω της ανόδου των οικοδομικών υλικών.

Η επιπλέον επιδότηση θα είναι της τάξεως των 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή στα 200 ευρώ ανά τετραγωνικό, από 180 ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο του «Νέου Εξοικονομώ».

Όπως δήλωσε προσφάτως στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η πλατφόρμα του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ» θα ενεργοποιηθεί εντός του μήνα.

Οι συνολικοί πόροι που θα διατεθούν για το πρόγραμμα θα ανέλθουν σε 632 εκατομμύρια ευρώ. Με τη μόχλευση, ωστόσο, υπολογίζεται να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ.

Το ύψος της επιδότησης ξεκινά από 40% και φτάνει το 75%. Εξαρτάται από το ατοµικό ή οικογενειακό εισόδημα. Ενώ για την ίδια συµµετοχή προβλέπονται χρηµατοδοτικά εργαλεία ώστε να καλυφθεί µε τραπεζικό δανεισµό. ∆ικαίωµα συµµετοχής στο πρόγραµµα έχουν για πρώτη φορά και ιδιοκτήτες για σπίτια που ενοικιάζουν, υπό την προϋπόθεση ότι ο ενοικιαστής το χρησιµοποιεί ως κύρια κατοικία.

Υπενθυμίζεται ότι το «Νέο Εξοικονομώ» αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών, με έμφαση στα φτωχά νοικοκυριά.

Περιορισμοί

Τα έργα των ωφελούμενων θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε διάστημα δώδεκα μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής. Εντός των έξι μηνών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον το τριάντα τοις εκατό (30%) των επιλέξιμων εργασιών. Σε διαφορετική περίπτωση, η αίτηση θα οδηγείται σε απένταξη.

Πηγή: capital.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.