Νέα | Κατασκευή

ΥΠΕΝ: Τεχνικές Προδιαγραφές Μελέτης Προσβασιμότητας για κτίρια & υπαίθριους χώρους

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Τις τεχνικές προδιαγραφές μελέτης προσβασιμότητας των κτιρίων και των υπαίθριων κοινόχηστων χώρων έδωσε στη δημοσιότητα με επίσημη ανακοίνωση το ΥΠΕΝ. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν «οδηγό» για μελετητές και κατασκευαστές έργων προκειμένου να καταστήσουν προσβάσιμα τα νέα κτίρια σε άτομα με αναπηρίες.

Μέσα από τον «οδηγό» θα μπορούν επίσης να προβούν οι κατασκευαστές σε προσαρμογές στα υφιστάμενα κτίρια και να σχεδιάσουν ή να διαμορφώσουν αντίστοιχα τους υπαίθριους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στο αστικό περιβάλλον. Αυτά προβλέπουν οι τεχνικές προδιαγραφές μελέτης προσβασιμότητας του ΥΠΕΝ.

Να σημειωθεί ότι η Μελέτη Προσβασιμότητας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αρχιτεκτονικής μελέτης για κτίρια ή υπαίθριο χώρο βάσει του ν.4759/2020 του ΥΠΕΝ «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας».

Βασική αρχή η «προσβάσιμη αλυσίδα»

Βασική αρχή των Τεχνικών Προδιαγραφών Μελέτης Προσβασιμότητας είναι η δημιουργία «προσβάσιμης αλυσίδας». Δηλαδή η κατασκευή έργων με στόχο τη συνεχόμενη, αλυσιδωτή προσβάσιμη μετακίνηση στον χώρο. Χωρίς ασυνέχειες και εμπόδια!

Βασικές τεχνικές προδιαγραφές για κτίρια:

 • Προσβάσιμη είσοδος (>0,90μ) και πρόσβαση από την εξωτερική θύρα στον ανελκυστήρα (ελάχιστου αποδεκτού πλάτους 0,90μ με ταυτόχρονη πρόβλεψη χώρων ελιγμών αμαξιδίου)
 • Κατακόρυφη κυκλοφορία (προσβάσιμος ανελκυστήρας ή αναβατόριο)
 • Προσβάσιμες οδεύσεις διαφυγής και προστατευμένων προσβάσιμων χώρων αναμονής σε περίπτωση έκτακτων αναγκών
 • Ένας τουλάχιστον προσβάσιμος χώρος υγιεινής

Βασικές προδιαγραφές για τον υπαίθριο χώρο:

 • Οριζόντια κυκλοφορία και πρόσβαση στον δημόσιο χώρο με ελάχιστο πλάτος χωρίς εμπόδια 1,50μ. Προβλέπεται οδηγός τυφλών και ράμπες για προσβάσιμα πεζοδρόμια και πεζοδρόμους, οδούς ήπιας κυκλοφορίας και πλατείες.
 • Προσβάσιμες διαβάσεις και στάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς
 • Θέσεις στάθμευσης αναπηρικών αυτοκινήτων

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος,Νίκος Ταγαράς, δήλωσε:

«Θεμελιώδες δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία και των εμποδιζόμενων ατόμων είναι να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα.

Με τις Προδιαγραφές Μελέτης Προσβασιμότητας δίνουμε τον απαραίτητο οδηγό στον τεχνικό κόσμο για το πώς θα σχεδιαστούν τα νέα κτίρια και οι νέοι κοινόχρηστοι χώροι, αλλά και για το πώς θα καταστεί προσβάσιμο το υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα στο αστικό περιβάλλον.

Είναι καθήκον όλων μας, όλης της Πολιτείας, να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονταν μέχρι σήμερα τα κτίρια και ο δημόσιος χώρος. Είναι χρέος μας προς τους συμπολίτες μας καθώς η ελεύθερη μετακίνησή τους αποτελεί ζήτημα ισονομίας».

Σημειώνεται ότι τα περιεχόμενα της κάθε Μελέτης Προσβασιμότητας χωρίζονται στην Τεχνική Έκθεση και στα συνοδά σχέδια. Αντιμετωπίζουν όλους τους τομείς που αφορούν στην προσβασιμότητα στο δομημένο περιβάλλον. Λαμβάνουν υπόψη τις Οδηγίες Σχεδιασμού «Σχεδιάζοντας για όλους». Τη σχετική κείμενη νομοθεσία και το ISO 21542-2011 “Building construction – Accessibility and usability of the built environment”, καθώς και τον “ADA «Standards for accessible design για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται από την ελληνική νομοθεσία.

Πηγή: b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

 1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
 2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
 3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
 4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
 5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.