Νέα | εξοικονομώ

ΤΕΕ Μαγνησίας: Με 2 διαγωνισμούς ξεκινά το νέο «Εξοικονομώ»

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Περιφερειακό Τμήμα Μαγνησίας του ΤΕΕ, ενημερώνει για τις εξελίξεις που αφορούν στον επερχόμενο κύκλο του «Εξοικονομώ», με δύο διαγωνισμούς από το ΤΕΕ.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του το ΤΕΕ Μαγνησίας σημειώνει τα εξής:

«Ξεκινάει το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ” από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) προχωρά σε διαγωνισμό – εξπρές για την ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Με δεύτερο διαγωνισμό, προχωρά στην ανάδειξη του τεχνικού συμβούλου για την υλοποίηση της πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), θα αναλάβει εξ ολοκλήρου την υλοποίηση του νέου προγράμματος και των προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Κύματος Ανακαινίσεων.

Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) είναι να ξεκινήσει το νέο «Εξοικονομώ» ακόμα και μέσα στον Σεπτέμβριο».

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα:

«Πρόκειται για μία ακόμη μεγάλη ευθύνη η ανάληψη της οποίας έγινε μετά την παραδοχή ότι το ΤΕΕ μπορεί να φέρει σε πέρας δύσκολα θέματα. Είναι γνωστά τα προβλήματα που είχαν προκύψει με τα προηγούμενα προγράμματα. Γι’ αυτό, το ΤΕΕ κατέθεσε προτάσεις προς το υπουργείο, ζητώντας κατά κύριο λόγο την κατάργηση της χρονικής προτεραιότητας των αιτήσεων», σημειώνει.

Με το νέο τρόπο υλοποίησης του προγράμματος θα υπάρχει πλέον ισότιμο και αξιοκρατικό σύστημα για τους υποψήφιους δικαιούχους.

«Το σύνολο των προτάσεων μας έγινε αποδεκτό και πλέον δεν θα υπάρχει ο χρονικός περιορισμός. Οι προτάσεις θα υποβάλλονται στο σύστημα σε προθεσμία ενός (1) μηνός από την έναρξη. Μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος της υποβολής θα αξιολογηθούν βάσει μοριοδότησης» ανέφερε.

Προϋπολογισμός

Ο συνολικός προϋπολογισμός του νέου προγράμματος ανέρχεται σε 632 εκατομμύρια ευρώ. Μαζί με τη μόχλευση, θα κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ. Η μέση εκτιμώμενη επιδότηση ανέρχεται στο 62% της συνολικής δαπάνης. Στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων κατοικιών σε ποσοστό 38% συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος.

Για να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα, μέσω του οποίου επιδιώκεται η ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 50.000 κατοικιών, πρέπει να δημοσιευθεί ο σχετικός οδηγός με όλες τις αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο «Εξοικονομώ».

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα το ΥΠΕΝ, οι αιτήσεις που θα χρηματοδοτηθούν δεν θα επιλέγονται με βάση την ταχύτητα που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα, αλλά τρία κριτήρια:

Η ενεργειακή αποδοτικότητα του κτιρίου για το οποίο κατατίθεται αίτηση, η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και άλλα κοινωνικά κριτήρια.

Προτεραιότητα θα έχουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως: άνθρωποι με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, μακροχρόνια άνεργοι. Παράλληλα, προτεραιότηατ θα έχουν και νοικοκυριά με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες (π.χ. που μένουν σε κτήριο με χαμηλή ενεργειακή κλάση ή είναι μεγάλης ηλικίας ή βρίσκεται σε περιοχή με υψηλό αριθμό βαθμοημερών θέρμανσης).

Τα κριτήρια αξιολόγησης

Τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων υπαγωγής είναι τα εξής:

 • κόστος εξοικονόμησης ενέργειας 50%
 • υφιστάμενη ενεργειακή κλάση 5%
 • βαθμοημέρες θέρμανσης 7%
 • παλαιότητα κατασκευής 3%
 • ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα 15%, πλήθος εξαρτώμενων τέκνων 5%
 • μονογονεϊκή οικογένεια 5%
 • μακροχρόνια άνεργος 5%
 • ΑΜΕΑ 5%

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου, το ποσοστό επιδότησης θα κυμαίνεται μεταξύ 40% και 75%. Το υπόλοιπο κόστος ενεργειακής αναβάθμισης ενός ακινήτου θα μπορεί να καλύπτεται μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Το υπουργείο συζητά αυτή την περίοδο με τις τράπεζες τη δημιουργία μηχανισμού ώστε το Δημόσιο να εγγυάται τη δανειοδότηση φτωχών νοικοκυριών. Αυτά θα έχουν οικογενειακό εισόδημα χαμηλότερο από 10.000 ευρώ.

Τα ποσοστά επιδότησης

Συγκεκριμένα για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ η ενίσχυση ανέρχεται σε 75%. Για ατομικό εισόδημα από 5.000 έως 10.000 ευρώ και οικογενειακό 10.000 έως 20.000 ευρώ είναι 70%. Για ατομικό εισόδημα 10.000 έως 20.000 ευρώ και οικογενειακό 20.000 έως 30.000 ευρώ η επιδότηση είναι 55%. Για ατομικό εισόδημα 20.000 έως 30.000 ευρώ και οικογενειακό 30.000 έως 40.000 ευρώ η επιδότηση είναι 45% και για ατομικό εισόδημα 30.000 έως 50.000 ευρώ και οικογενειακό έως 60.000 ευρώ η επιδότηση είναι 40%.

Στην περίπτωση που η κατοικία έχει παραχωρηθεί δωρεάν ή ενοικιάζεται οι επιδοτήσεις είναι 40% ενιαία για όλες τις προαναφερόμενες εισοδηματικές κατηγορίες.

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός έχει καθοριστεί στο 0,9 ευρώ ανά εξοικονομούμενη κιλοβατώρα ή τα 180 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) ή τα 28.000 ευρώ ανά σύνολο δαπανών. Δηλαδή, όποιο από τα τρία κριτήρια οδηγεί στο χαμηλότερο ποσό θεωρείται και ως επιλέξιμος προϋπολογισμός προς επιδότηση από το νέο πρόγραμμα.

Για τους ωφελούμενους προβλέπεται πως δικαίωμα κατάθεσης αίτησης έχουν όσοι έχουν έμπρακτο δικαίωμα στο σπίτι και είναι η κύρια κατοικία τους και έχει καταταχθεί με βάση το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

Όσοι έχουν έμπρακτο δικαίωμα στο σπίτι, αλλά το ενοικιάζουν, για να καταθέσουν αίτηση πρέπει το ακίνητο να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.

Υπάρχει δικαίωμα για μία αίτηση ή για περισσότερες αν πρόκειται για πολυκατοικία η οποία όμως πρέπει να έχει σε ισχύ ΑΦΜ. Καταργούνται οι ενισχύσεις για κοινόχρηστες παρεμβάσεις σε πολυκατοικίες.

Το νέο πρόγραμμα χρηματοδοτεί πέντε κατηγορίες παρεμβάσεων για εξοικονόμηση ενέργειας:

 • Την εγκατάσταση κουφωμάτων,
 • Συστημάτων σκίασης / αερισμού,
 • Θερμομόνωσης,
 • Συστημάτων παροχής ζεστού νερού χρήσης,
 • Συστημάτων θέρμανσης / ψύξης και
 • «Έξυπνων» συστημάτων διαχείρισης της ενέργειας.

Τέλος, για πρώτη φορά στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» εντάσσεται και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η οποία θα είναι υποχρεωτική για την αίτηση.

Πηγή: b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

 1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
 2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
 3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
 4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
 5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.