Νέα | οικοδομικά υλικά

ΤΕΕ: Οι αμοιβές των μηχανικών & η αναθεώρηση προϋπολογισμών έργων λόγω των αυξήσεων στα υλικά

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ο πρόεδρος του ΤΕΕ μίλησε στο 4ο Athens Investment Forum διατυπώνοντας συγκεκριμένες προτάσεις που σχετίζονται τόσο με τις αμοιβές των μηχανικών όσο και με την αναθεώρηση προϋπολογισμών έργων λόγω των αυξήσεων στα οικοδομικά υλικά.

«Τα έργα πρέπει να γίνονται πλέον άμεσα από τη στιγμή που ανατίθενται», τόνισε ο κ. Στασινός, αναφερόμενος στην «άμεση πρόκληση του ψηφιακού και του πράσινου μετασχηματισμού, με ένα μοναδικό στην ιστορία πακέτο χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, για να προχωρήσει η χώρα μπροστά και να αλλάξει σελίδα, για να περάσει η ανάπτυξη, που όλοι προβλέπουν, σε ολόκληρη την οικονομία και την κοινωνία».

Στέλνοντας αυστηρά μηνύματα, προς όλες τις πλευρές, να αναλάβουν το ρόλο τους και να επιτελέσουν την ευθύνη τους, είπε ότι πρέπει «να αποφύγουμε τα παιχνίδια, που ήδη ακούγονται σε οικονομικούς κύκλους ότι παίζονται στο παρασκήνιο, κακολογώντας ουσιαστικά τον τεχνικό κλάδο», τόνισε ότι «δεν πρέπει τα έργα που ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί τους να κάθονται ως ανεκτέλεστο υπόλοιπο» και αφού διαβεβαίωσε ότι «δουλειά υπάρχει για όλους», απευθυνόμενος προς το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και τα συναρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ζήτησε «καρότο και μαστίγιο», δηλαδή: «Κίνητρα με bonus για πιο σύντομη – όχι απλά έγκαιρη – και σωστή υλοποίηση. Τιμωρία με ποινές – mallus – για καθυστερήσεις».

«Αφού ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος επενδύσεων, η χώρα θα πρέπει να ξαναχτιστεί σχεδόν από την αρχή», είπε ο επικεφαλής του ΤΕΕ. Αφού κάλεσε να αξιοποιηθεί «η γνώση που έχουμε για τις γηρασμένες υποδομές και τα παλαιά κτίρια» και να ανταποκριθούμε στις «νέες προκλήσεις, που ζούμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών στο σύνολο των κατασκευών στη χώρα», σε συνέχεια της πρότασης που έχει καταθέσει το ΤΕΕ για το «Ελληνικό Κύμα Ανακαίνισης», ο Γιώργος Στασινός μίλησε πρώτος δημοσίως, για ένα «Εθνικό Σχέδιο για το μέλλον των Υποδομών», προτείνοντας «να σχεδιαστεί από τώρα ένα Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας, στα κτίρια και τις υποδομές», ώστε «να χαράξουμε τη στρατηγική του επόμενου 7ετούς κύκλου, που θα μας πάει τουλάχιστον ως τα μέσα της δεκαετίας του 2030».

«Τα έργα πρέπει να γίνονται πλέον άμεσα, από τη στιγμή που ανατίθενται»

«Τα έργα πρέπει να γίνονται πλέον άμεσα, από τη στιγμή που ανατίθενται. Όχι μόνο χωρίς καθυστερήσεις. Αλλά να προχωρούν ακόμη και πιο μπροστά από το χρονοδιάγραμμα», είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ. Μάλιστα ζήτησε από τα αρμόδια υπουργεία να επιβραβεύσουν την επιτάχυνση των έργων και να τιμωρούν τις καθυστερήσεις, υπογραμμίζοντας ότι «δουλειά υπάρχει για όλους». Απευθυνόμενος προς το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και τα συναρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ζήτησε «καρότο και μαστίγιο», δηλαδή: «Κίνητρα με bonus για πιο σύντομη – όχι απλά έγκαιρη – και σωστή υλοποίηση. Τιμωρία με ποινές – mallus – για καθυστερήσεις».

Ζήτησε μάλιστα όλοι να αναλάβουν το ρόλο τους. Να επιτελέσουν την ευθύνη τους. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι πρέπει «να αποφύγουμε τα παιχνίδια, που ήδη ακούγονται σε οικονομικούς κύκλους ότι παίζονται στο παρασκήνιο, κακολογώντας ουσιαστικά τον τεχνικό κλάδο» και τόνισε ότι «δεν πρέπει τα έργα που ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί τους να κάθονται ως ανεκτέλεστο υπόλοιπο». Εφιστώντας την προσοχή του ακροατηρίου του συνεδρίου στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, για τα οποίους, όπως είπε «γνωρίζουμε τις κατευθύνσεις και πολλά από τα έργα στα οποία θα κατευθυνθούν ενώ σύντομα θα μάθουμε το σύνολο των έργων, που θα υλοποιηθούν», ο Πρόεδρος του ΤΕΕ είπε δεικτικά ότι «ξέρουμε τι να περιμένουμε αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι είμαστε όλοι έτοιμοι να υλοποιήσουμε…».

Συνεργασία ΤΕΕ – Πολιτείας για την απασχόληση και επαγγελματική κατάρτιση

Ο Γιώργος Στασινός έθεσε στο δημόσιο διάλογο τα θέματα του είδους και της αύξησης της απασχόλησης και της επαγγελματικής κατάρτισης. Ανακοίνωσε ότι «το ΤΕΕ βρίσκεται σε συνεργασία με την Πολιτεία και καταθέτει συγκεκριμένες και άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις για να προσελκύσουμε νέο τεχνικό προσωπικό. Ανέργους. Πρόσφυγες. Επαναπατριζόμενους επιστήμονες. Αλλά και νέους από τα Τεχνικά και Γενικά Λύκεια. Με σχεδιασμό για κατάρτιση, μαθητεία, γρήγορη εκμάθηση».

«Όσοι κινούμαστε στην πραγματική οικονομία γνωρίζουμε ότι στο τέλος της ημέρας είναι καλοί οι σχεδιασμοί και καλά τα χρήματα αλλά κάποιος πρέπει να κάνει τη δουλειά. Ο μεγαλύτερος και πιο σημαντικός πόρος για τον δικό μας τομέα είναι ο ανθρώπινος. Έχει αποδειχθεί ιστορικά. Το βλέπουμε και τώρα με τις ανάγκες που υπάρχουν και αυτές που έρχονται. Πρέπει οι τεχνικές και μελετητικές εταιρείες να οργανωθούν. Να δημιουργήσουν τις κατάλληλες δομές. Να μπορούν να απορροφήσουν γρήγορα νέο προσωπικό. Να μπορούν να το διαχειριστούν αλλά κυρίως πρέπει να μπορούν να το βρουν». είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ καλώντας, το σύνολο του πολιτικού κόσμου, της Κυβέρνησης και της Πολιτείας να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση.

Αναθεώρηση των προϋπολογισμών των νέων και εν εξελίξει έργων, λόγω των αυξήσεων στα υλικά

Απευθυνόμενος προς τους συμμετέχοντες στο συνέδριο αρμόδιους υπουργούς, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ έθεσε ευθέως και επισήμως το θέμα της αναθεώρησης των προϋπολογισμών των νέων και εν εξελίξει έργων αναφέροντας ότι:

«Πρέπει να λύσουμε άμεσα ένα θέμα που ήδη έχουμε μπροστά μας και είναι επικίνδυνο. Με τη συσσώρευση των αυξήσεων στα υλικά έχει αλλάξει το κοστολόγιο των έργων. Ας μην μπω σε ποσοστιαία παραδείγματα ανά υλικό, γνωρίζουμε τι γίνεται…. Πρέπει τώρα να δώσουμε λύσεις. Να προχωρήσει άμεσα η Πολιτεία σε αναθεώρηση των τιμών των υλικών με βάση το οποίο υπολογίζει τον προϋπολογισμό στα έργα. Στο τέλος της ημέρας πληρώνονται οι εταιρείες που κάνουν τα έργα. Όχι μόνο για τα νέα έργα… Αν δεν γίνει αυτό και για τα υφιστάμενα έργα, αυτά που τρέχουν ή έχουν ανατεθεί, φοβάμαι πως θα οδηγηθούν εταιρείες να κλείσουν στο τέλος, λόγω υπέρογκου κόστους που δεν αποζημιώνεται και εν τέλει τα έργα δεν θα γίνουν….»

«Όσοι μοχθούν και εργάζονται πρέπει να αμείβονται δίκαια για τον κόπο τους»

Θέτοντας το θέμα των αμοιβών των μηχανικών, ο Γιώργος Στασινός είπε ότι «πιστεύουμε ότι ο δρόμος της ανάπτυξης και των επενδύσεων είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον για όσους πραγματικά παράγουν σε αυτή τη χώρα». Τόνισε ότι «το ΤΕΕ στηρίζει και προσπαθεί για όλους όσοι μοχθούν και εργάζονται – και οι οποίοι πρέπει να αμείβονται δίκαια για τον κόπο τους, τη γνώση τους και την προσφορά τους. Στηρίζει και προσπαθεί για όσους επιχειρούν και ρισκάρουν αφενός για να κερδίσουν και αφετέρου για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μια καλύτερη, πιο ευημερούσα οικονομία και κοινωνία», υπογραμμίζοντας:

«Προχωρούμε όλοι μαζί, οι άνθρωποι της πράξης, που θέλουμε από την Πολιτεία να κάνει τη ζωή μας λίγο πιο εύκολη. Το επάγγελμά μας λίγο πιο ουσιαστικό, την επιστήμη μας λίγο πιο συνδεδεμένη με την κοινωνία».

«O στόχος πρέπει να είναι ένας και κοινός, για να περάσει η ανάπτυξη που όλοι προβλέπουν σε ολόκληρη την οικονομία: να ξοδέψουμε όλα τα χρήματα που αναλογούν στη χώρα από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, εγκαίρως και εμπροσθοβαρώς. Εγκαίρως, με σχέδιο και αποτελεσματικότητα. Γιατί μόνο έτσι το μέρισμα ανάπτυξης θα φτάσει σε ολόκληρη την κοινωνία, όπως πρέπει. Μόνο έτσι θα γίνουν συμμέτοχοι της κοσμογονίας επενδύσεων και ανάπτυξης που προβλέπεται όλοι οι πολίτες και οι κάτοικοι της χώρας».

«Η χώρα θα πρέπει να ξαναχτιστεί σχεδόν από την αρχή»

Για το μέλλον, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι «η απάντηση βρίσκεται στην επιστημονική γνώση για τις γηρασμένες υποδομές και τα παλαιά κτίρια». Επεσήμανε ότι: «ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα προχωρά και θα εξελίσσεται. Χωρίς βέβαια να μπορούμε να προβλέψουμε ακόμη με ακρίβεια το σημείο που θα βρίσκεται σε μια δεκαετία. Αλλά κυρίως είναι μπροστά μας οι προκλήσεις της ανθεκτικότητας… Ιδίως στο σύνολο των κατασκευών στη χώρα, με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών». Και τόνισε:

«Αφού ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος επενδύσεων, η χώρα θα πρέπει να ξαναχτιστεί σχεδόν από την αρχή. Γνωρίζετε ότι έχουμε κτίρια και υποδομές ήδη πολύ παλαιά. Πρέπει να μετρήσουμε και να αξιολογήσουμε τι μπορεί να ανακαινιστεί. Τι να επισκευαστεί. Τι πρέπει να ξαναγίνει από την αρχή. Πρέπει να ξαναφτιάξουμε όλες τις υποδομές τις χώρας. Όσες έχουν ξεπεράσει ένα βάθος χρόνου από την κατασκευή τους. Αυτό είναι ένα τιτάνιο έργο, που δεν έχει ξαναγίνει συστηματικά στη χώρα. Τώρα είναι η ώρα να σχεδιάσουμε και να μελετήσουμε πώς θα γίνει αυτό. Για να προετοιμαστούμε για το επόμενο κύμα επενδύσεων, που πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι αυτό: να ξαναχτίσουμε τη χώρα. Και μαζί να τη βελτιώσουμε, να την πρασινίσουμε, να την κάνουμε πιο ανθεκτική».

Να χαραχθεί από τώρα Εθνική Στρατηγική για το μέλλον των Υποδομών

«Χρειαζόμαστε μια μέσο- ή μάκρο – πρόθεσμη ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ή αν προτιμάτε ένα ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΌΤΗΤΑΣ. Δεν έχει σημασία πώς θα το ονομάσουμε», είπε ο Γιώργος Στασινός και περιγράφοντας «το επόμενο μεγάλο αφήγημα» για την επόμενη δεκαετία, με σημείο αναφοράς «το Ελληνικό Κύμα Ανακαίνισης», που ήδη έχει προτείνει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ.

Ζήτησε συγκεκριμένα «να οργανώσουμε ένα πραγματικό Νέο Εθνικό Σχέδιο Ανοικοδόμησης. Και επειδή οι περισσότεροι ξεχνάμε ότι ο Μηχανισμός και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι και Ανθεκτικότητας, ας μιλήσουμε εμείς πρώτοι για ένα Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας, στα κτίρια και τις υποδομές».

Πηγή: b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.