Νέα | Ηράκλειο

Σεισμός: Η αίτηση στο arogi.gov.gr για τις μεγάλες καταστροφές

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Στις δύσκολες ημέρες που βιώνει το τελευταίο διάστημα η Κρήτη και δη η ενδοχώρα του Ηρακλείου, λόγω του φονικού σεισμού των 6 Ρίχτερ και των αλλεπάλληλων μετασεισμών, η ENERGYCERT βρίσκεται εκεί. Δίπλα στους δεκάδες ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους και έρχονται αντιμέτωποι με τις αμέτρητες καταστροφές στην περιοχή τους. Η ομάδα της ENERGYCERT βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές πραγματοποιώντας αυτοψίες στα κτίρια που υπέστησαν ζημιές.

Η πλατφόρμα arogi.gov.gr άνοιξε πριν από λίγες ημέρες και όλοι οι πληγέντες καλούνται να κάνουν την αίτησή τους προκειμένου να λάβουν την οικονομική ενίσχυση που αντιστοιχεί στις καταστροφές που έχει υποστεί το κτίσμα τους.

Γι’ αυτό το λόγο, η ENERGYCERT γνωστοποιεί πως αναλαμβάνει τις σχετικές μελέτες, τις αιτήσεις και τις εργασίες αποκατάστασης για όλα τα κτίσματα που “χτυπήθηκαν” από τον ισχυρό σεισμό.

Στεγαστική συνδρομή

Η στεγαστική συνδρομή αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παροχές για τις οποίες μπορούν να αιτηθούν οι πληγέντες. Συγκεκριμένα, για την παροχή στεγαστικής συνδρομής, προβλέπεται 80% επιδότηση από το κράτος. Το υπόλοιπο 20% αφορά δάνειο το οποίο θα είναι άτοκο. Η εγγύηση του δανείου θα είναι από το Ελληνικό Δημόσιο.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η ενίσχυση για τη στεγαστική συνδρομή μπορεί να φτάσει μέχρι και 14.000 ευρώ. Πρόκειται για την ανώτατη προκαταβολή που μπορεί να λάβει κάποιος άμεσα. Το ποσό που θα λάβει, εξαρτάται από τις ζημιές που έχει υποστεί το ακίνητο. Αφορά σε όλα τα ακίνητα, κατοικίες, επιχειρήσεις, γεωργικές αποθήκες κ.α.

 

Αιτήσεις

Μέσα από την πλατφόρμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αιτηθούν για:

 • Στεγαστική συνδρομή, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω 
 • Αποζημίωση οικοσκευής
 • Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ


Σύμφωνα με το neakriti.gr, εάν ένα ακίνητο δεν έχει συμπεριληφθεί στην πλατφόρμα, το σύστημα δίνει τη δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να το συμπεριλάβει, ώστε ο ιδιοκτήτης του να απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ.

Κατά την υποβολή της αίτησης:


Εμφανίζονται όλα τα ακίνητα των ιδιοκτητών τα οποία, σύμφωνα με τη δήλωση Ε9, βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές. Κατά τη διαδικασία, οι ιδιοκτήτες δηλώνουν το ακίνητο, την έκταση των ζημιών και τη χρήση του. Αν δηλαδή πρόκειται για ιδιόχρηση ή μίσθωση.


Η στήριξη που θα λάβουν οι σεισμόπληκτοι


Η εν λόγω στήριξη περιλαμβάνει:

 • την πρώτη οικονομική στεγαστική αρωγή έναντι των τελικών αποζημιώσεων
 • την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ
 • την επιδότηση οικοσκευής


Αναλυτικά τα ποσά της ενίσχυσης


Η ενίσχυση για την στεγαστική αρωγή μπορεί να ανέλθει μέχρι 14.000 ευρώ. Πρόκειται για την ανώτατη προκαταβολή που μπορεί να λάβει κάποιος άμεσα. Εξαρτάται από τις ζημιές που έχει υποστεί το ακίνητό του και αφορά σε όλα τα ακίνητα, κατοικίες, επιχειρήσεις, γεωργικές αποθήκες κ.α.

Επίσης 8.000 ευρώ (μεσαία κλίμακα ενίσχυσης), μπορούν να λάβουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, τα οποία έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες και είναι προσωρινά μη κατοικήσιμα.

Τέλος, 3.000 ευρώ μπορούν να λάβουν άμεσα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υποστεί ελαφριές βλάβες και τα ακίνητα κρίθηκαν ακατάλληλα για μικρό χρονικό διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συνολικό ποσό των ενισχύσεων μπορεί να ανέλθει μέχρι 120.000 ευρώ, εκ των οποίων το 80% είναι κρατική επιδότηση και το υπόλοιπο έιναι άτοκο δάνειο που βαραίνει τον ιδιοκτήτη.


Προσοχή:


Από τα 14.000 ευρώ που θα αιτηθεί ο ενδιαφερόμενος, πρέπει σε εύλογο χρονικό διάστημα να υποβληθεί σχετικός φάκελος με τα παραστατικά και δικαιολογητικά. Αυτά θα πιστοποιούν το εύρος της φθοράς και θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα με την έκθεση της επόμενης τριμελούς επιτροπής του δευτεροβάθμιου ελέγχου. Θα πιστοποιήσει σε ποια κατηγορία ζημιών ανήκει το ακίνητο.

Έτσι, αν κάποιος αιτηθεί 14.000 ευρώ, στο πλαίσιο της στεγαστικής αρωγής και η ζημιές που πιστοποιηθούν από το δευτεροβάθμιο όργανο είναι λιγότερες, ο δικαιούχος θα πρέπει να επιστρέψει τη διαφορά.

Ο φάκελος που θα υποβάλει ο δικαιούχος θα πρέπει να περιέχει και τον προϋπολογισμό των εργασιών που έχει, άδειες οικοδομής ή επισκευών που απαιτούνται και ο,τι άλλο ζητηθεί. Έτσι, θα εξασφαλίσει πλήρως την προκαταβολή των 14.000 ευρώ. Παράλληλα, θα μπορέσει να εκταμιεύσει την στεγαστική αρωγή ύψους έως 120.000 ευρώ.

Η στεγαστική αρωγή των 14.000 ευρώ πιστώνεται έναντι προκαταβολής. Έτσι θα μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να αποκαταστήσουν άμεσα φθορές και ζημιές στην οικία τους. Δικαιούχοι είναι όλοι οι ιδιοκτήτες όλων των κατηγοριών ακινήτων που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.

Βήμα – βήμα η διαδικασία:

Η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται με τους κωδικούς TAXIS. Έτσι θα γίνεται η ταυτοποίηση του προσώπου που διεκδικεί την προκαταβολή. Ταυτόχρονα θα γίνεται και ο έλεγχος με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η εφορία. Δηλαδή αν πρόκειται για ιδιοκατοίκηση, ενοικίαση, ποια είναι τα στοιχεία του ακινήτου κλπ.

Σε δεύτερο στάδιο ο σεισμόπληκτος θα δηλώνει αν το ακίνητο έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Εάν έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και αν είναι κατοικήσιμο ή όχι. Θα υπάρχουν ξεχωριστά πεδία στην ηλεκτρονική αίτηση. Άλλο για τους ιδιοκτήτες (οι οποίοι δικαιούνται και στεγαστική συνδρομή και αποζημίωση για την οικοσκευή). Άλλο για τους ενοικιαστές (αποζημίωση μόνο για την οικοσκευή) κι άλλο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Ακολούθως ο σεισμόπληκτος θα επιλέγει υποβολή. Αν τα στοιχεία του ακινήτου διασταυρώνονται με τα στοιχεία που είναι δηλωμένα στο Ε9, η αίτηση θα γίνεται δεκτή. Οι προκαταβολές θα εκταμιεύονται σταδιακά ανάλογα με το πότε υποβλήθηκε η αίτηση.

Συγκεκριμένα τα βήματα σύμφωνα με την ΑΑΔΕ:

1. Στην εισαγωγική σελίδα, επιλέγετε αν θέλετε να κάνετε αίτηση ως ιδιοκτήτης ακινήτου ή επιχείρηση. Καθώς και να κάνετε αποδοχή της αίτησης που έχει υποβληθεί για εσάς σε περίπτωση που είστε ενοικιαστής.

2. Εμφανίζονται 5 Επιλογές: Επιλέγοντας την πρώτη, «Στεγαστική συνδρομή», βρίσκετε προσυμπληρωμένα τα στοιχεία των ακινήτων (ΑΤΑΚ, Διεύθυνση, Κατηγορία, Εμπράγματο δικαίωμα, Ποσοστό συνιδιοκτησίας) και καλείστε να συμπληρώσετε την έκταση της βλάβης και το είδος της χρήσης (πχ. ιδιοκτησία, μίσθωση). Με βάση όλα αυτά, η πλατφόρμα υπολογίζει αυτόματα το ποσό της ενίσχυσης που δικαιούστε. Επιπλέον, ανάλογα με την έκταση της βλάβης που δηλώνετε, προκύπτει αυτόματα και η τυχόν απαλλαγή για τα ακίνητα αυτά από τον ΕΝΦΙΑ.

3. Στη δεύτερη επιλογή, «Απαλλαγές ΕΝΦΙΑ», συμπληρώνετε την έκταση της βλάβης για τα λοιπά ακίνητα που δεν εμφανίστηκαν στην επιλογή «Στεγαστική Συνδρομή». Η πλατφόρμα σας ενημερώνει αυτόματα αν δικαιούστε ή όχι απαλλαγή και για αυτά.

4. Στην τρίτη επιλογή, “Αποζημίωση οικοσκευής”, βλέπετε προσυμπληρωμένα τα ποσά που δικαιούστε, για ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιείτε, με βάση την έκταση της βλάβης που δηλώσατε στην επιλογή «Στεγαστική Συνδρομή».

5. Για τα ακίνητα που εκμισθώνετε, επιλέγετε τη δήλωση μίσθωσης που έχετε υποβάλει γι’ αυτά στο taxisnet της ΑΑΔΕ. Την επόμενη ημέρα, ο μισθωτής ενημερώνεται μέσω σχετικού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι υπάρχει γι’ αυτόν αίτηση – δήλωση αποζημίωσης οικοσκευής στην πλατφόρμα Αρωγή της ΑΑΔΕ, εισέρχεται στην πλατφόρμα, αποδέχεται την αίτηση και καθίσταται οριστικά δικαιούχος.

6. Στην τέταρτη Επιλογή, «Ενίσχυση Επιχείρησης», επιλέγετε το είδος της επιχείρησης. Ανάλογα εμφανίζεται ο κατάλογος για τη δήλωση της έκτασης των ζημιών.

7. Στην τελευταία επιλογή, “Υποβολή Αίτησης” βλέπετε την εικόνα των αιτημάτων σας, το συνολικό ποσό πρώτης αρωγής που δικαιούστε, καθώς και τα αντίστοιχα ποσά των τυχόν μισθωτών σας.

Υποβάλλοντας την αίτηση, παράγεται ψηφιακό αρχείο με QR code, το οποίο επιτρέπει την επιβεβαίωση της εγκυρότητας της αίτησης.

Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση οικοσκευής για τους ενοικιαστές, η καταβολή της ενίσχυσης γίνεται σε δύο βήματα:

 • Ο ιδιοκτήτης δηλώνει ότι το ακίνητο είναι μισθωμένο, παραπέμποντας στη σχετική δήλωση μίσθωσης. Με βάση αυτό, προκύπτει ο πρώτος από τους μισθωτές (σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι του ενός), ο οποίος θα λάβει το συνολικό ποσό αποζημίωσης για την αποκατάσταση της οικοσκευής.
 • Την επόμενη ημέρα, ο μισθωτής ενημερώνεται, μέσω σχετικού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι υπάρχει για αυτόν αίτηση – δήλωση αποζημίωσης οικοσκευής στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, εισέρχεται στην πλατφόρμα, αποδέχεται την αίτηση και καθίσταται οριστικά δικαιούχος.

Σε πρώτη φάση, η πλατφόρμα arogi.gov.gr δέχεται αιτήσεις για περιοχές των Δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών – Αστερουσιών της Π.Ε Ηρακλείου που έχουν πληγεί καθοριστικά από τον σεισμό,. Περιοχές που καθορίζονται στις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.

Σε δεύτερη φάση η πλατφόρμα θα επεκταθεί, κατά τις επόμενες εβδομάδες, και για τους πληγέντες στις λοιπές περιοχές που έχουν χτυπηθεί από τον σεισμό. Παράλληλα με την πρόοδο των αυτοψιών των αρμόδιων υπηρεσιών στις περιοχές.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 5η Νοεμβρίου 2021. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πιστωθούν τα χρήματα στους δικαιούχους.

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

 1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
 2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
 3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
 4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
 5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.