Πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Tags:

εξοικονομώ αυτονομώ

Το Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία», όπως αναδημοσιεύει το b2green.gr.

Το πρόγραμμα αυτό θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 450.000.000 ευρώ και θα «τρέξει» με διακριτές διαδικασίες για τις πολύ μικρές, τις μικρομεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Επίσης επισημαίνεται ότι το «Εξοικονομώ» θα καλύπτει ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών και συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών. Επίσης προβλέπεται η εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων και ηλεκτρονικά οχήματα οχήματα διανομής.

Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να διασφαλίζουν τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 30% σε σύγκριση με την υφιστάμενη κατάσταση τους.

Όσα δήλωσε η κ. Σδούκου

Στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις του εθνικού σχεδίου «Ελλάδα 2.0» αναφέρθηκε πρόσφατα και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Όπως είπε για το πρόγραμμα αυτό, θα κατευθυνθούν 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και πρόσθεσε ότι:

«Φυσικά επιλέξιμες είναι και όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες. Με την εν λόγω δράση αναμένεται να αναβαθμισθούν ενεργειακά περισσότερες από 9.000 επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 30%».

Εξήγησε ότι η δράση αυτή θα περιλαμβάνει δύο υποπρογράμματα:

Το πρώτο θα αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας για μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα και το δεύτερο θα αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.