Νέα | εξοικονομώ

«Εξοικονομώ» 2021: Άμεσα η προδημοσίευση του Οδηγού

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Υπόθεση ημερών θεωρείται η προδημοσίευση του Οδηγού για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Στόχος της προδημοσίευσης είναι να δοθεί από το ΥΠΕΝ η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους και τους μηχανικούς να προετοιμαστούν άμεσα για την υποβολή αίτησης για ένταξη στο πρόγραμμα.

Η προδημοσίευση του Οδηγού θα περιλαμβάνει τα βασικά χαρακτηριστικά του «Εξοικονομώ» 2021, τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία υποβολής.

Ανοικτή για ένα μήνα η πλατφόρμα

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει για την υποβολή αιτήσεων τον Οκτώβριο. Αυτό θα γίνει ταυτόχρονα για όλη την Επικράτεια. Όπως είχε αναφέρει και ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή για ένα μήνα από τη στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία.

Κατά την υλοποίηση του προγράμματος, σημαντικός θα είναι ο ρόλος του ΤΕΕ. Με πρόσφατη τροπολογία του ΥΠΕΝ, άνοιξε ο δρόμος ώστε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας να αναλάβει τη λειτουργία της συγκεκριμένης πλατφόρμας και όλα τα στάδια αξιολόγησης για την υπαγωγή και αποπληρωμή των παρεμβάσεων. Αυτό που εκκρεμεί είναι η έκδοση της Κοινής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Μέσω της εν λόγω ΚΥΑ θα «ενεργοποιηθούν» οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες του ΤΕΕ.

Στόχος του νέου «Εξοικονομώ» είναι η ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών συνολικής επιφάνειας 5.150.000 τ.μ. Αυτό είχε αναφερθεί στη σχετική παρουσίαση του προγράμματος από το ΥΠΕΝ.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 632 εκατ. ευρώ, κινητοποιώντας με τη μόχλευση συνολικά κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ.

Ανώτατος προϋπολογισμός 28.000 ευρώ

Ο ανώτατος προϋπολογισμός παρεμβάσεων θα υπολογίζεται με βάση συγκεκριμένους συντελεστές επί της επιφάνειας των κύριων χώρων τ.μ. του Ε9. Το ποσό επιχορήγησης δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 28.000 ευρώ.

Στις επιλέξιμες δαπάνες θα περιλαμβάνονται όλες οι παρεμβάσεις που προβλέπονταν στα προηγούμενα προγράμματα για ενεργειακή «θωράκιση» των κατοικιών (π.χ. θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων). Ωστόσο, εξαιρούνται οι παρεμβάσεις ενεργειακής αυτονόμησης (φωτοβολταϊκά, μπαταρίες) που είχαν ενταχθεί στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».  

Πέρα από τα ευάλωτα νοικοκυριά, προτεραιότητα ένταξης θα δοθεί επίσης σε οικογένειες με ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους, καθώς και σε κτίρια που κατατάσσονται σε χαμηλότερη ενεργειακή κλάση που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλότερες ανάγκες θέρμανσης και παλαιότερες κατασκευές.

Πηγή: insider.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.