Νέα | ενεργειακή αναβάθμιση

Κ. Σκρέκας: Τα 3 νέα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης προχώρησε ο Κώστας Σκρέκας, αναφερόμενος τόσο στα τρία προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων που έρχονται, όσο και στις τιμές αερίου και στα τιμολόγια ρεύματος.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μίλησε, λοιπόν, στην εφημερίδα Real News για μία σειρά από φλέγοντα θέματα.

Θα έρθει και νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ»; Θα αφορά μόνο τις επιχειρήσεις;

«Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας αποτελεί βασική προτεραιότητα στο πλαίσιο επίτευξης των κλιματικών μας στόχων για το 2030. Άλλωστε, τα κτίρια μαζί με την ηλεκτροπαραγωγή και τις μεταφορές αποτελούν τις βασικές αιτίες ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Την επόμενη πενταετία θα κινητοποιήσουμε περισσότερα από 3 δισ. ευρώ για την υλοποίηση ενός μεγάλου κύματος αναβάθμισης. Δεδομένου ότι στόχος μας είναι να αναβαθμιστούν ενεργειακά 600.000 κτίρια έως το 2030. Για τον σκοπό αυτόν, προωθούμε προγράμματα που αφορούν σε τρεις διακριτές κατηγορίες: νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια. Τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει το «Νέο Εξοικονομώ» συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση έως και 50.000 κατοικιών.

Στο νέο πρόγραμμα ο αριθμός των κτιρίων θα είναι αισθητά αυξημένος. Τα πέντε προηγούμενα «Εξοικονομώ» είχαν ωφελήσει περί τα 140.000 νοικοκυριά. Έχουμε εισάγει αρκετά νέα στοιχεία προκειμένου να κάνουμε το πρόγραμμα πιο αποδοτικό και πιο δίκαιο. Ενώ για πρώτη φορά δημιουργούμε ξεχωριστό προϋπολογισμό ύψους 100 εκατ. ευρώ για ευάλωτα νοικοκυριά. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί και για ευπαθείς ομάδες, όπως για πολύτεκνους, ΑμεΑ και μονογονεϊκές οικογένειες.

Βασικός μας στόχος είναι η επίτευξη μεγαλύτερης εξοικονόμησης. Για τον λόγο αυτόν έχουμε θεσπίσει ως σημαντικότερο κριτήριο, σε ποσοστό 50%, την ενέργεια που εξοικονομείται σε σχέση με το προτεινόμενο κόστος παρεμβάσεων. Σχετικά με τις επιχειρήσεις, πάλι μέσω του Ταμείου Ανακαμψης, προβλέπονται δύο προγράμματα συνολικού ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτά τα προγράμματα, μαζί με τη μόχλευση, θα κινητοποιήσουν κεφάλαια έως και 1 δισ. ευρώ.

Τέλος, δρομολογούμε και ένα τρίτο πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια και για έργα οδοφωτισμού. Θα έχει προϋπολογισμό ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε συνδυασμό με το πρόγραμμα «Ηλέκτρα», το οποίο επίσης αφορά στο κτιριακό απόθεμα της δημόσιας διοίκησης, θα φτάσει τα 700 εκατομμύρια ευρώ».

Για την τιμή του φυσικού αερίου που έχει αυξηθεί λόγω της διεθνούς κατάστασης υπάρχει κάποιο σχέδιο για μείωση;

«Πράγματι βρισκόμαστε εν μέσω ισχυρής πίεσης των τιμών του φυσικού αερίου. Είμαστε αντιμέτωποι με μια διεθνή ενεργειακή κρίση που προκαλεί αστάθεια και νευρικότητα στην αγορά. Η αυξημένη ζήτηση και τα χαμηλά αποθέματα, έχουν οδηγήσει στον τριπλασιασμό από την αρχή του έτους των τιμών του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στον Σεπτέμβριο η διεθνής τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά 69% συγκριτικά με τον περασμένο χρόνο. Ενώ του φυσικού αερίου κατά 83%.

Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η προστασία των πολιτών αφορά και στην προστασία από τις όποιες διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας. Είναι μία απόρροια της εξαιρετικά σύνθετης, αλλά απολύτως αναγκαίας, διαδικασίας πράσινης μετάβασης.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της προστασίας των συμπολιτών μας, εκτός από τη στήριξη που προφέρουμε σε όλους με την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, έχουμε ανακοινώσει και την αύξηση κατά 20% του επιδόματος θέρμανσης. Έτσι θα περιοριστούν οι επιπτώσεις των ανατιμήσεων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πορεία της διεθνούς αγοράς ενέργειας ώστε, εάν κριθεί αναγκαίο, να προχωρήσουμε σε περαιτέρω παρεμβάσεις για τη στήριξη των πολιτών».

Τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών που ανακοινώσατε για το ηλεκτρικό ρεύμα αρκούν;

«Καταρχήν βρισκόμαστε μπροστά σε μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Αυτή η κρίση επηρεάζει σημαντικά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Είμαστε η πρώτη χώρα που αντέδρασε άμεσα για την αντιστάθμιση αυτών των επιπτώσεων και την έμπρακτη στήριξη όλων των καταναλωτών χαμηλής τάσης.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού, προχωρήσαμε στη σύσταση Ειδικού Ταμείου για την Ενεργειακή μετάβαση για τη στήριξη όλων των νοικοκυριών, όχι μόνο των ευάλωτων αλλά και της μεσαίας τάξης. Επιδοτούμε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος με 9 ευρώ για κατανάλωση έως 300 kWh/μήνα. Και αυτό ανεξαρτήτως παρόχου. Καλύπτουμε ουσιαστικά το 72% του συνόλου των νοικοκυριών της χώρας, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες που είναι συνδεδεμένοι στη χαμηλή τάση.

Σε συνδυασμό με την επιπλέον έκπτωση από τη ΔΕΗ για κατανάλωση από 300 kWh/μήνα έως 600 kWh/μήνα, περιορίζουμε στο ελάχιστο δυνατόν και συγκεκριμένα σε 1 έως 2 ευρώ τον μήνα το κόστος της αύξησης για ένα μέσο νοικοκυριό.

Αυτό το πακέτο μέτρων θα εφαρμοστεί αναδρομικά από τον Σεπτέμβριο και έως το τέλος του Δεκεμβρίου. Έτσι όλοι οι καταναλωτές θα μπορούν να βλέπουν από τον επόμενο μήνα, σε διακριτή γραμμή στον λογαριασμό ρεύματος, το πραγματικό όφελος από τις παρεμβάσεις μας.

Παρακολουθούμε πολύ στενά τη δυναμική αυτού του “ράλι” τιμών στην ενέργεια. Και όταν και εφόσον χρειαστεί, μετά τον Δεκέμβριο, θα κλιμακώσουμε τις ενέργειές μας. Στόχος να προστατεύσουμε την κοινωνία και είμαστε έτοιμοι φυσικά να πράξουμε το οτιδήποτε. Σε αντίθεση με την αντιπολίτευση, η οποία δεν κατέθεσε καμία ουσιαστική πρόταση. Απέδειξε για πολλοστή φορά ότι είναι εκτός πραγματικότητας. Εμείς λάβαμε άμεσα μέτρα στήριξης όλων των πολιτών».  

Πηγή: Real News

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.