Νέα | εξοικονομώ

Τα προβλήματα στο «Νέο Εξοικονομώ» και η παρέμβαση στην Κομισιόν

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Τα προβλήματα που υπάρχουν στο «Νέο Εξοικονομώ» αναδεικνύουν τρεις ευρωπαϊκοί όμιλοι του κλάδου που ετοιμάζουν σχετική παρέμβαση στην Κομισιόν.

Σύμφωνα με το insider.gr, παρά τις βελτιώσεις που περιέχει σε πολλά σημεία το «Νέο Εξοικονομώ»,  παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι ο Οδηγός του προγράμματος «περιέχει προβλέψεις που αποκλείουν αναίτια συγκεκριμένους κλάδους και επιχειρήσεις ενώ στερεί από τους καταναλωτές την δυνατότητα, να επιλέξουν πιο οικονομικές λύσεις οι οποίες θεωρούνται ενεργειακά αποδοτικότερες».

Ο Οδηγός έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η πρόβλεψη για τα επιλέξιμα κουφώματα «δείχνει» αποκλειστικά τα κουφώματα αλουμινίου. Αποκλείει έτσι τα ξύλινα και τα PVC. 

Όπως εξηγούν, «ο οδηγός αναφέρει ότι επιλέξιμα είναι τα κουφώματα των οποίων οι εμφανείς πλευρές των διατομών να ταξινομούνται έως και την κλάση ακαυστότητας C S3 d0 σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 13501-1. Με τον τρόπο αυτό, όμως, στο πρόγραμμα εντάσσονται αποκλειστικά και μόνο συγκεκριμένα κουφώματα αλουμινίου. Σε αυτά τα κουφώματα, οι εμφανείς πλευρές ταξινομούνται έως και την κλάση ακαυστότητας C. Συνέπεια αυτού να αποκλείονται αυτόματα τα κουφώματα από pvc και τα ξύλινα κουφώματα. Τα συγκεκριμένα αν και ταξινομούνται σε ανώτερη ενεργειακή κλάση, δεν έχουν εμφανείς πλευρές που ταξινομούνται σε αυτή την κλάση ακαυστότητας».

Η αγορά αναφέρει στη συνέχεια:

Επιπλέον, όπως υποστηρίζουν, η επίμαχη πρόταση του νέου Οδηγού (η οποία δεν υπήρχε σε προηγούμενα προγράμματα όπου συμμετείχαν κανονικά τα ξύλινα κουφώματα και τα PVC), δεν προσφέρει καμία ουσιαστική προστασία στη φωτιά. Και αυτό γιατί τα επιλέξιμα κουφώματα στην «εμφανή πλευρά τους» αλλά και στο εσωτερικό τους (τσιμούχες, θερμοδιακοπές κ.λπ.) περιλαμβάνουν υλικά κλάσης Ε όπως π.χ. πολυαμίδια, ειδικά τεμάχια πολυαιθυλενίου, αφρό πολυουρεθάνης κ.λπ.

«Συνεπώς η συγκεκριμένη πρόβλεψη είναι άτοπη, τεχνικά μη άρτια και άσχετη με ζητήματα ενεργειακής αναβάθμισης. Διότι η ακαυστότητα των εμφανών πλευρών ενός κουφώματος δεν έχει καμία σχέση. Δεν αυξάνει ούτε την ακαυστότητά του, ούτε την ενεργειακή αποδοτικότητά του. Αντίθετα, αποκλείονται προϊόντα υψηλής ενεργειακής κλάσης τα οποία κυκλοφορούν νόμιμα στην αγορά.

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν πολύ μεγαλύτερη εμπειρία σε αντίστοιχα προγράμματα εξοικονόμησης, όχι μόνο δεν αποκλείεται η χρήση κουφωμάτων pvc ή ξύλου, αλλά την ενθαρρύνουν ως υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Αν τελικά αποκλειστούν από το ελληνικό πρόγραμμα, με μία διάταξη η οποία επιτρέπει μόνο τα κουφώματα αλουμινίου, αυτό θα συνιστά κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών αρχών της ίσης μεταχείρισης, της διαφάνειας και της ανάπτυξης του ελεύθερου ανταγωνισμού που επιβάλλονται από το πρωτογενές Ενωσιακό Δίκαιο.

Με τον τρόπο αυτό ζημιώνεται οικονομικά τόσο ο τελικός καταναλωτής όσο και το ελληνικό Δημόσιο και η Ε.Ε. Διότι σε πολλές περιπτώσεις τα κουφώματα που με την πρόβλεψη αυτή αποκλείονται, αν και βρίσκονται στην ίδια ή και ανώτερη ενεργειακή κλάση με τα επιλέξιμα, είναι πολύ οικονομικότερα από τα επιλέξιμα. Ενώ θέτει σε άμεσο κίνδυνο την χρηματοδότηση του προγράμματος από την Ε.Ε.», σημειώνει παράγοντας της αγοράς μιλώντας στο Insider.gr.

Μάλιστα, ήδη τρεις γνωστοί ευρωπαϊκοί όμιλοι του κλάδου ετοιμάζουν παρέμβαση στην Κομισιόν.

Η εξόφληση του «Νέου Εξοικονομώ»

Η αγορά, όμως, εκφράζει επιφυλάξεις και για τον τρόπο εξόφλησης. Όπως αναφέρεται στον οδηγό «οι δαπάνες των παρεμβάσεων, θα εξοφλούνται από τον Ωφελούμενο. Όμως με τον τρόπο αυτό, όπως σημειώνει άλλη πηγή, «δημιουργείται πρόβλημα με την εξόφληση των συνεργείων. Καθώς τα χρήματα κατατίθενται στον ωφελούμενο και όχι στον ανάδοχο εργολάβο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών. Αυτό θα επιφέρει τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις. Θα τις θέσει σε ομηρία με επαπειλούμενες χρονοβόρες καθυστερήσεις, ενώ η εργασία έχει περατωθεί με επιτυχία».

Τα λοιπά προβλήματα

Ένα ακόμη θέμα που επισημαίνουν επαγγελματίες του κλάδου είναι ότι το τελευταίο διάστημα τα δεδομένα της αγοράς έχουν αλλάξει (ανατιμήσεις). Κάτι τέτοιο ίσως θα πρέπει να ωθήσει τους υπεύθυνους του προγράμματος να λάβουν υπ’ όψιν τις αυξήσεις στις τιμές των υλικών που φθάνουν και το 30% στα ανώτατα όρια επιλέξιμων δαπανών.

Παράλληλα, εκφράζουν το φόβο ότι «το όριο των 180 ευρώ/μ2 για την ολοκλήρωση εργασιών στην προσπάθεια αναβάθμισης κατά 3 κατηγορίες,  ίσως να αναγκάσει τους μηχανικούς να μειώσουν την ποιότητα υλικών και εργασιών. Καθώς και το μέγεθος των επεμβάσεων που θα επιλέξουν, σε βάρος της εξοικονόμησης ενέργειας. Παράλληλα, θα μειωθεί το πλήθος των επεμβάσεων λόγω μειωμένου ορίου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί την εξέλιξη του επιτυχημένου «Εξοικονομώ-Αυτονομώ». Και μάλιστα σε πολλά σημεία το ΥΠΕΝ έχει εισάγει σημαντικές καινοτομίες προς όφελος των καταναλωτών.

Δύο σημαντικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι ότι καταργείται η ένταξη με σειρά προτεραιότητας που ίσχυε στο προηγούμενο πρόγραμμα, καθώς θεσπίζονται αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων. Δεύτερον, δημιουργείται ξεχωριστός προϋπολογισμός για τα ευάλωτα νοικοκυριά, με εισοδηματικά κριτήρια (κάτω από 5.000 ευρώ ατομικό εισόδημα και κάτω από 10.000 οικογενειακό).

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.