Νέα | εξοικονομώ

«Νέο Εξοικονομώ»: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του προγράμματος

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Με σχετική καθυστέρηση δόθηκε στη δημοσιότητα η προδημοσίευση του οδηγού για το «Νέο Εξοικονομώ». Ένα πρόγραμμα που έχει στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 νοικοκυριών στη χώρα.

Σημαντικό, όμως, είναι να δούμε ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του νέου προγράμματος, η πλατφόρμα του οποίου πρόκειται να ανοίξει εντός του φθινοπώρου για την υποβολή αιτήσεων. Τα δεδομένα είναι πιθανό να αλλάξουν όταν δοθεί στη δημοσιότητα ο επίσημος Οδηγός για το «Νέο Εξοικονομώ».

Δεν μπορούμε, λοιπόν, να παραβλέψουμε το γεγονός ότι το «Νέο Εξοικονομώ» είναι αισθητά διαφοροποιημένο σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας. Διαφορές τις οποίες μπορεί να εντοπίσει με ευκολία η έμπειρη ομάδα της Energycert.

Τα πλεονεκτήματα του «Νέου Εξοικονομώ»

Το «Νέο Εξοικονομώ» είναι ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Είναι σημαντικό πως δίνει επιδότηση για μία σειρά από εργασίες οι οποίες συντελούν στην εξοικονόμηση ενέργειας για ένα νοικοκυριό. Μέσα από αυτή τη διαδικασία και χάρη στο «Νέο Εξοικονομώ», η αξία του ακινήτου αυξάνεται.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα έκδοσης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου με επιδότηση 80%, ένα από τα δυνατά στοιχεία του «Νέου Εξοικονομώ».

Τέλος, μέσα από το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δίνεται η δυνατότητα δανεισμού. Συγκεκριμένα, για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής στο πλαίσιο του επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων, παρέχεται η δυνατότητα τραπεζικού δανεισμού. Το επιτόκιο της δανειακής σύμβασης είναι επιδοτούμενο σε ποσοστό 100% για όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες, που σημαίνει ότι πρόκειται για άτοκο δάνειο.

Επιλέξιμες κατοικίες και προϋπολογισμός

Τα μειονεκτήματα του «Νέου Εξοικονομώ»

Ένα από τα σημαντικά μειονεκτήματα του νέου προγράμματος που παρατηρήθηκε από την πρώτη στιγμή, είναι το κομμάτι των κουφωμάτων. Στο «Νέο Εξοικονομώ», μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τα κουφώματα αδικημένα, καθώς φέτος παίρνουν πολύ χαμηλή επιδότηση.

Την ίδια ώρα, πρέπει να αναφέρουμε ότι η ένταξη μίας κατοικίας στο πρόγραμμα εξαρτάται από τη βαθμολογία της αίτησης σε σχέση με τις υπόλοιπες αιτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι γνωστή ακόμα η τελική επιλεξιμότητα, αφού αυτή εξαρτάται από τη συνολική βαθμολογία των υποβληθέντων αιτήσεων.

Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό οι ωφελούμενοι να απευθύνονται σε εταιρείες και συμβούλους με μεγάλη εμπειρία στα προγράμματα «Εξοικονομώ». Αυτοί έχουν καλή εικόνα της αγοράς και μπορούν να κάνουν σχετικά ασφαλείς εκτιμήσεις για το πού θα διαμορφωθεί η βαθμολογική βάση του προγράμματος.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των εργασιών είναι μικρότερος από άλλες χρονιές. Σε συνδυασμό με τις τελευταίες αυξήσεις στις τιμές των υλικών, σε αρκετές περιπτώσεις θα απαιτούνται επιπλέον κεφάλαια για την κάλυψη των αναγκών ενός σπιτιού.

Όμως σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές των υλικών, σε αρκετές περιπτώσεις θα απαιτούνται επιπλέον κεφάλαια για την κάλυψη των αναγκών ενός σπιτιού.

Εξοικονομώ 2021

Να σημειωθεί ότι κάποια από τα παραπάνω στοιχεία ενδέχεται να διαφοροποιηθούν όταν εκδοθεί ο επίσημος Οδηγός του προγράμματος «Νέο Εξοικονομώ».

Διαβάστε ΕΔΩ την προδημοσίευση του Οδηγού.

*Της Ελένης Κουτάντου, Διευθύντρια Energycert – Πολιτικός Μηχανικός

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.