Νέα | εξοικονομώ

Τα σενάρια για παράταση στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Ελάχιστες φαίνεται να είναι οι πιθανότητες για νέα παράταση στην Ηεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου η οποία ξεκινά υποχρεωτικά την 1η Ιανουαρίου του 2022, ώστε να συμβαδίζει με την πίστωση χρόνου διάρκειας ενός μήνα που δόθηκε για τις μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες.

Η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας φαίνεται αρνητική σε αυτό το ενδεχόμενο. Δηλαδή στο να δοθεί παράταση για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.

Όπως εξηγούν πηγές που επικαλείται ο eleftherostypos.gr, το σκεπτικό μία τέτοιας απόφασης πηγάζει από το γεγονός ότι αρχικά έχουν δοθεί αρκετές παρατάσεις. Έπειτα, από τα διαθέσιμα δεδομένα αποδεικνύεται ότι αρκετοί πολίτες έχουν εισέλθει στο σύστημα παρότι μέχρι σήμερα δεν είναι υποχρεωτική.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, η πλατφόρμα για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, που διαχειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, από τις αρχές του έτους έως σήμερα έχει δεχτεί 18.000 καταχωρίσεις. Από αυτές οι 13.100 έχουν ολοκληρωθεί. Τους τελευταίους μήνες, αυξήθηκαν σημαντικά οι μεταβιβάσεις ακινήτων και οι γονικές παροχές εν αναμονή των νέων αντικειμενικών από 1ης/1/2022. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι μηχανικοί και οι συμβολαιογράφοι να δεχτούν τεράστιο όγκο δουλειάς. Το ΥΠΕΝ, έπειτα από σχετικά αιτήματα, έδωσε τελικά παράταση για την e- ταυτότητα κτιρίου μέχρι τέλος του έτους. Στόχος οι πράξεις να γίνονται και χωρίς την υποχρέωση έκδοσης της ΗΤΚ, ώστε οι επαγγελματίες να εξυπηρετούν γρηγορότερα περισσότερους πολίτες.

Φθηνές μεταβιβάσεις

Με διάταξη που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, παρέχεται η δυνατότητα σύνταξης συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία, δωρεά ή γονική παροχή και μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών. Δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2022, με βάση τις αντικειμενικές αξίες και τους συντελεστές που ισχύουν κατά την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Έτσι, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές έως τα τέλη Ιανουαρίου 2022 με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες. Υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υποβάλουν τη δήλωση φόρου μεταβίβασης στην εφορία. Το υπουργείο, αν και δέχεται αιτήματα για να δοθεί ένας ακόμη μήνας περιθώριο στους ιδιοκτήτες, υποστηρίζει προς το παρόν πως δεν προτίθεται να δώσει παράταση.

Σε κάθε περίπτωση, πηγές αναφέρουν πως πραγματοποιούνται περισσότερες από 1.200 μεταβιβάσεις ημερησίως. Οι πιο πολλές αγοροπωλησίες πραγματοποιούνται στην πρωτεύουσα.

Διευκόλυνση

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, πάντως, πρόκειται να βάλει συνολικά «τάξη» στο κτιριακό απόθεμα της χώρας. Αφενός γιατί θα υπάρχει η δυνατότητα να διασυνδεθεί με το Κτηματολόγιο και τις e-adeies. Αφετέρου διότι με μόνο 2 έγγραφα θα ενσωματώνονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στοιχεία και σχέδια για κάθε ακίνητο. Στην πραγματική (και όχι στη θεωρητική, με βάση την άδεια οικοδομής που κάποτε κατασκευάστηκε) του κατάσταση, όπως είναι σήμερα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στελέχη της αγοράς το κόστος για την έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου ξεκινά από 300€.

Σκοπός της είναι η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του κτίσματος ή της διηρημένης ιδιοκτησίας και των αδειών τους. Αλλά και η παρακολούθηση και ο έλεγχος των μεταβολών τους. Ωστόσο, σε περίπτωση που διαπιστωθεί δήλωση ψευδών στοιχείων, εκτός των ποινικών κυρώσεων, προβλέπονται και βαριά πρόστιμα. Το ύψος τους κυμαίνεται από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια που δεν έχει αποτυπωθεί στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Μάλιστα, τα όρια των κυρώσεων διπλασιάζονται, εάν υπάρξει υποτροπή των παραβάσεων και εάν αυτές αφορούν σε οικοδομικές εργασίες σε παραδοσιακούς οικισμούς, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προστατευόμενες περιοχές.

Η διαδικασία έκδοσης

Το πρώτο και καθοριστικό βήμα για την καταχώριση ενός ακινήτου -που αποτελεί βάση για όλα τα επόμενα- είναι ο εντοπισμός του οικοπέδου στο χάρτη και η καταχώριση των βασικών του στοιχείων, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ολόκληρο κτήριο ή ένα μόνο διαμέρισμα και ιδιοκτησία. Ακολουθεί η περιγραφή κάθε ξεχωριστής διαδικασίας και στο τέλος μπαίνουν στο πληροφοριακό σύστημα τα σχέδια και τα δικαιολογητικά.

Σε κάθε οικόπεδο αντιστοιχεί μια καταχώριση. Σε περίπτωση όμως σύστασης κάθετου ιδιοκτησίας μπορεί να γίνει ξεχωριστή καταχώριση για κάθε τμήμα του οικοπέδου που αποτελεί κάθετη ιδιοκτησία. Εφόσον έχει συσταθεί οριζόντια ιδιοκτησία επί καθέτου, γίνεται υποχρεωτικά ξεχωριστή καταχώριση οικόπεδου/γηπέδου για κάθε κάθετη ιδιοκτησία.

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου πρέπει να εκδοθεί:

  • Κατά τη μεταβίβαση όλων των ακινήτων.
  • Για να ολοκληρωθεί και να εξαιρεθούν οριστικά από την κατεδάφιση τα αυθαίρετα κατηγορίας 4. Εξαιρούνται όσα βρίσκονται εντός προκηπίου.
  • Για όλα τα νέα κτίρια και διηρημένες ιδιοκτησίες.
  • Κατά την έκδοση οικοδομικής άδειας ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας (π.χ. προσθήκη ορόφου, ριζική ανακαίνιση κ.λπ.).
  • Για τα δημόσια κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία, κ.λπ. εντός 5ετίας.

Πόσο διαρκεί

Μετά τη συμπλήρωση όλων των απαραίτητων εγγράφων και πληροφοριών εκδίδεται Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας. Το Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας φέρει μοναδικό αριθμό και λαμβάνει κλειδί γνησιότητας. Ουσιαστικά το Πιστοποιητικό Πληρότητας αποτελεί το έγγραφο που θα χρησιμοποιείται σε όλες τις δικαιοπραξίες που προβλέπει η σχετική νομοθεσία και αντικαθιστά την απαίτηση για βεβαίωση μηχανικού περί αυθαιρεσιών, ενώ προσαρτά και το ενεργειακό πιστοποιητικό. Η διάρκεια ισχύος του είναι 2 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης, η οποία ταυτίζεται με την ημερομηνία αυτοψίας.

Οταν χρειαστεί νέο Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας η διαδικασία δεν χρειάζεται να γίνει όλη, από την αρχή, απλά ο μηχανικός επιβεβαιώνει αν έχουν γίνει κάποιες αλλαγές στα απαιτούμενα έγγραφα, κάνει την απαιτούμενη ενημέρωση και εκδίδει νέο πιστοποιητικό.

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.