Νέα | βεβαίωση μηχανικού

Η παράταση στη βεβαίωση μηχανικού… επισημοποιείται

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Επίσημη θεωρείται πλέον η παράταση στη βεβαίωση μηχανικού κατά τρεις μήνες, δηλαδή έως τις 31.12.2021.

Την είδηση γνωστοποίησε ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, τόνισε παράλληλα ότι από το νέο έτος όλες οι πράξεις θα γίνονται υποχρεωτικά μέσα από την έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Η παραπάνω ημερομηνία θα είναι αυστηρά καταληκτική και δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση, σύμφωνα με τον κ. Ταγαρά.

Ανακοίνωση του ΥΠΕΝ αναφέρει ότι η παράταση στη βεβαίωση μηχανικού αναμενόταν να κυρωθεί άμεσα με σχετική νομοθετική ρύθμιση. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν έχει γίνει επίσημα μέχρι στιγμής.

Όμως, πηγές του ΥΠΕΝ επιβεβαιώνουν πως η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί ως τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΝ που βρίσκεται ήδη στη Βουλή.

Η τροπολογία για την παράταση στη βεβαίωση μηχανικού έχει τίτλο:

«Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 «σχετικά με την τροποποίηση της οδηγίας 2012/27/ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση». Προσαρμογή στον Κανονισμό 2018/1999/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 σχετικά με τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης και της Δράσης για το Κλίμα και στον κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμό 2019/826/ΕΕ της Επιτροπής, της 4ης Μαρτίου 2019, «για την τροποποίηση των Παραρτημάτων VIII και IX της οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με το περιεχόμενο των περιεκτικών αξιολογήσεων του δυναμικού αποδοτικής θέρμανσης και ψύξης». Και συναφείς ρυθμίσεις για την ενεργειακή απόδοση στον κτιριακό τομέα. Καθώς και την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Σημειώνεται πως τυπικά η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου μπήκε σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου 2021. Ωστόσο, είχε παραταθεί μέχρι σήμερα η δυνατότητα σύνταξης μεταβιβαστικών συμβολαίων με την απλούστερη διαδικασία της βεβαίωσης μηχανικού.

Υπενθυμίζουμε πως με την τυπική επισημοποίηση της παράτασης, ανοίγει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ένα τρίμηνο παράθυρο. Στόχος να κλείσουν εκκρεμότητες της ακίνητης περιουσίας τους με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Και αυτό γιατί:

  • Από την 1η Οκτωβρίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου θα ισχύσουν ταυτόχρονα ο μηδενικός φόρος γονικών παροχών και οι σημερινές αντικειμενικές αξίες.
  • Μέχρι το τέλος του χρόνου δίνεται η δυνατότητα να δηλωθούν αδήλωτα τετραγωνικά στους δήμους με μειωμένα πρόστιμα και αναδρομικά τέλη που θα επιβάλλονται από την 1/1/2020 και όχι σε βάθος 10ετίας. Τετραγωνικά που ενδεχομένως δεν δηλώθηκαν στον πρώτο γύρο τακτοποίησης.
  • Μέχρι το τέλος του έτους δεν θα απαιτείται ούτε η έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου.

Πηγή: b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.