Νέα | Κατασκευή

Η αναπροσαρμογή των συντελεστών για τις τιμές στα οικοδομικά υλικά

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του Υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή για την αναπροσαρμογή των συντελεστών, δεδομένου ότι καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις τιμών στα οικοδομικά υλικά.

Είναι ενδεικτικό ότι τα μεταλλικά υλικά βασικής επεξεργασίας ενισχύθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο συγκριτικά με δώδεκα μήνες πριν, κατά 12,5%.

Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν επιχειρείται ο έλεγχος στην αναπροσαρμογή που αφορά τα οικοδομικά υλικά και απειλούν να θέσουν εκτός προϋπολογισμού μεγάλο αριθμό νέων δημόσιων έργων.

Ειδικότερα, η υπουργική απόφαση προβλέπει αναθεώρηση των συντελεστών. Βάσει αυτών προκύπτουν οι τιμές των δημοσίων έργων και καθορίζονται τα τιμολόγια ανά είδος έργου (π.χ. οδοποιίας, ηλεκτρομηχανολογικό, λιμενικό κτλ.). Η αναθεώρηση των συντελεστών υπήρξε αναγκαία. Όπως αναφέρει η υπουργική απόφαση, διαπιστώθηκε ότι στα εν εξελίξει έργα που υλοποιούν οι υπηρεσίες του υπουργείου, υπάρχει μεγάλη απόκλιση στις τιμές συγκεκριμένων υλικών κατασκευής σε σχέση με τις τιμές του τριμήνου δημοπράτησης.

Πράγματι, βάσει του δείκτη οικοδομικών υλικών της ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφονται διψήφιες αυξήσεις τιμών σε υλικά που καθορίζουν το κόστος των δημόσιων έργων. Για παράδειγμα, τα μεταλλικά υλικά βασικής επεξεργασίας ενισχύθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο, συγκριτικά με δώδεκα μήνες πριν, κατά 12,5%. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 11,1% για τα ηλεκτρολογικά υλικά. Έχει ακόμη υπολογιστεί ότι σε ένα μήνα το κόστος του σιδηροπλισμού σκυροδέματος έχει αυξηθεί κατά 35%.

Ευρύτερα, οι ανατιμήσεις, σύμφωνα με στοιχεία των εργοληπτικών οργανώσεων της χώρας, τους τελευταίους μήνες φτάνουν σε ύλες έως και 75%. Για παράδειγμα, τα μέταλλα (σίδηρος, χαλκός αλουμίνιο), τα πλαστικά (PVC, πολυαιθυλένιο κλπ.), το πετρέλαιο και τα παράγωγά του (κυρίως καύσιμα και ασφαλτικά).

Έρχεται το Παρατηρητήριο

Με τα δεδομένα αυτά, το υπουργείο Υποδομών δρομολογεί τη δημιουργία πληροφοριακού συστήματος προσδιορισμού κόστους των συντελεστών παραγωγής τεχνικών έργων. Θα περιλαμβάνει παρατηρητήριο τιμών, σύστημα αναλύσεων τιμών και προσδιορισμού κόστους και σύστημα ενιαίων τεχνικών προδιαγραφών. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το ηλεκτρονικό σύστημα προσδιορισμού κόστους συντελεστών παραγωγής τεχνικών εργων (ΗΣΠΚΣΠΤΕ), θα βοηθούσε προς την κατεύθυνση της διαχείρισης των ανατιμήσεων των πρώτων υλών. Μέχρι όμως να δημιουργηθεί το Ηλεκτρονικό Σύστημα Προσδιορισμού Κόστους των Συντελεστών Παραγωγής Έργων, μέσω της υπουργικής απόφασης επιχειρείται να αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις.

Στο πρόβλημα της «ακρίβειας» στα δημόσια έργα είχε αναφερθεί, σε πρόσφατο συνέδριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat Πέτρος Σουρέτης. Ο CEO της τεχνικής εταιρείας είχε κάνει λόγο για μία άμεση, δίκαιη αποζημίωση. Θα πρέπει να αντιμετωπίζει την απρόβλεπτη συνθήκη. Να εξασφαλίζει τη συνέχιση των έργων και τη δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών. Να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά ανάλογες απρόβλεπτες καταστάσεις στο μέλλον.

Στο ζήτημα είχε αναφερθεί, προ μηνών, και ο γενικός διευθυντής εργασιών της Dimand Real Estate, Πάνος Παναγιωτίδης. Είχε πει ότι η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους θα οδηγήσει νομοτελειακά στο «πάγωμα» πολλών επενδύσεων το τελευταίο διάστημα. Είχε, δε, σημειώσει χαρακτηριστικά ότι οι ανατιμήσεις θα οδηγήσουν στο «σβήσιμο και ξαναγράψιμο» πολλών επιχειρηματικών σχεδίων που έχουν, ήδη, εκπονηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον τομέα των ιδιωτικών έργων, η διαχείριση του φαινομένου των ανατιμήσεων, είναι περισσότερο διαχειρίσιμη. Είτε διότι οι εργολάβοι έχουν προνοήσει να «κλειδώσουν» τις τιμές είτε επειδή οι συμβάσεις για νέα έργα που συνάπτονται αυτό το διάστημα συμπεριλαμβάνουν την πρόβλεψη για ανατιμήσεις.

Πηγή: liberal.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.