Νέα | εξοικονομώ

Οι ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά προκαλούν ανασυχία για την οικοδομή

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι κατασκευαστές για την αύξηση του κόστους κατασκευής νέων οικοδομών, αφού οι ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά αλλάζουν τα δεδομένα.


Για μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 10% που σε καποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 15% κάνουν λόγο άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.
Παράλληλα, εκφράζουν την αγωνία τους για το επόμενο διάστημα και την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα. Αφού οι ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά έχουν προκαλέσει ανησυχία.


Από το σίδηρο και τα τούβλα μέχρι τα χρώματα, τα αλουμίνια, τα θερμαντικά και την ξυλεία παρατηρείται κατακόρυφη άνοδος του κόστους αγοράς. Κάτι τέτοιο εκτροχιάζει τους αρχικούς προϋπολογισμούς κατασκευαστών και ιδιωτών.

Οι δυσκολίες εξαιτίας των ανατιμήσεων


Χαρακτηριστικό της ασφυκτικής αυτής κατάστασης είναι το γεγονός πως υπάρχουν κατασκευαστές που ζητάνε αναπροσαρμογή των συμβολαίων. Καταγγέλλεται, μάλιστα, ότι απειλούν  με προσωρινή διακοπή των εργασιών έως ότου αποκλιμακωθούν οι τιμές. Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και στο πεδίο των ανακαινίσεων. Μάλιστα, υπάρχουν επαγγελματίες που εν αναμονή της έναρξης του «Nέου Εξοικονομώ» φοβούνται ανατροπή των δεδομένων. Και αυτό γιατί αναπροσαρμόζουν προς τα πάνω τα τιμολόγιά τους.


Οπως λένε, οι προσφορές που έδωσαν το προηγούμενο διάστημα πλέον δεν ισχύουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, νοικοκυριά που θα ήθελαν να μπουν στο πρόγραμμα και να καλύψουν ένα σημαντικό μέρος της ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας τους, ενδέχεται να περιορίσουν τις εργασίες μη μπορώντας να καλύψουν τα επιπλέον έξοδα.

αυξήσεις στις τιμές στα οικοδομικά υλικά


Επαγγελματίες της οικοδομής περιγράφουν με μελανά γράμματα την κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες. Προβλέπουν πως θα χειροτερέψει τους επόμενους μήνες. Οπως λένε, οι προϋπολογισμοί που έγιναν τους προηγούμενους μήνες ανατρέπονται από τα τρέχοντα κοστολόγια. Παράλληλα, αλλάζουν τα σχέδια κατασκευαστών και αγοραστών. Ενώ προσθέτουν ότι έχουν αλλάξει δραματικά οι τιμές που είχαν συμφωνηθεί αρχικά.

Οι εκτιμήσεις


Εκτιμούν ότι το κόστος κατασκευής έχει ανέβει κατά περίπου 200 ευρώ με 300 ευρώ το τετραγωνικό για τα υπό κατασκευή ακίνητα. Έτσι δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στους προϋπολογισμούς τους. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για όσους έχουν δεσμευθεί να παραδώσουν ακίνητα που πουλήθηκαν πέρυσι με βάση άλλα δεδομένα και πολύ χαμηλότερες τιμές κόστους.


Εκτιμάται πως σήμερα το κόστος κατασκευής είναι έως και 20% μεγαλύτερο από πέρυσι. Παράγοντες που παρακολουθούν τις εξελίξεις εκτιμούν πως η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται ενδέχεται να συγκρατήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την απόκτηση κατοικίας. Πιθανόν να οδηγήσει σε ανισορροπία την αγορά.


Οι αυξημένες τιμές, εκτιμούν, θα περιορίσουν τη ζήτηση νεόδμητων και θα στρέψουν τους υποψήφιους αγοραστές στη λύση του ενοικίου. Παράλληλα, θεωρούν πως επιπτώσεις θα υπάρχουν και στην υλοποίηση μεγάλων projects υποδομών που έχουν μπει στην τελική ευθεία λόγω των σημαντικών ανατιμήσεων σε βασικά υλικά όπως τα μέταλλα (σίδηρος, χαλκός αλουμίνιο), τα πλαστικά (PVC, πολυαιθυλένιο κ.λπ.), το πετρέλαιο και τα παράγωγά του όπως ασφαλτικά προϊόντα.

Πηγή: ot.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.