Νέα | Εξοικονομώ

Ζητήματα πυροπροστασίας στο «Νέο Εξοικονομώ»

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Ζητήματα πυροπροστασίας των κατοικιών μέσα από το πρόγραμμα «Νέο Εξοικονομώ» θέτει το Ελληνικό Ινστιτούτο Πυροπροστασίας Κατασκευών (ΕΛΙΠΥΚΑ).

Η επιστολή που απέστειλε το Ινστιτούτο στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, βασίζεται στην προδημοσίευση του οδηγού του προγράμματος, με την ελπίδα ότι στον επίσημο οδηγό θα υπάρχουν σχετικές αλλαγές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το b2green.gr, το ΕΛΙΠΥΚΑ εστιάζει τις παρατηρήσεις του στην απουσία προδιαγραφών πυροπροστασίας για την τοιχοποιία ως προς την αντίδραση της στη φωτιά. Προτείνει να εφαρμοστεί ο πίνακας 15 του Κανονισμού Πυροπροστασίας (ΠΔ 41/2018), σε περίπτωση εξωτερικής θερμομόνωσης σημαντικού τμήματος του εξωτερικού του κτιρίου.

Αναλυτικά η επιστολή για τα ζητήματα πυροπροστασίας:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, Αξιότιμοι Κύριοι,

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πυροπροστασίας Κατασκευών (ΕΛΙΠΥΚΑ) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ασχολείται με την πυροπροστασία των κατασκευών.

Σας παραθέτουμε τα σχόλια μας για το προσχέδιο του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος ΝΕΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ:

Στη σελ. 13 όπου περιγράφονται οι επιλέξιμες δαπάνες αναφέρονται προδιαγραφές πυροπροστασίας για τα κουφώματα. Θα πρέπει να αναφέρονται προδιαγραφές και για την τοιχοποιία ως προς την αντίδραση της στη φωτιά.

Είναι λογικό το κράτος να φροντίζει, ώστε όταν γίνεται πλήρης (ή σχεδόν πλήρης) κάλυψη ενός τοίχου με σύστημα θερμομόνωσης. Να φροντίζει ώστε αυτό το επιθυμητό σύστημα (όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας), να μην έχει αρνητικά αποτελέσματα για την πιθανή μετάδοσης της φωτιάς (είτε σε πυρκαγιά από ατύχημα, είτε σε εμπρησμό). Οι τοιχοποιίες, ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, αποτελούν κύρια πηγή μετάδοσης της φωτιάς σε γειτονικά διαμερίσματα. Όταν όμως μια τοιχοποιία βλέπει (όπως αρκετές κατοικίες είναι χτισμένες πάνω στα όρια του οικοπέδου) σε όμορο οικόπεδο που δεν έχει χτιστεί ακόμη, με δένδρα, το σπίτι κινδυνεύει και πάλι.

Η πρότασή μας για λύση αυτού του θέματος είναι να αναφέρει ρητώς ο οδηγός εφαρμογής ότι σε περίπτωση εξωτερικής θερμομόνωσης σημαντικού τμήματος του εξωτερικού του κτιρίου (πάνω από κάποιο ποσοστό 40-60%;), θα πρέπει να εφαρμοστεί ο πίνακας 15 του Κανονισμού Πυροπροστασίας (ΠΔ 41/2018).

Θεωρούμε ότι οι ενέργειές σας σε αυτό το ζήτημα θα βοηθήσουν ώστε το Νέο Εξοικονομώ να βοηθήσει πολλούς τομείς. Όχι μόνο στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας αλλά και στην αποφυγή της χειροτέρευσης της ανθεκτικότητας των κτιρίων στη φωτιά.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Ελληνικό Ινστιτούτο Πυροπροστασίας Κατασκευών».

 

  

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.