Νέα | εξοικονομώ

Νέο «Εξοικονομώ»: Όλα τα κριτήρια & δεδομένα για τους ενδιαφερόμενους

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Παρουσιάστηκε από το ΥΠΕΝ η μορφή του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ» που πρόκειται να τρέξει από το φθινόπωρο, με μία σειρά από σημαντικές αλλαγές σε σύγκριση με τα προγράμματα που προηγήθηκαν.

Όπως ήταν ήδη γνωστό και από πληροφορίες του b2green.gr, καταργήθηκε η σειρά προτεραιότητας ως κριτήριο επιτυχούς υποβολής της αίτησης και εισάγεται ένα σύστημα βαθμολογίας με συγκεκριμένα κριτήρια. Παράλληλα,  καθιερώνεται λίστα επιλαχόντων. Επιπλέον, απαιτείται η έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, η οποία και θα επιδοτείται.

Τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων υπαγωγής θα είναι τα ακόλουθα:

  • κόστος εξοικονόμησης ενέργειας 50%

  • υφιστάμενη ενεργειακή κλάση 5%

  • βαθμοημέρες θέρμανσης 7%

  • παλαιότητα κατασκευής 3%

  • ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα 15%

  • πλήθος εξαρτώμενων τέκνων 5%

  • μονογονεϊκή οικογένεια 5%

  • μακροχρόνια άνεργος 5%

  • ΑΜΕΑ 5%.

Ο αριθμός των ωφελούμενων νοικοκυριών θα είναι αυξημένος κατά 38% περίπου, ενώ ο μέσος όρος επιδότησης θα φτάνει το 62% ενώ οι εγκεκριμένες προτάσεις θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε διάστημα 12 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό του συγκεκριμένου κύκλου, αυτός θα ανέρχεται στα 632 εκ. ευρώ ενώ το ποσοστό ενίσχυσης θα ξεκινά από το 40% και θα φτάνει στο 75%, το οποίο θα αφορά στην εισοδηματική κατηγορία των νοικοκυριών με ατομικό εισόδημα τα 5.000 ευρώ και οικογενειακό τα 10.000 ευρώ.

Το ποσοστό επιδότησης υπολογίζεται βάσει των ειδοσηματικών κριτηρίων ως εξής:

  • Για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ η ενίσχυση είναι 75%.

  • Για ατομικό εισόδημα από 5.000 έως 10.000 ευρώ και οικογενειακό 10.000 έως 20.000 ευρώ η ενίσχυση είναι 70%.

  • Για ατομικό εισόδημα 10.000 έως 20.000 ευρώ και οικογενειακό 20.000 έως 30.000 ευρώ η επιδότηση είναι 55%.

  • Για ατομικό εισόδημα 20.000 έως 30.000 ευρώ και οικογενειακό 30.000 έως 40.000 ευρώ η επιδότηση είναι 45%.

  • Για ατομικό εισόδημα 30.000 έως 50.000 ευρώ και οικογενειακό έως 60.000 ευρώ η επιδότηση είναι 40%. Εφόσον η κατοικία έχει παραχωρηθεί δωρεάν ή ενοικιάζεται, η επιδότηση είναι 40% ενιαία για όλες τις προαναφερόμενες εισοδηματικές κατηγορίες.

Οι σημαντικότερες αλλαγές:

  • Καταργείται η χρονική ιεράρχηση υποβολής αιτήσεων.

  • Δημιουργείται νέα κατηγορία μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενισχύοντας τις πρωτοβουλίες καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας.

  • Η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων θα αποτελέσει το σημαντικότερο κριτήριο σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.

  • Επιτυγχάνεται υπέρβαση κατά 108% του ετήσιου στόχου για την εξοικονόμηση ενέργειας από παρεμβάσεις σε κτίρια.

  • Εκτιμάται ότι θα υπάρξει ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 νοικοκυριών όταν το μεγαλύτερο που έχει επιτευχθεί σε προηγούμενα προγράμματα είναι περί τα 40.000 νοικοκυριά.

  • Το πρόγραμμα εστιάζει στα πιο ενεργοβόρα κτίρια και στις Περιφέρειες με περισσότερο κρύο τον χειμώνα.

  • Επανακαθορίζονται τα ποσοστά επιδοτήσεων με γνώμονα την εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας ανά Kwh, βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων.

  • Με στόχο την αποδοτικότερη απορρόφηση κονδυλίων, η κατανομή τους θα γίνεται ανά Περιφερειακή Ενότητα (νομός) και όχι ανά Περιφέρεια όπως γινόταν στο παρελθόν.

  • Αλλάζει το καθεστώς των ωφελούμενων, καθώς δικαιούχοι μπορούν να είναι μόνο όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία τους.

  • Περιορίζεται ο αριθμός των αιτήσεων ανά ωφελούμενο σε μία (1) αίτηση.

  • Καταργούνται οι αιτήσεις αποκλειστικά για παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους σε πολυκατοικίες.

  • Στοχεύοντας στην ψηφιοποίηση του κράτους και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας καθίσταται υποχρεωτική και επιδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος.

  • Δημιουργείται λίστα επιλαχόντων για τη διασφάλιση της απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων και αύξηση των δικαιούχων.

Επιλέξιμες θα είναι μονοκατοικίες, μεμονωμένα διαμερίσματα και πολυκατοικίες υπό τους όρους ότι υφίστανται νόμιμα και δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και ιδιοκατοικούνται, έχουν καταταχθεί βάσει του Α πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση του Γ, έχει εκδοθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, η πολυκατοικία έχει σε ισχύ ΑΦΜ και τέλος για αίτηση μεμονωμένου διαμερίσματος ή μονοκατοικίας η κύρια χρήση αφορά αποκλειστικά τον αιτούντα.

Επιπλέον, σε σύγκριση με τα προηγούμενα προγράμματα, καταργείται η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για παρεμβάσεις αποκλειστικά σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών.

Επίσης δεν περιλαμβάνεται στις επιλέξιμες παρεμβάσεις η αναβάθμιση του ανελκυστήρα και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού για τα οποία θα υπάρξουν ξεχωριστά προγράμματα.

Το νέο «Εξοικονομώ» παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου και τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργο Στασινό.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε:

«Την επόμενη πενταετία θα υλοποιήσουμε ένα τεράστιο κύμα ενεργειακής αναβάθμισης εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών, επιχειρήσεων και δημοσίων κτιρίων και για τον σκοπό αυτόν θα κινητοποιήσουμε περισσότερα από 3 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που έχουμε θέσει για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Επίσης, θα συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, με τον περιορισμό του κόστους ενέργειας για νοικοκυριά, ενισχύοντας παράλληλα την ανάπτυξη με την τόνωση του κατασκευαστικού κλάδου και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Για να κάνουμε δικαιότερο και αποδοτικότερο το πρόγραμμα, καταργούμε τη χρονική ιεράρχηση των αιτήσεων και θεσπίζουμε ενεργειακά, κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Όπως έχουμε ξαναπεί, η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, είναι μια μάχη που δίνουμε όλοι μαζί.

Αποτελεί σταθερή μας δέσμευση, που κάνουμε και πράξη, να μην αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας πίσω καθώς οικοδομούμε ένα καλύτερο περιβάλλον για όλους μας».

Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με τροπολογία που προστέθηκε στο τελευταίο Σχέδιο Νόμου για το Κτηματολόγιο, το ΤΕΕ θα μπορεί να αναλάβει καθήκοντα υλοποίησης και διαχείρισης του «Εξοικονομώ», όπως π.χ. τη διαχείριση και υποστήριξη του πληροφοριακού συστήματος, τη διαχείριση και αξιολόγηση των αιτήσεων, τον έλεγχο των δικαιολογητικών κλπ.

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.