Νέα | Δημόσιο

Σε ένα μήνα το «Νέο Εξοικονομώ» – Καθυστέρηση του προγράμματος «Ηλέκτρα»

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Σε ένα μήνα θα ξεκινήσει το «Νέο Εξοικονομώ», όπως τόνισε η Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρτώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδκούκου σε σχετική εκδήλωση, ενώ παράλληλα με καθυστέρηση αναμέμενεται και το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» που αφορά δημόσια κτίρια.

Από 1/1/2022 τα δημόσια κτίρια που αγοράζουν οι δημόσιοι φορείς πρέπει να είναι ενεργειακής κατηγορία Β’. Ίδιες υποχρεώσεις από 1/1/2023 θα ισχύουν για τις συμβάσεις μίσθωσης κτιρίων από φορείς του δημοσίου. Μάλιστα η κα Σδούκου γνωστοποίησε πως από τον τρίτο κύκλο του δευτέρου προγράμματος του «Εξοικονομώ» έχουν επωφεληθεί 100.000 νοικοκυριά.

Η ίδια παραδέχτηκε πως έχει καθυστερήσει να βγει το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για τα δημόσια κτίρια. Το λόγο καθυστέρησης του προγράμματος «Ηλέκτρα» εξήγησε η κα Βίκυ Σίτα, από τη διεύθυνση Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας. Επεσήμανε πως αυτό ήταν έτοιμο να δημοσιευτεί. Όμως «κάπου στην πορεία αποφασίστηκε η ενοποίηση των πόρων του προγράμματος με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης».

Το σχέδιο για την ενεργειακή φτώχεια

Επιπλέον, ανέφερε πως τέλος του Σεπτεμβρίου δημοσιεύθηκε το σχέδιο για την ενεργειακή ένδεια που θέτει τα κριτήρια των ευάλωτων νοικοκυρών. Περιλαμβάνει μία σειρά μέτρων για να μετριαστεί το φαινόμενο. Για το ίδιο θέμα ο κ. Νικόλαος Κοντινάκης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) τόνισε ότι οι μεγάλοι στόχοι του «Fit for 55» συνδέονται με την ενεργειακή φτώχεια. Υπογράμμισε πως η υπόθεση για την αντιμετώπιση του φαινομένου έχει αναβαθμιστεί εξαιτίας και της ανόδου των ενεργειακών τιμών. Το πακέτο «Fit for 55» κάνει ειδική μνεία σε αυτό το ζήτημα. Πρόσθεσε πως αρκετά χρήματα θα διατεθούν από το κοινωνικό ταμείο σε ευάλωτα νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που θα πληγούν από την πράσινη μετάβαση.

Τέλος, σύμφωνα με την κα Σδούκου: «Η Ευρώπη και η Ελλάδα για χρόνια καταναλώνουν ενέργεια από μη καθαρές μορφές ενέργειας και σε μεγάλο βαθμό τα κτίρια παρέμειναν όλα αυτά τα χρόνια ενεργοβόρα, όμως πλέον έχουμε αποκτήσει συνείδηση να αναλάβουμε δράση και σήμερα είμαστε στο στάδιο να σχεδιάσουμε πολιτικές ανάσχεσης της κλιματικής κρίσης». Και συνέχισε λέγοντας πως «έχουμε μπροστά μας τη νέα δέσμη μέτρων, το «Fit for 55» έτσι ώστε αυτές οι πολιτικές της Ε.Ε. για το κλίμα, για την ενέργεια και τις μεταφορές να συνεισφέρουν στη μείωση των εκπομπών».

Πηγή: energia.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.