Νέα | εξοικονομώ

Οι… ατέλειες που εντοπίζονται στο «Νέο Εξοικονομώ»

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το «Νέο Εξοικονομώ»  και το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, την ώρα που βρισκόμαστε εν αναμονή για τη δημοσιοποίηση του επίσημου οδηγού του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του b2green.gr, η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων αναμένεται να ενεργοποιηθεί τέλος Οκτωβρίου. Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές οι οποίες αφορούν σε βελτιώσεις που έχει προτείνει η αφορά κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης.

Η… σύγκριση

Σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, στο «Νέο Εξοικονομώ» προβλέπονται αλλαγές στον προσδιορισμό των επιδοτήσεων. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην εισοδηματική κατηγορία κάτω των 10.000. Μόνο για αυτή την κατηγορία θα διατεθούν πόροι 100.000 €.

Το ποσοστό επιχορήγησης των παρεμβάσεων κυμαίνεται από 40% έως 75% ανάλογα με το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα, με τη μέση επιδότηση να υπολογίζεται στο 62%. Ως προς τα ποσά της επιδότησης, θα εφαρμοστεί ανώτατος προϋπολογισμός παρεμβάσεων, ο οποίος θα υπολογίζεται με βάση συγκεκριμένους συντελεστές επί της επιφάνειας των κύριων χώρων τ.μ. του Ε9 ενώ σε κάθε περίπτωση, το ποσόν επιχορήγησης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ξεπερνά τα 28.000 ευρώ.

Προβλέπεται, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα. Σε ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους και πολύτεκνους. Τέλος, προτεραιότητα θα έχουν και νοικοκυριά με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες.

Μια βασική διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα αντίστοιχα προγράμματα είναι ότι καταργείται η χρονική προτεραιότητα και εισάγεται ένα νέο σύστημα με συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης (ενεργειακά, οικονομικά, κοινωνικά), από τα οποία θα προκύπτει μια βαθμολογία η οποία θα καθορίζει και την επιλεξιμότητα των δικαιούχων.

Οι «ατέλειες» που βλέπει η αγορά

Αγορά και τεχνικός κόσμος επισημαίνουν πρακτικά προβλήματα. Προβλήματα που πλήττουν την ορθή εφαρμογή του προγράμματος και, όπως επισημαίνεται, μειώνουν το τελικό όφελος εμποδίζοντας την αναθέρμανση της αγοράς.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Στυλιανός Μπλέτσας, με επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, επισημαίνει το θέμα των ανατιμήσεων των υλικών σημειώνοντας ότι «οι ανώτερες επιλέξιμες τιμές ανά κατηγορία δαπάνης έχουν μείνει οι ίδιες εδώ και 4 χρόνια, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ανατιμήσεις που αποδεδειγμένα υπάρχουν σε όλα τα οικοδομικά υλικά. Γεγονός που κάνει ασύμφορη τη δαπάνη για τον ωφελούμενο».

Παραμένοντας το οικονομικό σκέλος, ο κ. Μπλέτσας εκφράζει την αντίθεση του ΤΕΕ στην κατάθεση των χρημάτων απευθείας στον ωφελούμενο και όχι στους εκάστοτε αναδόχους, γιατί έτσι «χάνεται το πλεονέκτημα της διαφάνειας που χαρακτήριζε όλα τα προηγούμενα προγράμματα και επιπρόσθετα μεγαλώνει τον κίνδυνο υπερτιμολογήσεων», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Οι αλλαγές που προτείνονται

Ως προς την επιδότηση: Προτείνεται το ποσοστό επιδότησης για την τρίτη και τέταρτη εισοδηματική κατηγορία να αυξηθεί κατά 5% (από 55% σε 60% και από 45% σε 50%). Έτσι δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ της δεύτερης (70%) και της τρίτης (55%) εισοδηματικής κατηγορίας. Επίσης, στην επιστολή σημειώνεται ότι «δεν γίνεται αντιληπτό γιατί αν μια κατοικία είναι μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη (δηλαδή κατοικείται από κάποιον) θα έχει επιδότηση 40% ανεξαρτήτως εισοδήματος ιδιοκτήτη. Ενώ αν στην ίδια κατοικία κατοικεί ο ιδιοκτήτης, η επιδότηση μπορεί να φτάσει μέχρι και 75 %».

Αναφορικά τώρα με το χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των εργασιών. Επισημαίνεται ότι η νέα απαίτηση (των 6 μηνών για την ολοκλήρωση του 30% των εργασιών) δημιουργεί πρόσθετο πρόβλημα στην υλοποίηση του έργου. Διότι πολλές φορές είναι αδύνατη η πραγματοποίηση οικοδομικών εργασιών λόγω καιρικών συνθηκών (μονώσεις κλπ). Κυρίως γιατί ο ανάδοχος που θα κληθεί υποχρεωτικά πρώτος να υλοποιήσει εκείνο το 30% του συνόλου, θα πρέπει να προηγηθεί κατά 5-6 μήνες της ολοκλήρωσης χωρίς να έχει πληρωθεί για όλο αυτό το διάστημα.

Για τον «κόφτη» των 180 € / τ.μ., ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας σημειώνει ότι αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των οικοδομικών υλικών, θα δημιουργήσει μικρές και οριακές ενεργειακές αναβαθμίσεις. Σε πολλές περιπτώσεις δε θα επαρκούν τα χρήματα για την επίτευξη του ενεργειακό στόχου (ειδικά σε κατοικίες Η και Ζ), που καλώς παραμένει σε τρεις ενεργειακές κατηγορίες.

«Πιστεύουμε ότι μια κανονική τιμή για τον συγκεκριμένο κόφτη θα μπορούσε να είναι η: 270 € / τ.μ. με μέγιστο προϋπολογισμό ανά κατοικία το ποσό των 32.000 €, δηλαδή να καλύπτεται πλήρως μια κατοικία 120 τμ». Αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.