Νέα | εξοικονομώ

«Νέο Εξοικονομώ»: Προβληματισμοί για τις ανατιμήσεις των υλικών

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Προβληματισμούς εκφράζει η αγορά για τις ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών, γεγονός που αποτελεί απειλή για την αποδοτικότητα του «Νέου Εξοικονομώ».

Συγκεκριμένα, οι φόβοι που εκφράζονται, εστιάζονται στο ότι οι ανατιμήσεις πιθανόν να εξανεμίσουν τα οφέλη των προβλεπόμενων επιδοτήσεων. Εξάλλου, ήδη η δημόσια διαβούλευση για το «Νέο Εξοικονομώ» βαίνει προς ολοκλήρωση. Το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους τοποθετείται εντός Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλείται το b2green.gr, εφόσον η αύξηση στο κόστος κατασκευής αγγίζει το 25 – 30%, αντίστοιχα εκτιμάται ότι θα συμπαρασύρει και τις ανακαινίσεις κατοικιών. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ήδη οι τιμές σε όλες τις κατηγορίες οικοδομικών υλικών έχουν αυξηθεί.

Το «Νέο Εξοικονομώ» δεν έλαβε υπ’ όψιν αυτές τις ανατιμήσεις. Συνεπώς εκτιμάται ότι μπορεί να προκύψουν κάποιου είδους αναμορφώσεις, ώστε το πρόγραμμα να καταστεί λειτουργικό και να εξυπηρετεί τον σκοπό του. Δηλαδή την ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών.

Με δεδομένο ότι ως βασικό κριτήριο επιδότησης λαμβάνονται τα τετραγωνικά μέτρα, ενδεχομένως, ο προϋπολογισμός κάθε δαπάνης να καταστεί ασύμφορος. Στην περίπτωση, δηλαδή, που από το 70% της επιδότησης ο ιδιώτης θα εισπράξει πρακτικά ένα 35-40%, αφού η ωφέλεια της θα «ροκανιστεί» από τις ανατιμήσεις.

Κύκλοι, πάντως, της αγοράς εκτιμούν ότι υπάρχει χρόνος ορισμένων βελτιώσεων στο πρόγραμμα έως ότου ανοίξει η πλατφόρμα και εκδηλωθεί το ενδιαφέρον των δικαιούχων. Υπάρχουν, μάλιστα, και σχετικές εισηγήσεις για το θέμα αυτό, αν και δεν έχει γίνει επεξεργασία συγκεκριμένων μοντέλων.

Πηγή: b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.