Νέα | Εξοικονόμηση Ενέργειας

Αυτές οι αλλαγές έρχονται στο «Νέο Εξοικονομώ»

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Τις τελευταίες… πινελιές βάζειτο επιτελείο του ΥΠΕΝ στο «Νέο Εξοικονομώ», με τις αλλαγές να βρίσκονται προ των πυλών.

Το πρόγραμμα προσαρμόζεται – στο μέτρο που αυτό κρίνεται απαραίτητο και εφικτό – στις προτάσεις της αγοράς και των ενδιαφερόμενων μερών όπως αυτές εκφράστηκαν στη διαβούλευση του Οδηγού του προγράμματος.


Στο «Νέο Εξοικονομώ» δρομολογούνται αλλαγές, οι οποίες δεν αφορούν μόνο στο μέγιστο προϋπολογισμό αλλά και στις επιλέξιμες δαπάνες. Σχετική πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στο insider.gr, αναφέρει πως στο πλαίσιο της διαβούλευσης το ΥΠΕΝ έχει λάβει υπ’ όψιν τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί. Εξετάζει, παράλληλα, τις προδιαγραφές που τίθενται για να επιτευχθούν οι στόχοι. Βασική προϋπόθεση είναι η προστασία των καταναλωτών.


Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενταχθούν και άλλα υλικά στο πρόγραμμα τα οποία είχαν εξαιρεθεί από το «Νέο Εξοικονομώ». Κατ’ επέκταση, όπως φαίνεται, θα υπάρχουν διευρυμένες επιλογές (για παράδειγμα στα κουφώματα). Οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής υλικών ανάλογα με τον προϋπολογισμό τους.


Παράλληλα, η επιδότηση αναμένεται να αυξηθεί στα 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, έναντι των 180 ευρώ που προβλεπόταν αρχικά. Ο στόχος είναι να αντισταθμιστούν οι ανατιμήσεις που καταγράφηκαν πρόσφατα στα οικοδομικά υλικά (για παράδειγμα οι χάλκινοι σωλήνες και τα κουφώματα αλουμινίου έχουν ανατιμηθεί σε ποσοστά 16,4% και 2,7% αντίστοιχα). Η αύξηση αυτή, αν τελικά οριστικοποιηθεί, είναι αρκετά μικρότερη σε σχέση με ό,τι έχει προτείνει η αγορά, η οποία είχε προτείνει η αγορά η οποία θεωρεί ότι η επιδότηση θα μπορούσε να ανέλθει στα 270 ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, το πρόγραμμα οφείλει να υπακούει σε μια συνετή διαχείριση των 632 εκατ. ευρώ. Αυτά θα διατεθούν για την αναβάθμιση 50.000 κατοικιών.


Όπως είναι γνωστό, η πλατφόρμα του προγράμματος αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Βέβαια, δεν έχει γίνει σαφές ακόμη αν το υπουργείο θα αποδεχθεί την πρόταση της αγοράς να αυξηθεί ο χρόνος υποβολής των προτάσεων σε δύο μήνες αντί για τον έναν που προβλέπει ο οδηγός.


Τα ποσά της επιδότησης και οι προϋποθέσεις


Το ποσοστό επιχορήγησης των παρεμβάσεων στο «Νέο Εξοικονομώ» κυμαίνεται από 40% έως 75%. Αυτό εξαρτάται από το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα. Η μέση επιδότηση υπολογίζεται στο 62% και η συνολική μόχλευση να ξεπερνά το 1 δις. ευρώ.

Ως προς τα ποσά της επιδότησης, θα εφαρμοστεί ανώτατος προϋπολογισμός παρεμβάσεων. Θα υπολογίζεται με βάση συγκεκριμένους συντελεστές επί της επιφάνειας των κύριων χώρων τ.μ. του Ε9. Σε κάθε περίπτωση, το ποσόν επιχορήγησης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ξεπερνά τα 28.000 ευρώ.


Για τη χρηματοδότηση λαμβάνονται υπ’ όψιν οι βαθμοημέρες θέρμανσης ανά δημοτική ενότητα μέσα σε κάθε νομό. Θα δοθεί προτεραιότητα σε νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, σε ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και μακροχρόνια ανέργους. Πολύτεκνους και νοικοκυριά με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες.

Η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων θα αποτελέσει το σημαντικότερο κριτήριο σε ποσοστό 50%. Ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.

Οι αλλαγές στο «Νέο Εξοικονομώ»


Όπως είχε προαναγγελθεί, στο νέο πρόγραμμα καταργείται η χρονική προτεραιότητα και εισάγεται ένα νέο σύστημα με συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης (ενεργειακά, οικονομικά, κοινωνικά). Από αυτά θα προκύπτει μια βαθμολογία η οποία θα καθορίζει και την επιλεξιμότητα των δικαιούχων.


Στο νέο πρόγραμμα έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν μόνο όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα στο σπίτι και είναι κύρια κατοικία (έχουν κυριότητα ή επικαρπία) ενώ καταργούνται οι αιτήσεις αποκλειστικά για κοινόχρηστες παρεμβάσεις και περιορίζεται ο αριθμός αιτήσεων σε μία αίτηση ανά ωφελούμενο.


Οι δικαιούχοι είναι υποχρεωμένοι να ολοκληρώσουν τις παρεμβάσεις μέσα σε ένα έτος και με την παρέλευση του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος απεντάσσονται από το πρόγραμμα. Ωστόσο, προκειμένου να διασφαλιστεί η πρακτική εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου προβλέπονται ποσοστά ολοκλήρωσης των εργασιών σε κάθε στάδιο ώστε εάν έχει προχωρήσει αρκετά ένα έργο να μην κινδυνεύει να απενταχθεί.


Ως προς τις επιδοτούμενες παρεμβάσεις, από το νέο πρόγραμμα εξαιρούνται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, μπαταριών και οι ανελκυστήρες.

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.