Νέα | εξοικονομώ

«Νέο Εξοικονομώ»: Επανεξετάζεται η έναρξη του προγράμματος

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Επανεξετάζεται ο χρόνος κατά τον οποίο θα γίνει η έναρξη για το «Νέο Εξοικονομώ», σύμφωνα με πληροφορίες. Και αυτό διότι ο επίσημος Οδηγός του προγράμματος ξαναγράφεται προκειμένου να αλλάξουν οι επιδοτήσεις και να ενσωματωθούν προτάσεις και παρατηρήσεις που κατατέθηκαν από τεχνικούς και φορείς κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης.

Φορείς και τεχνικοί, πέρα από τα τρωτά σημεία στο πρόγραμμα «Νέο Εξοικονομώ», επισημαίνουν την ανάγκη οι αιτήσεις να ανοίξουν από το νέο χρόνο.

Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας σε συνέντευξή του αναφορικά με το «Νέο Εξοικονομώ», δήλωσε:

«Η φιλοσοφία του “Νέο Εξοικονομώ” αλλάζει ριζικά σε σχέση με όλα τα προηγούμενα προγράμματα. Γίνεται κοινωνικά πιο ευαίσθητο, πιο δίκαιο και πιο αποδοτικό. Λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στα δομικά υλικά, αποφασίσαμε την αύξηση του ανώτατου ορίου επιλέξιμου προϋπολογισμού ανά τετραγωνικό μέτρο στα 200 από τα 180 ευρώ. Επίσης αυξάνουμε κατά 15% τις μέγιστες τιμές κόστους ανά υλικό. Αυξάνουμε ακόμη την επιδότηση από 1.500 σε 2.500 ευρώ για επένδυση που αφορά στο λεγόμενο “έξυπνο σπίτι”. Δηλαδή σε έξυπνες συσκευές, πρίζες, αισθητήρες, θερμοστάτες που μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση μέσα από την ορθολογική διαχείριση της καταναλισκόμενης ενέργειας».

Το χρονοδιάγραμμα για το «Νέο Εξοικονομώ»

Όσον αφορά στα χρονοδιαγράμματα για το «Νέο Εξοικονομώ», στο ΥΠΕΝ και στην κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν έχουν καταλήξει σε τελικές αποφάσεις. Παράλληλα, έχει ανακοινωθεί ότι είναι «κλειδωμένη» η χρηματοδότηση για τα ετήσια προγράμματα από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για πόρους 1.354.080.000 ευρώ για την τετραετία 2021-2024.

Οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας με δηλώσεις τους μέχρι τώρα δίνουν το μήνυμα ότι «σύντομα» θα ανακοινωθεί ο τελικός Οδηγός του προγράμματος. Ακολούθως θα ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων. Ωστόσο έχουν ήδη παρέλθει οι σχετικές προθεσμίες μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2021 για τον Οδηγό και από τις 15 Οκτωβρίου για τις αιτήσεις. Αυτό είχε αναγγείλει το ΥΠΕΝ.

Τεχνικοί παράγοντες που παρακολουθούν τις εξελίξεις, αναφέρουν ότι για την λήψη οριστικής απόφασης σχετικά με την έναρξη του προγράμματος, από το ΥΠΕΝ λαμβάνεται υπόψη ότι αυτή την περίοδο και μέχρι το τέλος του έτους είναι εξαιρετικά επιβαρυμένοι μηχανικοί και ιδιοκτήτες με τις μεταβιβάσεις ακινήτων, στο πλαίσιο εφαρμογής των κυβερνητικών μέτρων για δωρεές και γονικές παροχές. Παράλληλα τρέχουν να προλάβουν και τις αυξήσεις αντικειμενικών τιμών πριν από το νέο έτος. Δεν έχει ανοίξει ακόμη η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά, ενώ εκκρεμούν οι πληρωμές για υλοποιημένα έργα του προηγούμενου προγράμματος «Εξοικονομώ Αυτονομώ».

Από την άλλη πλευρά, σημειώνουν οι ίδιες πηγές ότι παίζει σημαντικό ρόλο η μεγάλη ανάγκη να κινηθεί άμεσα η αγορά των υλικών και κατασκευών. Αλλά και η οικονομία και η απασχόληση, μέσω του «Νέου Εξοικονομώ». Οι ίδιοι παράγοντες καταλήγουν αναφέροντας την εκτίμηση τους ότι εντέλει οι αποφάσεις για την έναρξη του «Νέου Εξοικονομώ», ακόμη και να συμπέσει κοντά στις εορτές των Χριστουγέννων θα ληφθούν κατά κύριο λόγο με οικονομικά κριτήρια και τους δείκτες απορρόφησης κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Απαιτείται χρόνος προετοιμασίας

Μεταξύ πολλών άλλων, είναι αξιοσημείωτη η δημόσια παρέμβαση που άσκησε το ΤΕΕ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας για το «Νέο Εξοικονομώ». Τόνισε ότι από την δημοσίευση του επίσημου Οδηγού και μέχρι την έναρξη υποβολής των αιτήσεων, είναι απαραίτητο να μεσολαβήσει ικανό χρονικό διάστημα για την ετοιμασία των ενδιαφερομένων. Σημείωσε ότι «κρίνεται ότι οι εξήντα ημερολογιακές ημέρες είναι αρκετές για την ορθή προετοιμασία». Ταυτόχρονα, πρότεινε το νέο πρόγραμμα ουσιαστικά να αρχίσει από τη νέα χρονιά.

Οι προτεινόμενες αλλαγές στο «Νέο Εξοικονομώ»

Για το νέο «Εξοικονομώ» στις προτάσεις – παρατηρήσεις της Ομάδας Εργασίας ειδικών, που έχει συγκροτήσει για το νέο πρόγραμμα, το ΤΕΕ/ΤΚΜ απευθυνόμενο προς το ΥΠΕΝ σημειώνει ότι αυτές θα μπορούσαν να συμβάλουν στην βελτίωση του νέου κύκλου του προγράμματος.

Έχουν ως εξής:

  • Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση ωφελούμενου της προδημοσίευσης θεωρούμε ότι δεν εξυπηρετεί την υλοποίηση ενεργειακά αποδοτικών παρεμβάσεων. Προτείνεται οι τιμές 0,9€/KWh ετήσιας εκτιμώμενης εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας και 180€/m2 επιφάνειας κύριου χώρου, να αυξηθούν σε 1,2€/KWh και 250€/m2 αντίστοιχα.
  • Λόγω της αύξησης των τιμών των βασικών οικοδομικών υλικών τα οποία χρησιμοποιούνται σε επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων προτείνεται η αναθεώρηση κατά 30% προς τα άνω των ανώτατων επιλέξιμων δαπανών.
  • Η ενεργειακή επιθεώρηση (Α & Β) ΠΕΑ θα πρέπει να δύναται να εκτελείται από τον ίδιο μηχανικό και να πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος στο 20% των ΠΕΑ και των έργων από το Υπουργείο. Υποχρεωτικές οι φωτογραφίες πριν και μετά το έργο και ότι ίσχυε με τα λοιπά ασυμβίβαστα.
  • Στον υπολογισμό του συντελεστή Κ1 («ανοιγμένο κόστος εξοικονόμησης ενέργειας») να ληφθεί υπόψη το κόστος όπως διαμορφώνεται με βάση τις πλαφόν τιμές του προγράμματος. Η διαμόρφωση του κόστους με βάση τις προσφορές θα δημιουργήσει φαινόμενα υποτιμολόγησης. Μοναδικός σκοπός η αυξημένη μοριοδότηση και, παράλληλα, η ενθάρρυνση της αποπληρωμής των προμηθευτών με τη χρήση μαύρου χρήματος.
  • Αναφορικά με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου (ΗΤΚ) προτείνεται κατά την αίτηση υποβολής να καταχωρείται ο κωδικός ιδιοκτησίας και το αντίστοιχο πιστοποιητικό να καταχωρείται στο τέλος. Δηλαδή με την ολοκλήρωση της αίτησης υποβολής προς εκταμίευση.
  • Αναφορικά με το ποσοστό επιδότησης των αμοιβών λοιπών δαπανών/μελετών προτείνεται να ανέλθει στο 100%, αντί του 80%. Έτσι θα στηριχθούν τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα των ενδιαφερόμενων πολιτών.
  • Προτείνεται να καλύπτεται το κόστος κάθε ΠΕΑ το οποίο εκδόθηκε από 27.11.2017. Αλλά και να δοθεί δυνατότητα ακύρωσης παλιού εκδοθέντος ΠΕΑ για την κατάθεση αίτησης στο νέο πρόγραμμα.

Πηγή: ecopress.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.